Derde team sluit seizoen af met zege in Veenendaal

Het derde team heeft een mooie overwinning behaald op Veenendaal 3. Het werd 4,5-1,5 en daarmee komt BSV Bennekom 3 in de eindstand op zeven match- en 20 bordpunten uit. Voorlopig goed voor de tweede plaats in 3F. Omdat het derde in de slotronde vrij is, kunnen enkele teams dat verbeteren.

Foto’s Dick Brehen

Persoonlijke uitslagen toegevoegd

In Veenendaal ontbrak wegens een wintersportvakanties teamleider Rinus van der Molen. Albert Smit was de invaller en Kees van Dijk werd tot teamleider gebombardeerd. Smit en Van Dijk wonnen hun partij en Dick Brehen, Hans van de Weteringh en Jaap van Donkelaar behaalden remise.

Snel Albert kwam met zwart goed uit de (Engelse) opening. Hij had in het middenspel ruimtevoordeel en een sterk paard op d4.  Zij speelden hun partij buitengewoon snel. Even later was Albert verwikkeld in een toreneindspel met twee pionnen minder. Hij had echter een ver opgerukte a-pion en die gaf uiteindelijk de doorslag voor de winst.

Gerhard speelde met wit een degelijke aanvalspartij: een Siciliaan met een vroeg f4. Middels een penning op de koning, kon hij met zijn loper de pion op h6 verschalken. Met de verdubbeling van zijn torens op de halfopen f-lijn, de dame op g3, de loper op h6 en nog een hele sterke knol, kon hij zijn tegenstander maximaal onder druk zetten. Vervolgens bezweek die dan ook.

Bekwaam Dick speelde met zwart geweigerd damegambiet. In het middenspel had hij een ietwat gedrukte stelling. Duidelijk ruimtevoordeel voor wit dus. Dat leverde wit uiteindelijk een pion op, maar Dick kon bekwaam grotere schade voorkomen. Remise!

Ook Kees kwam met zwart min of meer tot zijn eigen verrassing in een geweigerd damegambiet terecht: een Tartakower. Ingewikkelde stelling: na vijftien zetten was er nog geen pion of stuk geslagen. Uiteindelijk won Kees, na een geniepig paardzetje en een simpele combinatie, een kwaliteit. Dat kostte zijn tegenstander uiteindelijk de partij.

Goed af Hans speelde met wit een Slavische partij (Schlechter variant: met een vroeg g6 van zwart). Hij bouwde een sterk pionnencentrum op en had het voordeel van het loperpaar in een open stelling. Zwart keepte goed: remise. Dus sloot Hans goed af.

Jaap speelde met wit een degelijke Franse partij, de doorschuifvariant. De partij ging gelijk op. Uiteindelijk resteerde een lastig pionneneindspel met een goed paard voor wit en een minder goede witte loper voor zwart. Op de koningsvleugel stond alles vast en op de damevleugel kon Jaap een pion winnen (met afruil van paard en loper), maar dan zou zwart met een pion kunnen doorlopen. Dat was geen optie. Remise dus.

Persoonlijke uitslagen

T Veenendaal 3 1449 BSV Bennekom 3 1502
1. Jaap van Beelen 1601 Hans van de Weteringh 1538 ½ ½
2. Martjan van Dodeweerd 1520 Kees van Dijk 1590 0 1
3. Ron Eveleens 1450 Gerhard Bakker 1550 0 1
4. Arie van Surksum 1375 Dick Brehen 1411 ½ ½
5. Ricus Goossens 1396 Jaap van Donkelaar 1419 ½ ½
6. Rob van Oosterom 1352 Albert Smit 0 1

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief