Eerste team haalt fors uit tegen De Wijker Toren 2 (6-2)

Het eerste team van BSV Bennekom lijkt de smaak te pakken te hebben. Afgelopen zaterdag werd thuis tegen De Wijker Toren 2 met 6-2 gewonnen. En daardoor staat het Bennekomse team weer redelijk rustig in de middenmoot.

Zie ook Bennekoms Nieuwsblad en Ede Stad digitaal

Het team uit Beverwijk was nieuw voor BSV Bennekom. Wel deed Wijker Toren 2 het in de voorgaande drie wedstrijden met drie match- en 12 bordpunten beter. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Dus werd gekozen voor een enigszins tactische opstelling. Drie van de vier ‘sterken’ kregen wit en ook Martin Markering, die de hatelijke nul moest wegwerken. En de opzet slaagde.

Eerste De score werd geopend door Martijn Pauw met een remise. Hij verraste na twee uur spelen Richard Schelvis met een paardzet. Die moest alle zeilen bijzetten, won ineens een pion en bood meteen remise aan. Teamcaptain Rini Kreeft liet in tweede instantie het aanbod aannemen. Achteraf bleek uit de analyse dat Pauw toch kansen op meer had. En dus baalde de Bennekomse speler wellicht wel terecht.

Het duurde nog ruim een uur voordat de scoringsmachine bij BSV Bennekom echt ging lopen. Martijn Bakker kreeg tegen Cas Kok op bord 1 voordeel. Hij won de dame tegen lichter materiaal en kreeg er ook nog een stuk bij. Een knappe zege, die Bakker de eerste plek opleverde in de lijst ‘persoonlijke score’ van de derde klasse E. Noël Bovens voegde een remise aan de score toe. Hij kreeg het even lastig tegen Stefan Jorritsma, redde zich er goed uit, maar werd door zijn opponent geconfronteerd met zetherhaling.

Centrum Het begon er voor BSV Bennekom echt goed uit te zien na de zege van Ed de Beule. Tegenstander Wim Rakhorst kreeg te maken met veel druk in het centrum. De Beule drukte een pion door, viel de dame aan, waardoor het veld e7 overbelast raakte. Hardhandig ging de Wijker speler van het bord. Even zat het daarna tegen. Benno van der Veen wikkelde tegen Dennis Bruyn in een ingewikkelde stelling met Lf6 verkeerd af. De kostte pionnen en de kop (3-2).

Stelling Benno (zwart) na de 31e zet van wit.  Zwart speelde 32 …. Lf6? Niet goed, want dit leidt tot een verliezend eindspel. Nodig was 32. … Df6 dan wel Ld8 of Le7. Het ging als volgt verder: 33. Lxe6! Lxe5 34. Lxf7 Txg2 35. Txg2 Txg2 36. Dxg2 Dg7 37. Lxd5 Dxg2+ 38. Kxg2 en uit, want er gaan nog meer pionnen verloren.

Nog drie partijen vroegen om een beslissing en daarbij zag het er voor BSV Bennekom goed uit. Het werd 4-2 door John Riksen. Tegen Nico Kok stond hij positioneel beter. De torens waren actiever. In de afwikkeling won Riksen een loper en de partij. Martin Markering werkte vervolgens de nul weg. Hij maakte het Berend van Maassen erg lastig. En er was tijdnood. Markering had een vrijpion, kreeg dame en torens er bij. Dus bleek die pion dodelijk.

Paard Geduld is een schone zaak. Hotze Tette Hofstra bewees het andermaal tegen Paul Spruit. Hoewel Hofstra van alles probeerde, Spruit vond steeds de goede verdediging. Tot in het eindspel met elk vier pionnen, maar met een paard voor Hofstra en een loper voor Spruit. Toen koning en paard gingen samenwerken deed Spruit het minder en was het eindspel winnend voor de Bennekomse kopman.

Zie hier voor uitslagen en standen  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief