Kreeft leidt hoofdmacht naar een gelijkspel tegen SMB

Alles op schaakgebied bij BSV

Kreeft leidt hoofdmacht naar een gelijkspel tegen SMB

Berichtdoor talktalk » zo 09 feb 2014, 01:27

Bij voetbal worden de overwinningen toegeschreven aan de spelers. Bij een nederlaag heeft de coach het gedaan.
Bij schaken kan het ook anders gaan.

Coach Rini Kreeft moest 's-ochtends al aan de bak toen hij vernam dat Mike ziek was. Een aderlating want Mike - de man in vorm - pakt punten voor ons. Snel werd Teunis Bunt opgetrommeld en husselde Kreeft nog wat met de bordindeling.
Belangrijker was zijn actie halverwege de strijd - met BSV op verlies - dat hij Benno aanspoorde voor de winst te gaan. In een gelijkwaardige stelling rechtte Benno zijn rug, en manouvreerde net zo lang totdat er enige winstkansen kwamen. Later meer over het vervolg.

In een prima schaaklocatie met naast de speelzaal een aparte rookruimte, schaatsen op de tv in de kantine en stilte in de speelzaal trapten we af tegen een concurrent om de bovenste plaatsen in de promotieklasse, SMB uit Nijmegen.

Een sterk team met een onbekende Rus Ilya Razdolski in de gelederen en met een hoge Fide rating. Gelukkig mocht Hotze (bord 2) tegen hem spelen. Echter dat pakte niet goed uit. Hotze, met de zwarte stukken, kwam iets minder uit de opening. Gaf een pion voor compensatie en actief spel. Alleen dat bleek tegen te vallen. Fijntjes werd hij teruggedrongen en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen.
Normaal staan we snel voor door Hotze, nu achter. Als dat maar goed gaat.

Martin (bord 4) speelde tegen Paul Weanink. Weinig geslapen ging Martin ambitieus te werk. In zijn geliefkoosde opening stond hij bewust een pionnetje achter met actief tegenspel. Mogelijk zat er meer in, maar uiteindelijk besloten ze tot remise.

Op dat moment speelde Noël (bord 5) remise. Hij probeerde het nog een hele tijd maar zijn tegenstander gaf geen krimp. Pot remise.

Gelukkig had Ed (bord 3) het beste van het spel. Direct vanuit de opening druk op de vijandelijke koning. Jelle van Deemen miste een verdedigend zetje en kon materiaalverlies niet voorkomen. Ed wikkelde kordaat af naar een gewonnen eindspel, en gaf zijn tegenstander geen kans. We stonden gelijk.

Maar op dat moment stond alleen Martijn (bord 1) beter tegen Bram Rijkschroeff. Bert (bord 8), Teunis (bord 5) stonden minder, en Benno gelijk.
Teunis vergaloppeerde zich nadat hij een kwaliteit had gewonnen. Makkelijk was het niet, maar zijn tegenstander greep de macht. Hij dirigeerde zijn stukken de witte stelling binnen, en greep wat pionnetjes. Teunis moest zijn kwaliteit teruggeven om in de partij te blijven, maar kwam in het eindspel de pion achterstand niet meer te boven.

Gelukkig won Martijn. Als zo vaak in een voor een leek onbegrijpelijke partij. Martijn heeft de gave hoogst ingewikkelde stellingen op het bord te krijgen. Een partij waarbij na elke zet zoveel andere goede mogelijkheden kunnen.
Op bekend terrein in de opening had hij Bram te pakken. Hij won een stuk tegen 2 pionnen. Alleen Bram verweerde zich nog kranig, en Martijn moest alles uit de kast halen voor beslissend voordeel. Ogenschijnlijk rustig, speelde hij dit toch mooi uit. Een mooie partij en dito overwinning voor Martijn, die hard op weg is de 2100 rating grens te doorbreken.

Maar goed, het staat dan 3 tegen 3. Met Bert mogelijk op verlies, en Benno gelijk.

Toen moet Kreeft tegen Benno gezegd hebben "of je wint of je gaat lopend naar huis" want als met de duivel op zijn hielen speelde Benno verder. En hoe! In een eindspel met pionnen en een zwartvelderige loper zag Benno een kans op beter spel.
Het bleek zelfs het plan om voor de winst te gaan. Beiden promoveerde een pion tot dame. Alleen Benno kon zijn dame meteen inzetten op een aanval op de koning. Een klasse overwinning. Bravo!

Zouden we dan toch onverdiend gaan winnen?
Want Bert die goed gelijk op ging, kwam een pionnetje achter in het eindspel. Hij ging er eens goed voor zitten. Ik dacht hij gaat remise redden. Maar helaas, net niet.

Kortom, een enerverende schaakmiddag met een matchpunt voor BSV dat nog helemaal meedoet om de eerste plek in de promotieklasse.
Volgende keer thuis tegen het Kasteel. Ook een kraker. Komt dat zien!

Chameleon Day Talk Talk
talktalk
BSV kampioen
BSV kampioen
 
Berichten: 342
Geregistreerd: vr 26 sep 2008, 11:02

Re: Kreeft leidt hoofdmacht naar een gelijkspel tegen SMB

Berichtdoor webmaster » zo 09 feb 2014, 01:42

Ach ja! We waren ook verwend met die bliksemstart van de hoofdmacht! Nog niks verloren en alles in eigen hand zullen we maar zeggen! Het wordt heel spannend in de Prom.klasse! :mrgreen: Fraai verslag Ed!
webmaster
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 904
Geregistreerd: wo 17 sep 2008, 12:11
Woonplaats: Bennekom

Re: Kreeft leidt hoofdmacht naar een gelijkspel tegen SMB

Berichtdoor Mescheriakov » zo 09 feb 2014, 10:09

Mooi verslag Ed! :D
SMB is zeker een sterk team, en dit was ook zeker de meest hectische teamwedstrijd tot nu toe.
4-4 is een uitslag waar beidde teams mee kunnen leven, mede omdat wij ook èèn goede speler misten.

Gelukkig was ik met eigen vervoer en hoefde ik de autosleutels niet in te leveren :mrgreen: , Rini vertelde
me dat het 3-3 stond en dat het alle hens aan dek was. Nu speel ik weinig remises en het
laatste wat je wil is je team-captain teleurstellen. :D

Afbeelding
Ik had gelukkig wat ruimte-voordeel en na Kd6 en Ld1 krijgt zwart het moeilijk.
Afbeelding
Het winnen van de a-pion was cruciaal!
Afbeelding
Zwart dacht aan redding via Lg5. Benno speelde Lxg5. Ook Lf2 was winnend. Wit gaat evenals zwart een dame halen. Zie volgend diagram.
Afbeelding
De zwarte dame is echter in-actief en komt te laat in het spel. Uit dus!

Volgende wedstrijd thuis tegen het Kasteel, het wordt een spannende strijd boven in, maar
we doen zeker nog mee en hebben het nog in eigen hand. :D
Avatar gebruiker
Mescheriakov
BSV clubschaker
BSV clubschaker
 
Berichten: 40
Geregistreerd: do 12 sep 2013, 12:24

Re: Kreeft leidt hoofdmacht naar een gelijkspel tegen SMB

Berichtdoor kreeft58 » zo 09 feb 2014, 13:41

Zowel Ed als Benno zijn even vergeten: naast Mike van Niel, was ook Wim Thieme (vakantie) met zijn score van 3,5 uit 4 er niet bij!
kreeft58
BSV nestor
 
Berichten: 1729
Geregistreerd: vr 19 sep 2008, 20:20


Keer terug naar BSV Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gasten

cron