Hoofdmacht wint van Ivoren Toren 2

Alles op schaakgebied bij BSV

Hoofdmacht wint van Ivoren Toren 2

Berichtdoor talktalk » zo 14 dec 2014, 02:15

Tegen de nummer 3 in de rangschikking bewees het eerste team van de Bennekomse schaakvereniging terecht landelijk te spelen. Het werd uiteindelijk een 4,5 tegen 3,5 overwinning. Maar 6 tegen 2 had ook niet misstaan.

De namen van de tegenspelers en rating zal nog wel worden toegevoegd maar hierbij een eerste verslag.

In bord volgorde mijn indruk van de wedstrijd:
Aan bord 1 speelde Hotze Tette Hofstra andermaal een prima partij. Met zwart zette hij de partij rustig op. Liet de witspeler wat uitrazen en pakte gedecideerd een pionnetje mee in het middenspel. Dat werden er gaandeweg 2 met nog weinig stukken op het bord. Met winst tot gevolg staat Hotze momenteel op 4 uit 4 en een tpr van ruim 2600 vermoed ik.

Wim Thieme was dankzij goede resultaten extern aan een hoog bord (bord 2) geplaatst. Het ratingverschil werd gaandeweg de partij duidelijk. Vechtend voor wat hij waard was ging Wim ten onder.

Martijn Pauw (bord 3) liet weer eens zien te beschikken over een grote openingskennis. Hij nam dankbaar de gambietpion aan. Dan weet je dat er doorgaans druk komt op je stelling. Maar dat pareerde Martijn vakkundig. Met het betere van het spel bleef Martijn de bovenliggende partij. Winst en klasse gespeeld.

Martin Markering (bord 4) speelde vanouds een open wedstrijd. Nooit saai in ieder geval en met over en weer kansen. Martin speelde dat wat slimmer en bereikte materiaalvoordeel. Vakbekwaam tikte hij dat uit.

Aan bord 5 speelde Benno v.d. Veen gedegen met de zwarte stukken. Beide spelers gingen de nodige risico's uit de weg met remise als logisch gevolg.

John Riksen (bord 6) had beter verdiend. Met uitgekiend spel had hij volgens mij voordeel bereikt met de witte stukken. Ergens ging het fout. Door te laat zijn koning in veiligheid te brengen ging hij iets te voortvarend door met zijn aanval en kon het tij niet meer keren. Een onverwacht verlies waar remise meer op zijn plaats was geweest.

Ed de Beule (bord 7) had zich voorbereid maar kreeg een andere tegenstander die bizar genoeg de opening speelde als de vooraf beoogde tegenspeler. Al snel werden de dames geruild en ontstond er een langdurig geschuif met de lichte stukken. Dat deed Ed beter. Ed heeft zeker een zet of 30 tussen plus 2 en 7 gestaan maar verzuimde het af te maken.
Resteerde een eindspel wat zo maar remise kan worden bij goed spel. Echter zag Ed kansen om de vijandelijke koning aan de verkeerde kant van zijn vrijpion te krijgen. En wanneer je niet meer weet hoe dit soort eindspelen remise te houden zijn, kun je verliezen. Eindelijk weer eens een overwinning voor Ed.

Noël Bovens (bord 8) speelde met wit de opening voortvarend. Hij pakte een pion, kwam wel onder druk te staan maar speelde de problemen perfect van het bord. Met materiaalvoorsprong en de dames nog op het bord trok Noël ten aanval. We hadden het punt al geteld en tot verbazing achteraf bleek Noël verloren te hebben. Zonde want hij speelde lang een prima pot.

Kortom, winst voor BSV.
De vierde ronde leverde op dat de nummers 1 tm 3 hebben verloren. Verrassend. Zodoende staan 10 team dichtbij elkaar. Met BSV trots bovenin de middenmoot.

It's getting late in the evening Talk Talk
talktalk
BSV kampioen
BSV kampioen
 
Berichten: 342
Geregistreerd: vr 26 sep 2008, 11:02

Re: Hoofdmacht wint van Ivoren Toren 2

Berichtdoor kreeft58 » zo 14 dec 2014, 02:28

Stond er al assistent!

Zie nog even persoonlijke uitslagen:
BSV Bennekom - RSR Ivoren Toren 2 4½ - 3½
1. Hofstra,H.T.J.(Hotze Tette) - Beljaars,A.C.(Arno) 1 - 0
2. Thieme,W.J.(Wim) - Westerduin,P.(Philip) 0 - 1
3. Pauw,M.R.(Martijn) - Batenburg,P.(Paul) 1 - 0
4. Markering,M.A.(Martin) - Keetbaas,H.(Herman) 1 - 0
5. Veen van der,B.K.(Benno) - Benning,T.M.(Tim) ½ - ½
6. Riksen,J.B.(John) - Beijen,M.(Mark) 0 - 1
7. Beule de,E.C.A.(Eddy) - Doorn van,M.(Maarten) 1 - 0
8. Bovens,N.L.A.(Noël) - Sparreboom,W.(Wil) 0 - 1

En nu nog de aanmeldingen voor het oliebollentoernooi naar [email protected]
kreeft58
BSV nestor
 
Berichten: 1729
Geregistreerd: vr 19 sep 2008, 20:20

Re: Hoofdmacht wint van Ivoren Toren 2

Berichtdoor Mark » zo 14 dec 2014, 09:41

Klasse mannen!
Mark
BSV kampioen
BSV kampioen
 
Berichten: 169
Geregistreerd: di 30 sep 2008, 13:14

Re: Hoofdmacht wint van Ivoren Toren 2

Berichtdoor Osito » ma 15 dec 2014, 16:40

Grote klasse heren !
Osito
BSV kampioen
BSV kampioen
 
Berichten: 109
Geregistreerd: vr 26 sep 2008, 19:51

Re: Hoofdmacht wint van Ivoren Toren 2

Berichtdoor kreeft58 » di 16 dec 2014, 02:03

Zo zag teamleider Paul van RSR Ivoren Toren 2 het gebeuren

TEAM 2 loopt tegen eerste nederlaag aan (14 december)
Zaterdag 13 december, 4e ronde KNSB-competitie, klasse 3E: TEAM 2 gaat voor de derde achtereenvolgende ontmoeting met schakers uit het Gelderse op weg naar Bennekom. Na winst tegen Zevenaar en een gelijkspel tegen Arnhem werd het nu een nipte nederlaag tegen BSV Bennekom: 4½-3½. Voor de nog volgende vijf rondes spelen we tegen teams uit de Randstad: 3x thuis en 2x uit naar Leiden en Amsterdam.

We moesten deze keer het karwei zien te klaren zonder onze topscorer Paul Tromp (3 uit 3) en de lichtelijk uit vorm zijnde Peter Torczynski, maar hadden in de persoon van Herman Keetbaas en Mark Beijen twee goede invallers vanuit ons derde. En vooral laatstgenoemde was tot op het bot gemotiveerd om er deze middag iets moois van te maken, teneinde de zure nasmaak van zijn onnodige nederlaag in de wedstrijd tegen Shah Mata, enkele dagen eerder, weg te sp(o)elen. Hij slaagde daar volkomen in en dat toevallig tegen 'n naar het Oosten uitgeweken oud-Rotterdammer, John Riksen (de broer van Ben), die in de jaren zestig/zeventig nog deel uitmaakte van het kampioensteam Charlois - Europoort. Mark bracht met deze overwinning ons team op voorsprong : 3½-2½ en 'n uiteindelijk gelijkspel leek in de maak. Helaas ging dat feest niet door: Maarten van Doorn wist in 'n elementair toreneindspel tegen Eddy de Beule de juiste weg naar remise niet te vinden en Arno Beljaars trof aan bord 1 hun topper Hotze Tette Hofstra en wist ondanks taai verzet niet aan een nederlaag te ontkomen: De eindstand werd daarmee bepaald op 4½-3½ voor de Bennekommers. Daar was wel het een en ander aan vooraf gegaan.

Tim Benning opende de score met remise tegen Benno van der Veen, nadat hij een toren op c6 had laten insluiten en hij herhaling van zetten niet uit de weg wilde gaan. Opmerkelijk is wel het feit dat Tim onze remisekoning is, hetgeen vergeleken met vorig seizoen (ik meen toen vier nullen op rij) 'n plezierige verbetering is. Philip Westerduin trof de zeer ervaren Wim Thieme tegenover zich aan bord 2 en wist met secuur spel op de Siciliaanse damevleugel een pion te winnen en daarna groot voordeel te bereiken na 'n foutieve combinatie van wit, waarin 'n groot lek bleek te zitten. We stonden vóór, maar niet voor lang: twintig minuten later zag Herman Keetbaas er tegen Martin Markering er terecht geen gat meer in om na 'n mislukt Frans avontuur 'n surplus aan vijandelijke (s)pionnen onschadelijk te maken. Weer 'n half uur later, het was intussen half 5 (we waren om 12 uur begonnen, want de zaal was tot 6 uur gereserveerd) verdwaalde Paul Batenburg, spelend tegen Martijn Pauw, in een zelf ontworpen jungle aan varianten en kon dan ook, kort na de tijdcontrole, opgeven in 'n kansloos eindspel. We stonden achter, maar toen was het de beurt aan Wil Sparreboom. in duel met Noël Bovens, om daar verandering in te brengen. Wat we toen te zien kregen tart alle beschrijvingen van veldslagen uit de wereldgeschiedenis: Het begon met 'n speculatief stukoffer van Wil, waarmee hij des tegenstanders monarch dacht te bedreigen: Het tegendeel bleek waar: Wils zwarte koning moest op de vlucht voor 'n (stuk) meerderheid aan vijandelijke troepen en werd het gehele slagveld overgejaagd van af g8 over de 7e rij en vervolgens via de a-lijn weer terug naar b2-c3-d4-e5,echter daar op adem gekomen kreeg zijn gemalin (de dame) de opdracht in eendrachtige samenwerking met wat er nog over was van de cavalerie, een paard op e4, het vonnis te voltrekken over de witte majesteit. Zoet was de wraak en het stond weer gelijk: 2½-2½. Toen brak de bovenvermelde periode Mark - Maarten - Arno aan met als resultaat de eerste nederlaag van TEAM 2.

's Avonds bleek dat we onze derde plaats in de poule toch behouden hadden. Verrassende uitslagen waren er te over: Koplopers HWP Haarlem en Boven IJ verloren allebei en daardoor schoof het hele veld van kanshebbers op het kampioenschap in elkaar, want ook Zevenaar verloor in de Gelderse derby tegen ASV. Conclusie: Iedereen kan van iedereen winnen dan wel verliezen. Na de Winter - TataSteel-stop gaan we verder met 'n thuiswedstrijd tegen Charlois-Europoort 3. Ik waag me niet, gezien het voorafgaande, aan een voorspelling! (TL Paul D.)
kreeft58
BSV nestor
 
Berichten: 1729
Geregistreerd: vr 19 sep 2008, 20:20


Keer terug naar BSV Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 13 gasten

cron