Zo ziet Tornado zege op BSV Bennekom 3

Alles op schaakgebied bij BSV

Zo ziet Tornado zege op BSV Bennekom 3

Berichtdoor kreeft58 » wo 14 okt 2015, 10:54

Goed begin OSBO-competitie voor Tornado 1
Gepubliceerd door StanJ op 13 oktober 2015OSBO competitie, Tornado 1
Maandag 12 oktober begon de OSBO-competitie weer en op deze eerste speeldag van de eerste speelronde mochten de mannen van teamcaptain Stan Jacobs gelijk al aan de bak.

Door de terugkomst van Rijk-Pieter Hofstede op het Tornado-nest zijn gelijk de verwachtingen flink omhoog geschroefd. Toch wil de captain niets weten van titelstress of prestatiedwang. ‘Lekker schaken, dan komen de punten vanzelf wel’, is zijn motto.

En dat dit zijn vruchten al gelijk afwierp, bleek in Bennekom.
De Maas en Waalse heren mochten daar aantreden tegen het derde team van de Bennekomse Schaakvereniging (BSV).

Rijk-Pieter bewees al snel dat het in hem gestelde vertrouwen volkomen terecht was. Rond 22 uur mocht hij de felicitaties van René Bakker in ontvangst nemen. Een foutief offer zorgde al snel voor een overweldigend overwicht van onze Dreumelse bord-1-speler en na zwarts lange rokade was er geen houden meer aan. (0-1 voor Tornado).

Hoewel op de meeste borden de stand minimaal gelijk was, moesten de toeschouwers nog tot 23 uur wachten op de ‘vorentscheidung’. Vlak na elkaar wonnen Stan Jacobs (bord 5) en John Alblas (bord 2) hun partij. De Bennekomse teamcaptain, Rinus van der Molen, vergat zijn dame uit de aanval te halen en John sloeg hem er dus gedecideerd af, waarna de capitulatie snel volgde. Stan had ook een redelijk eenvoudige avond. Joop de Bruin kwam matig uit de opening en de inactiviteit van met name zijn loper en paard gaf Stan de mogelijkheid om binnen te komen met zijn toren(s) op de zevende rij. Een misrekening van Joop leverde Stan al een stuk op en toen ook een toren verloren dreigde te gaan, was het over en uit voor Joop (0-3 Tornado!).

Met zowel Frans als Ton in een prachtige stelling, terwijl invaller Thijs Banken met dichtgeknepen billen achter bord 6 zat, leek een overwinning wel haast zeker.

En inderdaad, slechts enkele minuten na John en Stan kwam Ton Wouters melden dat de overwinning binnen was. In een goede partij speelde Ton, zoals altijd met zwart, vanuit de opening op voordeel. Gerhard Bakker maakte enkele kleine foutjes waarvan Ton optimaal profiteerde. Met een prachtig aftrekschaakje wist hij het laatste Bennekomse verzet te breken (0-4).

Helaas kwam even daarna de teleurstelling; Frans van Wezel wilde geen genoegen nemen met remise en speelde door om te winnen. Hij vergat echter dat zijn koning onveilig stond en Kees van Dijk met zijn sterke loper een aardige controle over de witte velden had. Frans dacht met zijn koning weg te kunnen lopen via de h-lijn maar dat bleek een misrekening… (1-4)

Thijs, onze invaller voor vanavond, was inmiddels ook volledig verloren komen te staan. Zowel een b- als een e-pion van witspeler Jaap van Donkelaar waren tot de zevende rij opgerukt en met een goede (witveldige) loper leek de definitieve genadeklap een kwestie van (weinig) tijd. Thijs had daarbij nog maar zo’n drie minuten op de klok, tegen ruim 7 voor zijn tegenstander. Maar door een listig schaakje en een torenoffer wist Thijs op miraculeuze wijze te ontsnappen. Met zijn laatst overgebleven stuk, de dame, kon Thijs eeuwig schaak blijven geven en hij wist daarmee knap een half puntje te veroveren.

Een mooie 1,5 – 4,5 overwinning voor onze heren! En dan te bedenken dat we een van onze andere sterspelers, Jan de Haas, nog moesten missen vanavond (Beterschap, Jan!).

We kunnen bijna niet wachten om te zien hoe het volgende keer gaat. Voorlopig zijn de eerste match- en bordpunten binnen.
kreeft58
BSV nestor
 
Berichten: 1729
Geregistreerd: vr 19 sep 2008, 20:20

Keer terug naar BSV Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron