Powered by Max Banner Ads 

Na veel spanning sneuvelt Soester sensatie in slotfase

Copyrights BSV Bennekom

En die sensatie hing de hele avond in de eerste ronde van de landelijke beker in de lucht. BSV Bennekom had Soest geloot en dat het een zware dobber zou worden stond wel vast. Soest kan zeven spelers van boven de 2100 opstellen. Sterker nog, het viertal dat ze opstelden kwam gemiddeld ruim boven de 2200 uit.

Uw jongste verslaggever mocht bij afwezigheid van de beide Martijnen (Teamcaptain: En dat was niet de enige reden) weer eens opdraven in het KNSB bekerteam. En werd zoals wel vaker ‘geofferd’ op bord 1.

Node gemist Voortvarend had ik de loting gedaan en wit voor mezelf geloot. Dat was niet helemaal de bedoeling. Administratie mocht ik doen, maar met mijn lotingvaardigheden had het cup team slechte ervaringen. We hadden zwart op het eerste bord moeten loten, zodat Hotze Tette Hofstra en Ed de Beule wit zouden hebben. Het leverde mij een schrobbering van de assistent teamleider op, met de toevoeging dat ik blij mocht zijn dat de teamcaptain himzelf er niet bij was (hij wordt nog steeds node gemist zoals is te zien).

Op het eerste bord trof ik Eric de Haan aan. Een FM met een redelijk constante rating van rond de 2300 (2294 op dit moment). Hotze Tette speelde tegen Carl W├╝stefeld (2268) op bord 2, John Riksen trad op bord 3 aan tegen Arie van der Burch (2190) en Ed sloot de rijen tegen Gerrit Muis (2182).

Thematisch Kansloos ben je nooit en dat bleek! Na anderhalf uur zag het er ingewikkeld uit op de borden, maar zeker niet slecht. Ikzelf had vanuit de opening ruimtevoordeel en druk op de koningsvleugel. Ik had h4 gedaan en een loper op h6 geposteerd. Die ging eraf en na een thematisch e6 van de tegenstander (tegenstoot in het centrum!) ging ik in de denktank.

Hotze Tette was niet tevreden over zijn spel, maar er was weinig aan de hand. Hij had het loperpaar, maar een iets mindere pionnenstelling. John speelde weer zijn mooie positiespel en stond zeker niet slechter. Ed had een stuk weten te bemachtigen. Weliswaar tegen activiteit van de tegenstander en twee pionnen, maar dat waren Wolga-gambiet pionnen op a2 en b2.

Rooskleurig Toen het laatste uur begon zag het er echt rooskleurig uit. Mijn denktank die zo’n 25 minuten duurde op zet 15, resulteerde erin dat ik de tegenstoot van de tegenstander wist te neutraliseren en zelf een gevaarlijke aanval overhield. Hotze Tette stond nog steeds gelijk en John had zijn tegenstander behoorlijk overspeeld. Tot slot had Ed briljant een totaal gewonnen stelling bereikt.

Ed verleidde zijn tegenstander een extra pion te pakken met een schijnoffer, maar Ed had dieper gerekend. Na de krachtzet Pb3 (kon niet geslagen worden omdat pion op a2 gepend was) hing alles aan de witte zijde (zelfs een draadje was niet te vinden). Zijn tegenstander was nog hard aan het denken, maar dit punt konden we tellen.

Tegenstander van John Riksen en Ed de Beule: Arie van der Burch en Carl W├╝stefeld

Toch mis Echter, in het laatste uur ging het toch mis. Eerst Hotze Tette. Die ging een paar keer remise uit de weg en zag plotsklaps dat zijn dame was ingesloten. Hotze Tette probeerde nog wat trucjes om tot een vesting te komen, maar zijn tegenstander schoof het bekwaam uit.

Bij mijzelf had ik de druk behoorlijk opgevoerd en de tijd van mijn tegenstander was tot luttele minuten gereduceerd. Toen sloeg de schaakblindheid toe. Ik had een winnende zet in mijn hoofd en keurig een paar minuten nagedacht voordat ik hem deed. Ik had het stuk nog niet losgelaten of zag al dat de penning die ik dacht te hebben niet werkte. Dat kostte een vol stuk. Ik spartelde nog wat tegen, maar het was ineens kansloos. Ik stond zeker nog niet gewonnen voor deze blunder (rond plus 1.0 volgens Stockfish), maar gezien de tijdsverdeling en de problemen die hij moest oplossen, was dit een unieke kans op een grote scalp geweest, zowel voor het team als voor mijzelf. Maar ja, het schaakleven is soms hard….

Snelschaak? Zou er dan in ieder geval nog een snelschaak barrage komen. Niet dus. Helaas deed John het in de afwikkeling niet helemaal nauwkeurig en bleek met weinig tijd over, het net niet meer te kunnen winnen. 2,5-1,5 nederlaag dus, maar wat mij betreft geeft dit de burger echt moed. We zijn in staat om dit soort jongens serieus tegenpartij te geven, zoals twee jaar terug ook al tegen ASV 1 bleek. Volgende keer geldt driemaal is scheepsrecht, dus er wacht ons nog een mooie toekomst.

Door Martin Markering

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives