BSV Bennekom 2 behaalt ruime zege op De Cirkel 1

Er wordt in deze dagen niet alleen schaak gespeeld in Wijk aan Zee, maar ook in Bennekom. Op maandag 15 januari vond daar de derby plaats tussen het tweede team van de BSV Bennekom en het eerste team van De Cirkel uit Ede. En het werd een dikke zege voor de thuisclub: 6-2. Wel speelde De Cirkel vanwege deelname van spelers aan TATA met drie invallers en dat bleken niet de minste te zijn!

De eerste uitslag was na anderhalf uur al binnen: remise aan bord 1. Noël Bovens had de partij tegen Robert Krouwel (invaller met hoogste rating van 1815) ambitieus opgezet. Hij had zijn zwarte torens geplaatst op c8 en d8 en de pionnen op de damevleugel rukten op. Krouwel liet zich niet van de wijs brengen, schoof de stelling dicht met c4-c5 en bood remise aan. Bovens vertrouwde zichzelf te weinig om door te spelen en incasseerde het halve punt.

Puntdeling Even later was er weer een remise, nu aan bord 5. René Bakker had in de opening met zwart al wel nauwkeurig moeten manoeuvreren. Bovendien had hij het lastig met het ontwikkelen van de stukken op de koningsvleugel. Zijn tegenstander, Henry van den Brink, speelde actief, maar Bakker had alles goed gezien: puntdeling.

Het eerste hele punt voor Bennekom kwam van bord 7, waar Gary Dinsbach met zwart tegen Albert Bootsman het centrum had dichtgeschoven en zwaar drukte op de koningsstelling van wit. Bootsman verdedigde zich vanzelfsprekend, maar uiteindelijk zeeg zijn stelling krakend ineen.

De laatste zwartspeler van het Bennekomse team, Chris van Oosterwijk, deed het ook goed aan bord 3 en wel tegen invaller Max Lucassen. Van Oosterwijk had de hem vertrouwde Leningrader variant van de Hollandse verdediging op het bord gebracht en had een harmonische stelling, die hij stelselmatig versterkte. Opvallend was de paard manoeuvre Pb8 – a6 – c7 – e6 – g5. Op dat laatste veld werd het paard geruild. Na een slimme ruilactie in het centrum, hield Van Oosterwijk meer materiaal over en een vrijpion op de b-lijn. Lucassen gaf op.

Wit spelers De zwartspelers waren klaar, maar de witspelers van Bennekom waren nog aan het zwoegen. Aan bord 4 speelde Harry Verhoef tegen Dominic van Dijk, die bij De Cirkel vaak aan bord 1 speelt. Hij was tot nu toe ongeslagen  (2,5 uit 3). Verhoef zette een stelling op het bord die hem goed ligt (pionnen op c4 en e4) en drukte de tegenstander steeds meer naar de onderkant van het bord. Die kon uiteindelijk door zetdwang niets goeds meer doen en gaf op.

Meteen daarna was er een punt aan bord 8 bij Teun Alting. Die moest met wit tegen Anne Postma, een geduchte tegenstander. In de opening stond Alting dan ook onder druk en hij moest flink uitkijken. Toen Alting zich los kon werken, stond hij ook meteen beter. Hij zette druk op de pionnen e6 en f7 en zwart moest beducht zijn voor tactische wendingen. Uiteindelijk kreeg Alting een eindspel op het bord waarin hij veel meer materiaal had. Hij speelde het netjes uit.

Sterke invaller Aan bord 2 was Teunis Bunt beter uit de opening gekomen tegen de sterke invaller Tom Pronk (1784), maar er werden veel stukken geruild en daardoor was van het voordeel eigenlijk niets over. Pronk bood dan ook tot twee keer toe remise aan. Het dame-eindspel was gevaarlijk voor beide partijen, maar Pronk ruilde de dames, waarna het pionneneindspel door Bunt gemakkelijk gewonnen werd.

Toen was alleen Jan Wouters aan bord 6 nog bezig tegen Harold Boom. In het middenspel had Jan Pg5 gespeeld, waarna hij alle mogelijke moeite had moeten doen om de stand gelijk te houden. Maar toen het eindspel op het bord stond, stond wit beter, al had zwart zeker tegenkansen. Op een gegeven moment leek zwart een kwaliteit te winnen met een paardvorkje op c1, waardoor een loper en een toren aangevallen stonden. Wouters had meer tijd, maar voelde wel de druk van de klok. Hij gaf de kwaliteit, waar hij de loper had kunnen laten slaan.

Niet te vermijden Toen Wouters daarna een pion verloor, werd het wel heel lastig. In het eindspel van loper tegen toren en pion zagen de stuurlui aan wal nog wel remisevarianten, maar die waren achter het bord niet te vinden. Wouters speelde door tot hij meer dan honderd zetten had gedaan. Toen mat niet meer te vermijden was, gaf hij op.

Nu ook deze laatste partij afgelopen was, kon de balans worden opgemaakt: 6 – 2 voor BSV Bennekom. Bij het ingaan van deze ronde stond Bennekom op de tweede plaats en De Cirkel op de derde. Dat betekent dat het Bennekomse team twee matchpunten losstaat van de eerste achtervolgers. Wageningen 4 staat voorlopig nog bovenaan, maar de onderlinge wedstrijd ligt nog in het verschiet. BSV Bennekom heeft alles nog in eigen hand en ligt keurig op schema voor de titel en promotie.

5
 5
 5
 5
65
5
25
 5
1.
Bovens,N.L.A.(Noël)
1875
Krouwel,R.(Robert)
1815
½
½
2.
Bunt,T.(Teunis)
1891
Pronk,T.J.(Tom)
1784
1
0
3.
Oosterwijk van,C.G.(Chris)
1747
Lukasse,M.(Marnix)
1583
1
0
4.
Verhoef,H.A.(Harry)
1744
Dijk van,G.(Dominic)
1710
1
0
5.
Bakker,R.(René)
1664
Brink van den,H.J.(Henry)
1502
½
½
6.
Wouters,J.T.M.(Jan)
1790
Boom,H.(Harold)
1752
0
1
7.
Dinsbach,G.(Gary)
1735
Bootsman,A.J.(Albert)
1619
1
0
8.
Alting,T.J.(Teun)
1695
Postma,A.(Anne)
1630
1
0

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief