Bennekomse schakers op promotiekoers

Het eerste team van de Bennekomse Schaakvereniging BSV blijft op koers voor promotie naar de landelijke competitie. Zaterdag versloeg het Bennekomse achttal in Nijmegen tijdens de zevende ronde van de promotieklasse OSBO, de ongeslagen koploper UVS 2 met liefst 2,5-5,5. UVS werd tot op één matchpunt genaderd, terwijl de bordpunten van Bennekom beter zijn. Er promoveren twee teams.

Teamcaptain Rini Kreeft koos voor het topduel tegen UVS 2 voor een enigszins tactische opstelling. Zo kwam invaller Bert Duijker op bord 1 en bemande Hotze Tette Hofstra bord 2. Onder in werden enkele goede scorers geposteerd. En dat pakte goed uit. Bennekom pakte aan de eerste vier borden 2,5 bordpunten en haalde uit de overige vier borden zelfs drie bordpunten. Wel liep de spanning in het laatste uur hoog op.

Bennekom nam brutaal weg in het hol van de leeuw een 2-0 voorsprong, al zag het daar even niet naar uit. Hotze Tette Hofstra maakte een foutje in de opening en kreeg het moeilijk. Dan is hij meestal op zijn best. En ook nu vond hij tegen Ruud van de Spoel een verlossende paardzet. Hofstra won zelfs een stuk en had na 2,5 uur toch het punt op zak. En kwartier later was het 2-0. Harry Verhoef speelde tegen Klaus Wüstefeld een partij uit een stuk.

Hij zette een aanval op waarbij zo ongeveer de alle stukken richting vijandelijke werden ingezet. Het leidde tot stukwinst en mat.

Op dat moment zag het er op meerdere borden goed uit voor Bennekom. Bert Duijker stond prima tegen Arno Sprinkhuizen en Teunis Bunt bereidde een sterke aanval voor tegen Philippe Friessen. Ook Martijn Pauw keek in het duel met Michiel de Kruyf tegen een stelling met kansen aan. Kort na het derde uur ging het ineens snel met de resultaten. Pauw verloor terrein plus wat materiaal en kon het in tijdnood niet houden (1-2). Gelukkig voor Bennekom maakte Bunt het fraai af.

Hij zette Friessen mat en dat was 1-3. Duijker kwam steeds beter te staan en won klein materiaal. Echter maakte hij in het beslissende eindspel een klein foutje, waardoor Sprinkhuizen met eeuwig schaak en dus remise kon ontsnappen.

Spannende uren volgden bij de resterende drie partijen. Wim Thieme stond na de tijdnood gelijk tegen Christ Verstegen, Jan Wouters had het niet gemakkelijk tegen René ten Bos en Ed de Beule kon bogen op een pionnetje meer tegen Lambert Hofman. Het werd een strijd van hard tegen hard. UVS zag ineens kansen, omdat Thieme zich vergiste. Ook bij Wouters en De Beule dacht UVS mogelijkheden te zien. De foto’s van de eigen gladiatoren werden alvast gemaakt.

Het pakte anders uit. Wouters ging er ouderwets voor zitten en kwam met zijn toren op de zesde rij. Ten Bos stond ruil van de toren toe. Dat werd zijn ondergang. Op twee fronten dreigde Wouters ineens te promoveren. Na vijf uur en een kwartier spelen kon Wouters letterlijk juichen. Het punt en de daardoor de winst in de wedstrijd was binnen.

In het resterende uur vocht Thieme als een leeuw om alsnog een gelijkspel te bereiken. Hij haalde een dame er bij, maar zijn tegenstander twee. Teveel dus van het kwade voor de Bennekommer. Echter bleef De Beule koel en kundig het eindspel behandelen zoals hij dat kan. Ook hij promoveerde met een pion. En dus stond het na zes uur en een kwartier spelen 2,5-5,5 voor Bennekom.

Er resten Bennekom nog twee wedstrijden. Op zaterdag 27 maart thuis in De Commanderij tegen De Toren 3 en op 16 april in Nijmegen tijdens de slotronde Zwolle. En dat team is met UVS 2 en PSVDoDo uit Putten concurrent in de strijd om de titel en de promotie naar de landelijke competitie. Overigens verloor Ede zaterdag in Arnhem met 5-3 van De Toren 3 en zal helaas voor hen degraderen naar de eerste klasse.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief