Schakers Bennekom met winst terug uit Deventer

De spanning of het in Deventer zou lukken te winnen van Pallas 2, bleef voor de schakers van Bennekom tot in de laatste seconde van de bijna vijf uur durende wedstrijd staan. Toen staakte Marion Severijn tegen Bennekommer Martijn Pauw de strijd. Het stond 3-4. Ed de Beule kon daarna met remise door zetherhaling akkoord gaan. Het betekende 3,5-4,5 winst voor Bennekom. Zie ook Ede Stad: http://www.edestad.nl/_incs/schakers_bennekom_met_winst_terug_uit_deventer_30064980.html

Logisch dat het winnende team op ‘’bevel’’ van teamcaptain Rini Kreeft na afloop nog even een sapje dronk. En dat niet alleen, Opnieuw werd de ‘’chinees’’ bij het carillon in het Bennekomse centrum met een bezoek vereerd.  Eerder werd dit seizoen uit gewonnen van PION 2. In Deventer werd weer zo’n mooie uitzege geboekt. En nog wel op het talentvolle team van Pallas. Dat stond op drie matchpunten, maar kon na afloop van het duel tegen de Veluwenaren op een houtje bijten. Bennekom staat nu op vier matchpunten en rukte op naar de vierde plaats. Wel ruim achter koploper Wageningen 2, op 24 november in De Commanderij de volgende tegenstander.

Bennekom was compleet en teamcaptain Rini Kreeft besloot ditmaal niet aan een tactisch opstelling te doen. En dat pakte niet verkeerd uit, al duurde het lang voor dat enige tekening in de strijd kwam. Een enkele speler van Bennekom stond na anderhalf uur wat beter, maar van echt voordeel of nadeel was nergens sprake. Een half uur later was het anders. Kopman Hotze Tette Hofstra had ergens een kwaliteit verspeeld en moest aan de bak. Bert Duijker leek wat voordeel te krijgen. Evenals Ed de Beule, terwijl Noël Bovens aanvallende bedoelingen kreeg.

Het beeld veranderde na drie uur spelen. Hofstra vocht voor remise, De Beule stond prima, Bovens moest vechten voor remise, Teunis Bunt koos voor aanval door een paard te offeren en Duijker had ruim voordeel verkregen. Wim Thieme kon bogen op een mooie vrijpion op de e-lijn. Voor het overige moest Martijn Pauw zwoegen voor een betere stelling en leek Martin Markering wat beter te staan. Het kwartje kon echter nog alle kanten op vallen.

Met nog een half uur te gaan in de reguliere speeltijd regende het ineens uitslagen. Bert Duijker verzilverde zijn op Gerard Burgers veroverde pionnen en pakte fraai het punt. Hotze Tette Hofstra profiteerde van enkele mindere zetten van Radboud de Roos en zette diens koning zwaar onder druk. Hofstra raakte twee torens achter, maar ook al door de tijdsdruk kon De Roos niets anders doen dan kiezen voor remise door zetherhaling. Een extra half punt, dat echter teniet werd gedaan door Teunis Bunt. In een niet gemakkelijke stelling gaf hij plompverloren de dame cadeau. Martin Markering kwam daarna remise overeen met Stan Lambrechts. In het dame-toren eindspel was geen voordeel te behalen (2-2).

Er restte nog vier partijen en nog een dikke tien minuten reguliere speeltijd. En daarin kon Noël Bovens tegen Ward Kiers alleen hopen op remise, stond Ed de Beule tegen Jan Willem Gerth van Wijk goed en had eens een keer geen tijdnood. Wim Thieme kon in het duel met Ben Bloemsma gaan oogsten en Martijn Pauw vocht onder tijdsdruk nog steeds fel en geconcentreerd om voordeel te krijgen. De spanning droop er af.

En het pakte in het vervolg allemaal goed uit. Thieme had enkele pionnen te pakken en dus ook het punt (2-3). Echter moest Bovens de vlag strijken. Het hing nu van Pauw en De Beule af of Bennekom winnend huiswaarts zou keren. Zouden één van beiden het punt over de streep trekken? Pauw hield het hoofd koel, won in het toreneindspel wat pionnen en het slot was een wassen neus. De Beule hoefde toen geen risico meer te nemen en kon in de tijdnood van de tegenstander rustig via zetherhaling een halfje scoren. De winst was Bennekom voor binnen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief