Powered by Max Banner Ads 

Winst tweede en vierde, nipt verlies derde team

Daverende uitslagen in de tweede ronde van de OSBO-competitie bij BSV Bennekom. Het tweede team won in De Commanderij met 7-1 van Schaakstad 5 en het vierde team zegevierde eveneens thuis met liefst 6-0 over De Toren Arnhem 9. Echter verloor dinsdagavond in Putten het derde team nipt van PSVDoDo 3.

Aangevuld met verslag derde team plus foto’s

Tweede

Op het laatste moment moest voor de zieke Cock Struijk een invaller worden opgesteld. Dat werd Teun Alting. En dat liep prima af. Teun droeg het zevende punt aan door René Schaafsma te kloppen. In het vierde uur kwamen er kansjes en uiteindelijk was er een dame meer op het bord.

Harry Verhoef opende de score.  Tegen Leendert Maris zag zijn stelling zag er na anderhalf uur al goed uit. De vijandelijke koning werd belaagd en met als inleiding een stukoffer produceerde Harry een fraai mat. Gary Dinsbach maakte er 2-0 van. Hij kreeg een kwaliteit te pakken tegen Peter Grasman en dat werd een volle toren. En ondertussen stond het voor BSV Bennekom op de andere borden ook prima.

Het werd 3-0 door Chris van Oosterwijk, die na zo’n 2.45 uur Gerard Heimerikx met lege handen liet. Chris kreeg een vrije randpion op de damevleugel. En toen op die kant meer en meer druk kwam, was die niet te stoppen. Een extra dame en dus het punt. René Bakker bouwde zijn voordeeltje langzaam aan uit tot een koningsaanval. Eddy Homburg zag dame-toren- paard op zijn monarch afkomen. Een foutje versnelde het einde. Mat!

Helaas voor Jan Wouters deed Schaakstad 5 op zijn bord wat terug. Adriaan den Hertog won terrein, maar dat was nog niet echt winstgevend.  Of Jan zich verrekende, was achteraf de vraag. Echter ging er een stuk de mist en dat kwam hij niet meer te boven. Kees van Dijk boekte een mooie zege. Hij stond een stuk tegen pion achter, maar vocht tegen Aad de Bruin als een leeuw. En hij maakte het ingewikkeld. De Bruin verbruikte daardoor veel tijd en dat koste hem het punt.

Fraai won op bord 1 ook John Riksen. Hij komt er duidelijk beter in.  Tegen Erik Buitenhuis  was het niet gemakkelijk. Pas toen een achtergebleven loper mee ging doen, kwam het los en won hij de kwaliteit. En vervolgens marcheerde een vrijpion aan de rand door.  Tenslotte was er het punt van Teun Alting, waardoor het 7-1 werd.

BSV Bennekom 2             – Schaakstad 5           7 – 1 

1. Riksen,J.B.(John)          – Buitenhuis,A.E.(Erik)  1 – 0

2. Oosterwijk van,C.G.(Chris) – Heimerikx,G.(Gerard)   1 – 0

3. Dinsbach,G.(Gary)          – Grasman,P.(Peter)      1 – 0

4. Wouters,J.T.M.(Jan)        – Hertog den,A.(Adriaan) 0 – 1

5. Alting,T.J.(Teun)          – Schaafsma,K.R.(René)   1 – 0

6. Bakker,R.(René)            – Homburg,E.(Eddy)       1 – 0

7. Dijk van,C.(Kees)          – Bruijn de,A.(Aad)      1 – 0

8. Verhoef,H.A.(Harry)        – Maris,L.A.(Leendert)   1 – 0

Nipt verlies derde team

Het derde zag in de late uurtjes van dinsdag 11 november  PSV/DoDo3 in Putten toch nog langszij komen en met 3,5 – 2,5 de matchpunten binnen halen. Daar zag het rond de klok van elf niet naar uit. Want, met nog twee partijen te gaan was de stand 2,5 – 1,5 in het voordeel van BSV Bennekom

Martin Maasse was in een gesloten stelling met alleen de lopers van gelijke kleur remise overeen gekomen. Daarna won Rinus van der Molen met wit vrij overtuigend van teamcaptain Jos Noppen. In een Italiaanse opening kon wit via het centrum de stelling binnenkomen en stond de zwarte toren machteloos. Na afruil van de dames en winst van enkele pionnen dreigde nog meer materiaalverlies voor zwart en die gaf maar op.

De stand werd weer gelijk getrokken omdat Jaap Nugteren al vanuit de opening een verloren wedstrijd speelde. Hij gaf tweemaal achter elkaar de kwaliteit, maar bleef wel doorvechten al was dat hopeloos.

Noud Vromans kwam met zwart in een scherpe stelling terecht met een dreigende aanval van wit op de koningsvleugel. Wit offerde een paard voor een matdreiging door dame en loper en kreeg een vrijpion op de e-lijn. Noud had berekend dat hij dit kon tegenhouden. Hij won zelfs nog een stuk en dat was teveel voor wit.

Toen waren toen nog twee partijen te gaan. Teun Alting stond vrijwel de hele partij beter, maar kreeg na afruil van de dames en torens een lastig eindspel met elk drie pionnen en een paard. Ook Gerhard Bakker was in een eindspel bezig met elk een toren en met een pion minder, maar wel met een ver opgerukte vrijpion op de h-lijn. Toen zijn tegenstander remise aanbood, liet teamcaptain Rinus van der Molen hem daarom doorspelen. Helaas pakte dat verkeerd uit, want de partij ging toch verloren. Tot overmaat van ramp ging het bij Teun ook mis en droop het derde met lege handen af richting Bennekom.

Uitslagen:

Peter Teunen                   -              Teun Alting                        1-0

Miachel Dirksen               -             Noud Vromans                0-1

Ab Vos                                 -              Gerhard Bakker               1-0

Arie van Peet                   -              Martin Maasse                 ½-½

Jos Noppen                       –             Rinus van der Molen     0-1

Nuv van Bloemendaal   –              Jaap Nugteren                  1-0

Vierde honderd procent

Het team van De Toren Arnhem 9 kwam met slechts vier spelers naar Bennekom. Ter plekke werd links en rechts nog gebeld om meer mankracht te krijgen, echter lukte het niet. Dus kreeg het vierde team twee bordpunten in de schoot geworpen.

De overige vier spelers lieten er vervolgens ook geen gras over groeien. Dick Breher maakte er 3-0 van door Dinu Sinay te verslaan.  Hij kreeg een dame tegen wat licht materiaal en het einde was een kwestie van tijd. Dat was na twee uur spelen. Veertig minuten later was het 4-0 door Sake van der Schaaf. Hij stond na twee uur spelen al beter, kreeg een vrijpion en won tenslotte de dame.

Ton Suuring trakteerde Ger Jan Brands op een koningsaanval. Dame, toren, loper en zelfs een pion waar daarbij betrokken. Keihard en overtuigend sloeg Suuring toe. En het werd 6-0 door een zege ven Jaap van Donkelaar. Een tijdlang stond het gelijk tegen Frits Starkenburg.  Na wat ruilingen leek het eindspel minder voor de Bennekommer. Jaap won onderweg wel een toren en dat was voor de Arnhemmer teveel van het kwade.

BSV Bennekom 4          – De Toren Arnhem 9    6 – 0       

1. Kreeft,M.J.S.(Rini)     – NO                   1 – 0 Regl.

2. Suuring,A.(Anton)       – Brands,G.J.(Gerjan)  1 – 0

3. Donkelaar van,J.(Jaap)  – Starkenburg,E.(Erik) 1 – 0

4. Breher,D.J.(Dick)       – Sinay, ( Dinu)       1 – 0

5. Rave de,S.(Sjoerd)      – NO                   1 – 0 Regl.

6. Schaaf van der,S.(Sake) – Giesbers,T.(Theo)    1 – 0

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives