Bennekom ruim langs reserves Veenendaal

Het eerste team van de Bennekomse Schaakvereniging BSV heeft met ruime cijfers van de reserves van Veenendaal gewonnen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, stonden de cijfers 5,5-2,5 op het formulier. Ten gunste van Bennekom, dat zich door de zege vrijwel zeker in de promotieklasse van de OSBO veilig speelde.

 

De thuisclub miste twee belangrijke krachten, te weten: Audry Burer en Mike van Niel. Terwijl Johan van den Brink moest invallen in het eerste team en Dennis Flohr door ziekte ontbrak. Bij Bennekom ontbrak Wim Thieme. Hij werd vervangen door René Bakker. Pikante noot in het duel was dat bij Veenendaal twee spelers (Bert Duijker en Harry Verhoef) aantraden, die intern ook bij Bennekom spelen. Beide spelers gingen in het duel onderuit.

 

Teamleider Rini Kreeft hutselde bij Bennekom, enigszins tegen zijn principes in, zijn team wat door elkaar. Zo zat topman Hotze Tette Hofstra op bord 3, waar hij met wit Harry Verhoef ontmoette. Jan Wouters moest het op bord 2 met zwart doen tegen invaller Gerard Bulthuis, terwijl Martijn Pauw met wit naar het zevende bord was verhuisd. En daar kreeg hij juist te maken met Bert Duijker.

Op bord 8 had René Bakker de tweede Veense invaller Rob Leer als opponent.

 

Halverwege de wedstrijd, was het in de lawaaiachtige sporthal West nog lang niet duidelijk dat Veenendaal 2 zo diep door de knieën zou gaan. Bij Bennekom konden Wouters, Hofstra, Wouter de Haas en Pauw zo op het oog bogen op een wat betere stelling. Pauw had een kwaliteit meer, terwijl op het eerste bord tussen Mark van Lelieveld (BSV) en Dimitri Kudinov sprake was van evenwicht. Dat was ook zo in de partij tussen Bakker en Leer. Ed de Beule (BSV) verbruikte veel tijd (voor de elfde zet werden liefst zestig minuten uitgetrokken) en dus leek het voor tegenstander Ron Flohr er goed uit te zien.

 

Na ruim drie uur kreeg Bennekom een eerste tegenslag te verwerken. Teunis Bunt kwam, ondanks het spelen met zwart, tegen Marcel Flohr niet slecht uit de opening. Toch verliep het voor de BSV-er in het vervolg niet lekker. Een opmars met een pion op f-lijn bleek minder gelukkig gekozen. Bunt raakte even later materiaal kwijt en staakte de daardoor ongelijke strijd. Hofstra stond op dat moment al wat kansrijker tegen Verhoef en dat gold ook voor Pauw. Terwijl Bakker kon bogen op een wat betere stelling. Op bord 1 was nog sprake van evenwicht. Kudinov bood dan ook een puntverdeling aan. En dat werd geaccepteerd.

 

Hofstra trok kort daarna de stand gelijk. Verhoef kreeg op de koningsvleugel met veel dreigingen te maken. Het leek allemaal te kunnen worden verdedigd. Hofstra toonde aan dat dit niet zo was en maakte aan het fraaie gevecht voor hem een mooi einde. Echter kreeg Bennekom een kwartiertje later een tweede tegenslag te verwerken. Wouter de Haas stond eigenlijk tegen Peter Verweij goed, maar worstelde met tijdnood. Hij raakte zijn dame aan en zag dat de zet niet goed was. De correctie was reglementair, echter zette De Haas de dame toch op een verkeerd veld. Mat achter de paaltjes was onvermijdelijk (2,5-1,5).

 

Nog vier duels restte Bennekom om de bakens te verzetten. En dat lukte. Wouters kreeg van Bulthuis en Bakker kreeg van tegenstander Leer een remise aanbod. Doorspelen luidde de opdracht van de Bennekomse captain. En dat pakte goed uit. Wouters kreeg met zwart een eindspel dat hem op het lijf is geschreven. Hij maakte het onberispelijk af en trok de zaak gelijk.

 

Ondertussen was er tumult ontstaan bij het einde van het duel tussen De Beule en Flohr. Behalve de Bennekommer, was ook zijn tegenstander in tijdnood gekomen. De Beule had nog slechts tientallen seconden. Zijn zetten werden reglementair door een clubgenoot genoteerd. Op het hoogtepunt van de tijdnood tikte echter een medespeler van De Beule, kennelijk van de spanning, op de tafel. Wedstrijdleider Nico Bosman verwijderde terecht deze speler. De Beule haalde de tijdnood, echter bleek dat niet voor Flohr het geval. Zijn vlag was gevallen en Bosman kon niets anders doen dan de partij voor de Veenendaler verloren verklaren. Dat leidde weer tot protesten van Flohr. Veenendaal heeft bij de competitieleider geprotesteerd tegen de gang van zaken rond de tijdnood.

 

In het vierde en vijfde uur maakte Bennekom de klus af. Bakker deed het met zwart in het vervolg uitstekend en bereikte een winnend eindspel. Na 4,5 uur spelen haalde hij glorieus en verdiend het punt binnen. En dat deed na vijf uur ook Pauw tegen Duijker. In deze partij was een eindspel ontstaan, waarbij Pauw twee torens had tegen Duijker één toren plus twee vrijpionnen in het centrum. Het vergde even precisiewerk, maar Pauw maakte het keurig af en tilde de uitslag naar 5,5-2,5 voor zijn club.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief