Eerste team strijd in Leiden tevergeefs tot laatste snik

Het had voor BSV Bennekom zo mooi kunnen zijn in Leiden bij LSG 3. Weg komen met een gelijkspel tegen het sterkste team uit de derde klasse E. Na een valse start, 2-0 achter, was er in het laatste uur en bij een 2-1 stand toch nog hoop. Vijf man gingen er nog voor. En niet zonder kansen. Het kwam er niet van. Het werd 5-3 voor de thuisclub.

Met Teunis Bunt voor de verhinderde Noël Bovens, toog BSV Bennekom naar het Leidse denksportcentrum. En teamcaptain Rini Kreeft besloot te spelen in de basisopstelling. Geen tactische grappen tegen de sterke thuisclub  met op het eerste bord Eelco Kuipers, rating 2307. Hotze Tette Hofstra stond met wit vaker voor hete vuren en kwam er dan even vaak uit. Echter lukte het dit keer niet.

Zoals het ook niet goed ging bij Teunis Bunt op bord 8. Tegenstander Quirinius van Dorp kon bogen op 225 ratingpunten meer. Bunt kon het dan ook niet bolwerken, dreigde na een kleine drie uur mat te gaan en gaf op.  En dat deed even later ook Hofstra. Hij had nog wel twee pionnen tegen een stuk maar geen compensatie. Teveel van het kwade tegen Kuipers. Wel een streep door de rekening van de teamcaptain.

BSV Bennekom is een vechtteam. En dat bleek andermaal in Leiden. De ruggen werden gerecht en John Riksen bracht de hoop terug in de Bennekomse harten.  Hij speelde tegen Marcel Mol een partij uit één stuk. Er kwam een toren op de zevende rij en een vrijpion in het centrum. Mol werd als het ware van het bord gedrukt (2-1). Op nog vijf borden werd hard gewerkt, want daar was overal sprake van tijdnood. Martijn Pauw kan dat spelen als geen ander, evenals Ed de Beule. Martijn Bakker, Benno van der Veen en Martin Markering hielden ook het hoofd koel. Er moesten echter wel drie punten uit komen.

Ondanks de halsbrekende toeren, hield Pauw volop kansen. De Beule verloor echter een belangrijke pion en Bakker won in die fase juist zo’n ‘’boer’’ en liep er mee door tot de zevende rij. Super goed gespeeld. Terwijl Van der Veen gelijke tred hield in een eindspel met toren en loper van gelijke kleur, had Markering het lastig. Tegenstander Robert Straver (rating 2121) kreeg een vrijpion en dat kostte een stuk. Wel tegen twee pionnen.

Het bleef in de resterende twee uur spannend. Zou BSV Bennekom het redden? Het zag er moeilijk uit, want De Beule kon na 3,5 uur een vrijpion niet stoppen en dus werd het 3-1. Opnieuw kwamen de Veluwenaren terug. Bakker toonde zijn klasse, won een tweede pion en speelde het fraai uit. Er was toen bijna vijf uur gespeeld.

Echter kon Markering het niet houden en daardoor kwam LSG op 4-2. Pauw en Van der Veen moesten het voor de gelijkmakende beurt gaan. Pauw speelde het eindspel erg knap en kwam ver met zijn sterke paarden en extra pion, maar moest berusten in remise. En ook Van der Veen kwam, ondanks een vrijpion en zijn verwoede pogingen niet verder dan een puntdeling.

Persoonlijke uitslagen

LSG 3 5 Bennekom 1 3
1 Kuipers 1 Hofstra 0
2 Termeulen ½ Pauw ½
3 Mol 0 Riksen 1
4 Fructuoso 1 De Beule 0
5 Gevers 0 Bakker 1
6 Hellenberg ½ Van der Veen ½
7 Straver 1 Markering 0
8 Van Dorp 1 Bunt 0

 Zie voor verslag LSG:  BSV Algemeen

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief