Artikel De Gelderlander over BSV Bennekom

Alles op schaakgebied bij BSV

Artikel De Gelderlander over BSV Bennekom

Berichtdoor kreeft58 » vr 30 mei 2014, 14:41

In dagblad De Gelderlander is vandaag (30/05) een artikel over BSV Bennekom verschenen.

Teambuilder Rini Kreeft met BSV Bennekom op jacht naar de dubbel

door Erik Wille
BENNEKOM – In de Edese en Bennekomse sportwereld is Rini Kreeft een bekende en graag geziene gast, herkenbaar aan zijn witte haren, witte baard en zijn grote zwarte hoed. De 74-jarige Bennekommer was in zijn lange sportcarrière sportbestuurder, sportjournalist, schaker en bovenal de stimulerende kracht van de schakers van Bennekom. Zaterdag 10 mei 2014 staat dik geschreven in de in de analen van zijn club. Bennekom werd na ruim tien jaar van meestal ‘net niet’ kampioen van de OSBO en promoveerde naar de derde klasse van de landelijke competitie. Zaterdag kan het seizoen perfect worden als Bennekom in Arnhem strijdt om de OSBO-cup. „De titel was een teamprestatie en zeker niet alleen mijn verdienste”, blijft Kreeft bescheiden over zijn rol.

De voor zijn vele verdiensten in 2008 geridderde Bennekommer is echter een man die mensen bindt, stimuleert, soms provoceert en vooral waardeert. Eigenschappen die passen bij een captain die van individuele schakers een team moet maken. Dat lukte Kreeft dit seizoen als geen ander. „Dit jaar begonnen we door de komst van Mike van Niel en Benno van der Veen met negen spelers aan de competitie. Elke keer kon ik er maar acht opstellen. De acceptatie was groot. Voor iedereen ging het om het team en om de club”, schetst Kreeft de saamhorigheid in zijn groep.

Dat is overigens niet vreemd bij de Bennekomse club. De schaakclub groeide de afgelopen jaren naar 66 leden. „We zijn heel actief en altijd is er voldoende hulp. Zo staan we met een schaakkraam op de Vlegeldag. We organiseren een aantal toerooien en met Jan Wouters hebben we een bevlogen jeugdleider.”

Kreeft raakte in de jaren vijftig op de Christelijke Technische School in Ede in de ban van het spel. Niet veel later werd hij lid van ESV in Ede. „Daar verloor ik alles. Ik kreeg toen het advies om correspondentieschaak (schaken per briefkaart, red.) te spelen. Al snel speelde ik wel tachtig partijen tegelijk. Ik kreeg de discipline om een partij goed op te zetten en toen ging ik beter spelen.”

Bij ESV leidde dat niet tot sportief succes, maar eind jaren zeventig werd Kreeft clubkampioen bij zijn nieuwe club Bennekom. Hij geniet nu van het succes van zijn club. Dat moet zaterdag een vervolg krijgen op de finaledag van de strijd om de OSBO-cup. „Op papier zijn we favoriet, maar op vier borden is het een loterij.”
kreeft58
BSV nestor
 
Berichten: 1748
Geregistreerd: vr 19 sep 2008, 20:20

Keer terug naar BSV Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron