Rembrandt Bruil via NK naar EK tot en met 16 jaar

Rembrandt Bruil heeft zich zaterdag via het NK in Assen geplaatst voor het EK schaken tot en met 16 jaar in Riga. De talentvolle jeugdspeler van BSV Bennekom, vaste kracht van het eerste team, werd achter kampioen Eelke de Boer (6,5 uit 7) met 5 punten knap ongedeeld tweede. Het toernooi werd voor de tweede maal georganiseerd door Stichting Jeugd Schaak Noord.

Rembrandt Bruil, inwoner van Elst (Gelderland), startte met een plusremise tegen Daan Noordenbos.  In de tweede ronde werd Arnhemmer Mick van Randtwijk aan de kant gezet. En dat betekende een mooie start. Sterk was hij vervolgens in de derde ronde. De speler van BSV Bennekom klopte in een enkel toreneindspel Jonas Hilwerda. Dat resultaat tilde zijn score naar 2,5 punten. Goed uitgangspunt voor het duel met favoriet Eelke de Boer, die met drie punten op kop ging.

Valreep

Vorig jaar verspeelde Rembrandt op de valreep het kampioenschap in de C-categorie aan Eelke de Boer, en dus probeerde hij Eelke uit het zadel te lichten. Het leek alsof Rembrandt wat kansjes had, maar veel bleek het uiteindelijk niet voor te stellen. In het eindspel van paard tegen loper won Eelke een pion en dat voordeel wist hij veilig over de eindstreep te loodsen.

In de vijfde ronde (donderdag) gaf Chi Yun Cchung aan Rembrandt Bruil aanvankelijk goed partij. Echter verslikte hij zich na iets meer dan 20 zetten in een slagenwisseling. Chi Yun won wel een stuk, maar Rembrandt kreeg er een enorme pionnenmassa in het centrum voor terug. En dat bleek ruim voldoende voor de winst.

Uitzending

In de voorlaatste ronde speelde de Elstenaar remise tegen Charlie Tang. En daarmee kwam Rembrandt volgens experts niet slecht weg. Charlie miste een kansje op voordeel. Rembrandt kwam door het resultaat op vier punten, goed voor de tweede plaats. Bij winst in de slotronde zou uitzending naar het EK zeker zijn.

In de slotronde verweerde Job Emans, die bijna 200 rating punten minder heeft dan Rembrandt, zich lange tijd goed. De speler van BSV Bennekom moest veel tijd gebruiken, maar hield in de tijdnoodfase het hoofd koel. Het ging om de d-lijn. Rembrandt vond ondanks de tijddruk de goede zetten, maar kennelijk werd Job de druk teveel. Hij ging op de 25e zet met Dd6 lelijk in de fout. Het kostte een paard en wat later de partij.

Blij

En Rembrandt? Hij was zichtbaar blij, nu hij zich evenals vorig jaar voor het EK heeft geplaatst. Dat wordt van 19 tot 30 augustus in Riga gehouden.

Zie voor resultaten Schaaksite en NK Assen

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief