Eerste ronde KNSB beker geen probleem voor BSV

Het krachtsverschil was gewoon te groot tussen derdeklasser BSV Bennekom en zevendeklasser  PCA De Damrakkers uit Utrecht. De laatsten zongen dan ook al snel een toontje lager.

Het verloop van de wedstrijd ging keurig op bordvolgorde. Op bord 1 dirigeerde Hotze Tette Hofstra met wit al zijn stukken richting de koning van Paulus Jansen. Hofstra kon het met vele fraaie combinaties afmaken, maar koos voor het zekere, want het was tenslotte extern. Dit leverde ook een half bord aan materiaal op en Hofstra kon dus al vroeg aan het bier.

Martin Markering was op bord 2 tegen Ernst Timmer enige tijd later klaar. Hier was het iets spannender want Markering kwam met zwart wel beter uit de c4 opening, maar gaf de tegenstander ook aanknopingspunten. Deze speelde agressief op gevoel, waar rekenen nodig was. Markering deed dit wel en won een stuk. Hij moest nog wel een mataanvalletje neutraliseren, maar toen dit gebeurd was gaf de tegenstander op.

Ed de Beule won op bord 3 tegen Sjef van Heck de mooiste partij van de dag. Hij trok op een vergelijkbare manier als Hofstra ten strijde tegen de zwarte koning, maar van Heck verdedigde wat taaier. De Beule bleef echter de druk opvoeren en toen hij de verdedigende pionnen op de  koningsvleugel van zwart van het bord kreeg, kon de zwarte koning niet anders dan wegvluchten. Met een prachtige paardzet sloot de Beule de vluchtweg af en zijn tegenstander wachtte het mat dat hierdoor onvermijdelijk werd niet meer af.

Het langst was Benno van der Veen op bord 4 met zwart bezig tegen Wouter Visser. Er ontstond een dynamische stelling op het bord met veel onderhuidse spanning. Wit leek misschien wat beter te staan, maar schijn bedroog. De samenhang van de zwarte stelling was beter en toen de stelling openbrak waren de open lijnen en diagonalen van zwart te veel van het goede voor wit. Van der Veen raapte pionnen op en won een kwaliteit. Wit dreigde nog met een pion door te lopen naar de overkant, maar toen dit nog een stuk kostte zonder dat de pion veel verder kwam, gaf wit op.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief