BSV Bennekom speelt gelijk tegen WSG Winterswijk

Archief: teamcaptain Ed de Beule (rechts)

In de 3e klasse van de KNSB competitie trof BSV Bennekom in de tweede ronde de hoofdmacht WSG uit Winterswijk. Een van de favorieten voor het kampioenschap. Het werd 4-4.

Archieffoto: links Hotze Tette HofstraBij BSV ontbraken twee vaste krachten, John Riksen en Rembrandt Bruil. Daardoor was Winterswijk op papier sterker.

Martijn Bakker stond al vrij snel beter. Met de zwarte stukken trok hij vroeg ten aanval. Zijn tegenstander Marcel Krosenbrink maakte een fout in de opening waardoor Martijn met wat tijdelijke pion offers de vijandelijke koning liet wandelen. Met de ene mooie zet naar de ander raapte hij  onder meer een toren op en diverse pionnen, en niet veel later werd de ongelijke strijd gestaakt. Een goed begin voor BSV.

Doorspelen Maar dat duurde niet lang. Fout liep het af bij Ed de Beule en Martin Markering, die tegen op papier sterke tegenstanders speelde. De Beule kon na een zet of tien kiezen voor een saaie remise variant met zetherhaling of volop doorspelen. Hij koos voor het laatste en werd langzaam weggedrukt. Zonder enig tegenspel gaf hij op.

Archief: Marten Markering (staande)

Markering overkwam hetzelfde. Langzaam weggedrukt worden, waarbij zijn tegenstander met volop initiatief en beter stukkenspel vakbekwaam het volle punt binnensleept.

Gelukkig werd de stand snel gelijk getrokken door Benno van der Veen. Hij speelde eens een keer met de witte stukken. En dat ging hem goed af. Al snel ontstond een onduidelijke stelling waarbij Benno de aanval koos en dit gedecideerd afmaakte.

Archief: Hotze Tette Hofstra (links)

Wie anders dan Hotze Tette Hofstra bracht BSV op een voorsprong. Aan bord 2 met wit was de opening vlak en in de overgang naar het middenspel wist zijn tegenstander Klaudio Kolakovic, zijn toren en een pion om te ruilen voor twee sterke lopers.

Vernuftig Hotze stond minder, maar wist na wat stukken en pionnen ruil een eindspel te bereiken met toren en een pion meer tegen twee lopers. Met vernuftig eindspel techniek wist Hotze nog verder af te wikkelen naar een stelling waarbij Hotze een vrijpion overhield. Die kon gemakkelijk promoveren naar een dame. Maar dat wachtte zijn tegenstander niet meer af en gaf de ongelijke strijd op.

Noël Bovens, voor de verandering op het hoogste bord geplaatst, trof een tegenstander die ruim 300 punten meer rating had. Dit verschil openbaarde zich niet in de partij. Noël rechte  zijn rug en hield lang stand. Een minder goede zet kostte hem de partij. Maar Noël heeft zeer  verdienstelijk gestreden.

Archief: Martijn Pauw

Twee partijen Alles kwam neer op de laatste twee partijen. Teunis Bunt vocht een lastig dame met pionnen eindspel uit en Martijn Pauw een nog lastiger toren en pionnen eindspel.

Teunis hield zijn hoofd koel en wist allerlei dreigingen te pareren en schoof onderwijl zijn pionnen verder naar het promotieveld. Zijn tegenstander Bert te Sligte wist daar geen raad mee, en vocht voor eeuwig schaak en remise. Dat wist Teunis handig te omzeilen en haalde het volle punt binnen. Chapeau.

Vervolg BSV stond ineens voor met 4 tegen 3. Maar niet lang. Pauw kon het bijzonder lastige eindspel van toren en pionnen niet houden. Hij zag allerlei pionnen op zich afkomen die zouden gaan promoveren tot dame. Dat wachtte hij niet af. Hij moest zijn meerdere erkennen.

Teamcaptain Ed de Beule: “Nu komen op papier de mindere goden. Als BSV Bennekom nog serieus wil meedoen om het kampioenschap moet het de komende wedstrijden gebeuren.“

Stand na Ronde 2

  MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. SG Max Euwe 2 4 10.5       4.5 6        
2. Lonneker 1 4 9               4.5 4.5
3. Almelo 1 3 9           4 5    
4. WSG Winterswijk 1 3 9             4 5  
5. Zevenaar 1 2 8 3.5         4.5      
6. UVS 2 2 8 2               6
7. Staunton 1 1 7.5     4   3.5        
8. BSV Bennekom 1 1 7     3 4          
9. WSG Winterswijk 2 0 6.5   3.5   3          
10. Rokade 1 0 5.5   3.5       2      

Team Uitslagen

Datum Thuis Uit Score
02-11-2019 WSG Winterswijk 2 Lonneker 1 3.5 – 4.5
02-11-2019 BSV Bennekom 1 WSG Winterswijk 1 4 – 4
02-11-2019 Staunton 1 Almelo 1 4 – 4
02-11-2019 SG Max Euwe 2 Zevenaar 1 4.5 – 3.5
02-11-2019 Rokade 1 UVS 2 2 – 6

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief