Andrey Orlov wint 9e Kreeft Schaaktoernooi BSV

De Duitse grootmeester Andrey Orlov (37) heeft met zes punten uit zeven partijen het 9e Kreeft Consultancy  Schaaktoernooi BSV op zijn naam geschreven. Orlov, die vrijwel alle toernooien in Bennekom speelde, zegevierde ook in 2009 bij de vierde aflevering. Internationaal meester Sander van Eijk, oud-Edenaar en momenteel inwoner van Barneveld, legde fraai beslag op de tweede plaats.  De speler van Wageningen verloor alleen van Orlov.

Zie ook website Velpse SV

Zie ook sport Ede Stad digitaal
Zie ook Vallei Sport pagina 40 De Gelderlander

In denksportcentrum De Commanderij, waar BSV Bennekom het toernooi organiseerde, traden 63 deelnemers aan. Twee kwamen niet opdagen en dus waren uiteindelijk 22 spelers minder dan in 2013. Naast Andrey Orlov, waren de Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze (rating 2521 en winnaar in 2010 en 2012) en zijn Duitse collega Felix Levin (rating 2505 en winnaar in 2008) van de partij. Twee internationale meesters completeerde de top, namelijk Sander van Eijk en Alexander Kabatianski, die voor Schaakstad Apeldoorn speelt. Regionaal kon Veenendaler Stefan Bekker bogen op de hoogste rating (2302).

Schaakdag

Veel schaaksfeer werd geproefd bij dit 9e Kreeft Consultancy Schaaktoernooi. En daar werkte het feit dat alle deelnemers in één grote zaal speelden zeker aan mee. Bovendien zorgde wedstrijdleider Huub Blom er voor dat alles exact op tijd verliep. En uiteraard werd bij tijd en wijle fel gestreden tijdens de partijen met een bedenktijd van 18 minuten per speler en een toevoeging van 5 seconden per zet. Dat laatste werkte vooral in de tijdnood, waarin bij een gewonnen stand de verliezende partij de tegenstander niet door de klok kon jagen. Wedstrijdleider Blom hoefde geen enkele keer op te treden. Dus was het andermaal een heel fijne schaakdag in Bennekom.

Orlov liet (dit keer) niet met zich spotten. Hij startte als een sneltrein en mindere pas vaart tegen het einde, toen de toernooizege vrijwel vast stond. Dit wil niet zeggen dat zijn tegenstanders er niet aan te pas kwamen. Integendeel! Wel kon Wageninger Tjerk Sminia in de eerste ronde niet echt potten breken tegen de grootmeester. Orlov moest daarna flink aan de bak tegen Armen Hachijan van Schaakstad Apeldoorn. Hij vocht met de tijd, won een stuk en ‘’vluggerde’’ het duel uit. In deze ronde streed Sander van Eijk met broer Maurice ook een tijdnoodgevecht uit. Maurice moest daarin het voordeel teruggeven en verloor vervolgens op stelling.

Van Eijk

In de derde ronde vielen er harde klappen. Orlov deed goed zaken door van concurrent Alexandre Dgebuadze te winnen en Felix Levin verloor van Sander van Eijk. Een paard meer in een toreneindspel werd door Van Eijk prima uitgespeeld. Na de pauze vochten Orlov en Van Eijk uit wie alleen op kop kwam. Dat werd de Duitse grootmeester.

Van Eijk: ,,Ik stond wel lekker, maar je moet geen dameruil aangaan, als dat tot een verloren eindspel leidt.’’ Levin en Dgebuadze herstelden zich door te winnen van respectievelijk  Kabatianski en Jan Pijkeren. De laatste deed het in ronde vijf beter. De oud-speler van De Cirkel hield fraai Kabatianski op remise. Orlov liet snel Maurice van Eijk struikelen en Sander van Eijk won van de gevaarlijke Armen Hachijan.

Slotronde

In de zesde ronde werd de zaak beslist. Orlov ging voluit tegen Levin. Echter toen het duel tussen Sander van Eijk en Dgebuadze in remise eindigde, sloten de twee grootmeesters ook snel vrede. Orlov was daardoor winnaar. Omdat Hachijan na een fel gevecht van Kabatianski won, kon ook hij nog hoog eindigen, evenals Levin.

In de slotronde beten Orlov en Stefan Bekker (uiteindelijke in alle geweld gedeeld vierde) elkaar niet. Echter leed grootmeester Levin een nederlaag tegen Hachijan en zette Sander van Eijk nog Tom Bus op een nul. De Barnevelder werd daardoor op een half punt van Orlov alleen tweede. Hachijan eindigde als derde. En daarna kwamen als gedeeld vierde pas Levin en Dgebuadze. De ratingprijzen gingen naar Maurice van Eijk en Martin Markering (Bennekom).

Groep B

Marcel Lever uit Beuningen heeft met groot machtsvertoon groep B op zijn naam geschreven. Hij had in zijn directe kielzog Eric de Winter uit Velp, die tweede werd. De laatste moest in de derde ronde aan Marco Dorrestijn remise toestaan. En in de vierde ronde, toen de onderlinge ontmoeting tussen Lever en De Winter werd gespeeld, kwam er geen winnaar. Het werd remise.

Omdat beide spelers daarna nog drie keer wonnen, werd de stand op kop na ronde vier ook de eindstand. Lever kon overigens bogen op de hoogste rating (1788). De ratingprijzen gingen naar Carlos Preuter (Westervoort) en Richard Hofman (Lelystad).

Groep C

In groep C werd verbeten, maar uiteraard sportief gevochten om de eerste plaats. Een viertal, Niek van Doorn (Amersfoort), Ko Kooman (Arnhem), Fred Rienstra (Doesburg) en Frans Veerman (Arnhem), wenste elkaar niets toe te geven. Zij eindigden dan ook allen op vijf punten. En ook al ontmoette zij alleen elkaar onderling, er kwam geen verschil.

Wel verspeelde Veerman in de slotronde een kans om alleen te winnen. Hij verloor echter van Rienstra, na eerder door Van Doorn te zijn geklopt. Rienstra leverde overigens in tegen Kooman en Kees van Keulen (Arnhem). Van Doorn verloor op van Remco Menger (Arnhem) en van Rienstra. Kooman werd gevloerd door Van Doorn en Veerman. De ratingprijzen waren voor Van Doorn en Kooman.

Het tiende Kreeft Consultancy Schaaktoernooi zal bijna zeker op zaterdag 21 november 2015 in Bennekom worden gehouden.

Hieronder foto’s, uitslagen en eindstanden:

A-groep

B-groep

C-groep

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives