Bennekom 1 begint de SOS-competitie met winst op Pegasus 1

Op dinsdag 4 oktober begon voor het eerste team van Bennekom de regionale SOS-competitie met een uitwedstrijd in Zwolle, tegen Pegasus 1. Bennekom speelde met maar liefst vier invallers, maar achtte zich zeker niet kansloos.
Toen de wedstrijd een tijdje aan de gang was, zag het er toch niet zo goed uit. Verschillende spelers hadden een stelling die niet veel goeds beloofde. Uiteindelijk bleek het allemaal erg mee te vallen.
Het eerst was Hans van de Weteringh klaar. Hij had aan bord 6 snel gespeeld, zoals hij gewend is, maar hij was ook snel in de problemen gekomen tegen Marcel Pol. Hans gaf een kwaliteit, maar dat hielp niet en toen hij ook nog zijn loper liet opsluiten, ging het snel. Punt voor Zwolle. 

Aan bord 5 speelde Teun Alting daarna al snel remise tegen Menno ter Braak. Na slecht achttien zetten tekenden de spelers de vrede. De volgende remise werd bereikt aan bord 8, waar Dick Brehen speelde. Hij leek wat moeilijk uit de opening te komen en zijn tripelpion oogde niet goed, maar in de praktijk bleek dat erg mee te vallen. Hij kon op een gegeven moment een stuk winnen van Dasjou Kerseboom, maar overzag dat. De remise was voor de partij verder een redelijke uitslag.

Aan bord 2 was Martin Markering ingegaan op de gambietvariant van de Franse doorschuiver. Hij kreeg een pion meer, maar zijn tegenstander, Boen Tan, had behoorlijk wat compensatie. Die zette echter een afruilactie in die verkeerd uitpakte en uiteindelijk overzag hij ook nog een aftrekschaakje. Punt voor Martin, die hiermee de stand weer gelijktrok. Harry Verhoef had aan bord 3 een moeilijke avond tegen Han Hubers. Hij had weliswaar de open a-lijn, maar daar had hij weinig aan. Toen het remise werd, was dat een opluchting voor hem. Aan bord 1 speelde Teunis Bunt tegen Piet van der Wal het vierpionnenspel van het Konings-Indisch. De variant die op het bord kwam, maakte het voor beide spelers ingewikkeld en van der Wal deed het lang goed. Maar na een paar mindere zetten kreeg Teunis steeds meer overwicht. De druk werd zo groot dat zijn tegenstander opgaf.

Toen waren er nog twee partijen aan de gang. René Bakker speelde vanaf de opening op de vijandelijke koning, moest wat gas terugnemen na dameruil, maar bleef aandringen. Steeds stond hij wat beter en uiteindelijk ging het mis bij de tegenstander, Martijn Kleissen. Daarmee was de wedstrijd gewonnen. Maar Chris van Oosterwijk was aan bord vier nog aan het zwoegen tegen Bernard Holtrop. Chris was met een pion meer uit de opening gekomen en die verdedigde hij halsstarrig, met als gevolg dat zijn koning niet wegkwam uit het midden en dat zijn stukken wat moeilijk ontwikkeld werden. Toen zijn tegenstander daardoor een stuk won, zag het er slecht uit voor Chris, maar Chris is taai en hij speelde het eindspel heel goed door met twee vrijpionnen op de damevleugel naar voren te marcheren en trok uiteindelijk de winst naar zich toe.

5,5 – 2,5 winst is een mooi begin, maar er volgen nog zes wedstrijden die gemiddeld een stuk sterker zijn dan Pegasus. Bennekom heeft nog heel wat te bewijzen, maar de eerste punten zijn binnen. Op 7 november speelt Bennekom de tweede ronde, thuis tegen De Zeven Pionnen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief