Bennekom 1 pakt de koppositie in de regionale competitie

Op vrijdag 15 oktober toog het eerste team van de Bennekomse Schaakvereniging naar Bunschoten om daar met het derde team van En Passant de strijd aan te binden in de tweede klasse van de SOS-competitie.

Er werd op alle borden hard gestreden. Op bord 2 ging het er wat voorzichtig aan toe. Teunis Bunt speelde met zwart en moest voortdurend uitkijken dat Thomas Reichardt met wit niet een van de pionnen op e4 en d4 op kon spelen. Wit kwam niet verder en zwart kon ook geen tegenkansen creëren. Al voor elf uur werd de vrede getekend. Op dat moment stonden enkele Bennekommers al gewonnen.

Op bord 5 speelde Hans van de Weteringh in hoog tempo. Hij stormde met de pionnen van zijn koningsvleugel naar voren en zette zijn tegenstander Calvin de Graaf onder druk. Die verloor eerst een belangrijke pion op d6 en niet veel later een kwaliteit. Toen Hans ook nog een dame tegen een toren kon pakken, had hij groot materieel overwicht. Dat leverde hij voor een deel weer in om een eenvoudig te winnen eindspel te bereiken. Hij haalde daarna de overwinning eenvoudig binnen.

Aan bord 4 zat Harry Verhoef met zijn hoofd te schudden. Hij had met zwart mooi spel gekregen, creëerde een vrijpion op b4 en zijn tegenstander Mart Woudenberg moest een kwaliteit geven om te zorgen dat zijn dame niet ingesloten raakte. Uiteindelijk kwam Verhoef terecht in een eindspel met een loper meer, tegen een pion. Maar in een moment van onbedachtzaamheid gaf hij zijn tegenstander een mogelijkheid en die greep die met beide handen aan. Verhoef kwam niet verder dan remise.

John Riksen had aan bord 1 al de hele partij nauwkeurig gespeeld tegen Ruth Koelewijn. Via de halfopen g-lijn ontwikkelde hij zware druk op de koningsvleugel van zwart. In lastige stelling blunderde die ook nog een loper weg, waarna Riksen het vakkundig uitschoof.

Jaap van Donkelaar speelde goed tegen Niels van de Cortelet, maar er was veel druk op zijn pion op f5. Jaap ruilde wat stukken af, kwam terecht in een toreneindspel met een pion meer en kon op stelling niet meer verliezen. Wel begon de tijd te dringen, maar Van Donkelaar bleef nauwkeurig spelen en tikte de witte pionnen er een voor een af. Daarna hield de tegenstander het voor gezien.

Toen was alleen Chris van Oosterwijk aan bord 4 nog bezig. Hij had de hele partij overwegend tot goed gestaan, met druk op de stelling van Jeroen Gootjes. Maar die wist toch tegenkansen te creëren met zijn damezet naar h4. Na een paardvork op f2 moesten de dames en een stel torens afgeruild worden. Van Oosterwijk ging het eindspel in met een pion minder, maar wel met een actieve toren. Hij maakte er netjes remise van.

Geen enkele keer is het Bennekomse team in gevaar geweest. De overwinning met 4,5 – 1,5 bracht de Bennekommers boven aan de ranglijst. Het seizoen is nog lang, maar het begin is hoopvol.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief