Bennekom 1 worstelt zich naar de tweede plaats in SOS

Vorig jaar is het eerste team van Bennekom gepromoveerd naar de eerste klasse van de regionale SOS-competitie. Op papier is het team sterk, maar de praktijk is soms weerbarstiger. Op maandag 20 maart was er de wedstrijd tegen Apeldoorn 3, de hekkensluiter in de poule. Het werd een lastig avondje voor Bennekom.

De eerste twee partijen waren redelijk snel klaar. Aan bord had Harry Verhoef de zaken beter bekeken dan zijn tegenstander René Schaafsma. Ook die probeerde wat tegen de vijandelijke koning, maar Harry’s aanval was veel krachtiger en na ruim twintig zetten kon Verhoef mat geven. Gary Dinsbach verloor ongeveer tegelijkertijd zijn partij aan bord 7 tegen Oscar Adams. Ook hier een koningsaanval, die Gary uiteindelijk niet kon parareren.

Aan bord 1 won Martijn Pauw van Eelco Adams. Vanuit de Siciliaanse opening had hij wat voordeel gekregen, bouwde dat uit, won hier en daar een pionnetje en daarna maakte hij het netjes af. Teunis Bunt zat aan bord 3 de hele avond slecht in de partij. Hij tobde tegenover Bert Ekkelboom met een damevleugel die hij niet goed ontwikkeld kreeg. Toen er wat afgeruild was bood Ekkelboom remise aan, Bunt speelde nog een aantal zetten door en bood daarna zelf remise aan. Het stond ongeveer gelijk en hij durfde het risico niet te nemen. Bovendien stonden de andere partijen niet slecht voor Bennekom.

Dat bleek voor het eerst aan bord 2 waarin Martijn Bakker goed uit de opening kwam tegen Henk Pruijssers. Daarna volgde een wat lastiger gedeelte, maar uiteindelijk had Bakker beter gezien hoe hij het eindspel moest aanpakken en het pionneneindspel bleek gewoon gewonnen voor wit. Daarna kwamen er twee tegenvallers. Aan bord 8 had Michael Issa een nette partij gespeeld. Hij had even gekampt met een zwakke pion op c3, maar die wist hij te ruilen en van het sterke veld e4 kon zijn tegenstander, Erik Buitenhuis, aanvankelijk weinig gebruik maken. Issa ging met zijn toren op pionnenjacht en dat had hij beter niet kunnen. De zwarte koning drong de witte stelling binnen, waardoor Issa verloor.

 

Aan bord 5 speeld Chris van Oosterwijk een ingewikkelde partij tegen Wessel Hulleman, waarbij het uitkijken geblazen was. Tijdens de verwisselingen ging het niet helemaal goed, waardoor Chris materiaal verloor en moest opgeven. Toen was alleen Martin Markering nog bezig, tegen Karin Pruijssers. Martin had een pion meer en stond ook wel beter, maar beide spelers waren in vliegende tijdnood en dan kunnen rare dingen gebeuren. Uiteindelijk hield Markering het hoofd koel, kon een pion laten promoveren tot dame en na dameruil stond hij heel veel voor. Pruijssers gaf op.

4,5-3,5: een overwinning. Zwaar bevochten tegen een team dat beter was dan we verwachtten. Door de overwinning klom het Bennekomse team naar de tweede plaats. Met nog maar een enkele ronde te gaan is de koploper niet meer in te halen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief