Bennekom na 4-0 zege in finale OSBO Cup

Bennekom heeft zich als eerste team geplaatst voor de finale van de OSBO-cup.

Met dank aan website ASV

Bennekom – PSV/DoDo 4-0

Bij de loting om de kleur koos Ed de Beule de hand met de zwarte pion, zodat Bennekom met zwart speelt aan de oneven borden.

Bennekom – PSV/DoDo 4-0
1. Ed de Beule – Ewoud ‘t Jong 1-0
2. Hotze Hofstra – Rogier Donk 1-0
3. Martijn Pauw – Olger van Dijk 1-0
4. Martin Markering – Jasper Valstar 1-0

Hotze Hofstra bracht Bennekom al ruim in het vierde speeluur aan de leiding. Rogier Dijk kwam gedrukt te staan en in zijn drang om zich te bevrijden, verspeelde de speler van PSV/DoDo een pion. Hotze Hofstra was er als de kippen bij om dat voordeel te vergroten. Na nog twee pionnen gewonnen te hebben, was de voorsprong snel daar voor Bennekom.

Ed de Beule zorgde voor de 2-0. Een strategisch gevecht leek uit te monden in een eindspel waarin Ewoud ‘t Jong wellicht het voordeel had van het loperpaar. Zover kwam het echter nooit, omdat de Puttenaar vroeg in het eindspel een paardvork overzag en een loper kwijtraakte.

Martijn Pauw won net na de opening een pion tegen Olger van Dijk. Er waren nog praktische kansen voor Olger van Dijk, maar Martijn Pauw maakte geen fout en bereikte een gewonnen eindspel.

Martin Markering tekende voor 4-0 tegen Jasper Valstar.  De Bennekommer kreeg een pion te pakken, had in het toreneindspel een sterke loper tegen een zwakker paard en kwam sterk op op de damevleugel. Martin Markering kreeg daar een pionnenmeerderheid en ging doorbreken. Jasper Valstar liet zich het niet bewijzen.

Voorst – Veenendaal 3 2-2 (1½-2½)

 

Mike van Niel koos de witte pion uit de hand van OSBO-cupleider Kees Stap, zodat Veenendaal 3 op de oneven borden met wit speelt.

Voorst – Veenendaal 3 2-2 (1½-2½)
1. Michiel Jansen – Mike van Niel 0-1 0-1
2. Sven Pronk – Marcel Flohr ½-½ 0-1
3. Rudy Bloemhard – Dennis Flohr 1-0 1-0
4. Lûtsen Dooper – Ron Flohr ½-½ ½-½

Na ruim drie uur spelen, heeft Voorst een voorsprong genomen tegen Veenendaal 3. Rudy Bloemhard kreeg in een partij met rokades op verschillende vleugels het eerst aanknopingspunten op de damevleugel. Al snel bezweek het centrum van Dennis Flohr, waarna de open lijnen voor de koning van de Veenendaler beslissend waren. Daar hielp ook een stukoffer van Flohr niet tegen. Hierna kwam in de tijdnoodfase een remise aan bord 4. Lûtsen Dooper kwam goed uit de opening tegen Ron Flohr en had waarschijnlijk op de 17e zet met de manoeuvre Lb4+ en Lc3 het voordeel vast kunnen houden. Dat lukte nu niet. Met actief spel wist Ron Flohr spel te krijgen en in de uitvluggerfase leidde dat tot een puntendeling. (later meer)

In de barrage won Mike van Niel al snel een kwaliteit en ook Ron Flohr kreeg een stuk in de schoot geworpen. Toch kwam het eerste punt van Voorst. Rudy Bloemhard kon in de aanval al winnen tegen Dennis Flohr, maar zag dat niet. Uiteindelijk kreeg de Voorstspeler materiaal cadeau en hoewel hij in het eindspel nog een volle toren weggaf, kwam de winst niet in gevaar. Direct daarna liet Michiel Jansen zich na de mislukte opening ook nog matzetten. Sven Pronk raakte intussen tegen Marcel Flohr zijn dame kwijt en net voor zijn tijd op was, gaf Sven Pronk op. Omdat bij een gelijkspel Veenendaal door was, was hiermee de beslissing gevallen. Aan bord vier was de materiaalverhouding met grote regelmaat gewijzigd. Vandaar dat een remise daar geen onterecht resultaat was.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives