Bennekom wint belangrijke wedstrijd tegen PSVDoDo

Het moet wel heel raar lopen tijdens de komende slotronde in Groesbeek, als de schakers van Bennekom gaan degraderen uit de promotieklasse OSBO. Want, door thuis met 4,5-3,5 te winnen van PSVDoDo uit Putten, staat Bennekom op de relatief veilige zesde plaats. En er rest op 20 april in Groesbeek nog de wedstrijd tegen De Toren Arnhem 3. Een gelijkspel is dan zeker voldoende voor klassebehoud.

Zie ook sport Ede Stad digitaal

De spanning in de slotronde zit niet echt in de titelstrijd. Ondanks een 4,5-2,5 verlies tegen Pallas 2, blijft Wageningen 2 ruimschoots op kop. Voorst, nummer twee, won weliswaar met 4,5-3,5 van Wageningen 3, maar heeft toch nog twee matchpunten en vier bordpunten minder. Zou Wageningen 2, dat wegens het plotseling overlijden van speler Karel Scholten met zeven spelers naar Deventer reisde, verliezen van PSVDoDo, dan nog moet Voorst met heel dikke cijfers winnen van Wageningen 3. En dat ziet niemand gebeuren.

En dan de strijd tegen degradatie. Twee ploegen gaan terug naar de eerste klasse. Echter dreigen teams uit de KNSB door degradatie terug te keren naar de OSBO.  UVS 2 (Nijmegen) is al kind van de rekening. En daar kunnen Het Kasteel (Wijchen) en SMB (Nijmegen) bij komen. Is dat het geval, dan  moeten twee teams extra degraderen uit de promotieklasse. Teams die eindigen op plek 7 en 8 doen dan ook een stap terug.  Bennekom hoeft vooralsnog niets te vrezen, echter kan het wel spannend worden. Want, enkele kandidaten spelen tegen elkaar en anderen hebben een zware tegenstander. Het zal pas 20 april duidelijk zijn.

Bennekom speelde tegen PSVDoDo als een sterk collectief. Halverwege het duel zag het er al niet verkeerd uit. Eerst kwam Ed de Beule met de sterke Ewoud ’t Jong, op diens voorstel, remise overeen. De dames gingen van het bord en er werd geen risico gelopen.  Martijn Pauw had toen een pion veroverd tegen Diederik van Donk, Noël Bovens stond tegen Kasper Dokter wat beter en dat gold ook voor Jan Wouters tegen Mark de Graaf, alsmede Wim Thieme tegen Olger van Dijk.

In het derde uur liep Bennekom uit naar 2,5-0,5 en leek het een gemakkelijke middag te worden. Pauw stond goed, maar verslapte even en dacht dat het voordeel  weg was. Van Donk bood meteen remise aan, wat niet werd aangenomen. Want, de Bennekommer had een beter paard en stond nog steeds goed. Pauw manoeuvreerde prima met zijn ‘’springer’’, won een pion en maakte het prachtig af. Bijna tegelijk won ook Thieme. Hij stond vanuit de opening beter dan zijn jeugdige tegenstander. De ingezette aanval leverde een kwaliteit op en dat was genoeg.

Even ging het mis. Teunis Bunt had tegen Rogier van Dijk wel aanval, maar het werd uiterst scherp. Van Dijk kreeg ver opgerukte pionnen en Bunt een geïsoleerde koning. Toen de aanval van de Bennekommer niet door sloeg, stortte zijn bolwerk ineen. Jan Wouters herstelde de marge. Hij speelde tegen Mark de Graaf een partij uit één stuk. Toen bij de kwaliteit nog een pion werd gewonnen, gaf De Graaf op (3,5-1,5).

PSVDoDo kwam nog een keer terug door een zege van Olger van Dijk op Harry Verhoef. De Bennekommer moest twintig zetten vechten om zijn openingsnadeel weg te werken. Toen dat was gelukt, kwam hij ineens beter te staan, zelfs wellicht gewonnen. Verhoef ging echter mee in de tijdnood van Van Dijk, speelde te snel en miste de winst. Sterker, het was na vier uur spelen uit.  Daar zette kopman Hotze Tette Hofstra op fraaie wijze het wedstrijd winnend punt tegenover. Hij brak tegen Jasper Valstar met een pion door op de damevleugel, promoveerde en smaakte ook nog het genoegen het mat te mogen uitvoeren. Bovens moest daarna het punt nog aan Dokter laten. Hij streed lang, maar kon zijn stelling niet herstellen.

Zie ook forum algemeen voor uitslagen en standen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives