Bennekommers in 65e Bevrijdingstoernooi Wageningen

Even wennen was het tijdens de 65e editie van het Bevrijdingsschaaktoernooi, georganiseerd door SV Wageningen en gewonnen door GM Ivan Sokolov.

Want, het evenement vond vanwege het spelen op zondag niet plaats in het thuishonk ’de Vredeskerk’, maar in Universitair Sportcentrum De Bongerd. Achteraf, een mooie verbetering. Veel meer ruimte voor de bijna 170 deelnemers en dus ’lucht’, prima horecafaciliteiten en ook nog een fijn terras. Goed voor een zonnige verpozing tussen het schaakgeweld.

Zie ook sport Ede Stad digitaal en zie SV Wageningen

Admin: Onderaan fotoverslag en eindstanden

Niet onlogisch dat de geluiden na afloop vooral positief waren over de nieuwe speelruime. Niet alleen bij de deelnemers, maar ook binnen SV Wageningen. Niemand zal dan ook vreemd opkijken, als bij de volgende edities qua speelruimte opnieuw zal worden gekozen voor het Universitair Sportcentrum De Bongerd. Het zou een verstandige keuze zijn. Ook al omdat mogelijk sprake zal zijn van een win-winsituatie bij de organisatie. Sowieso is er meer ruimte voor de eerder geplande 180 deelnemers. Ook goed voor het financiële gedeelte, want zo’n toernooi kost heus wel wat.

Temeer omdat de prijzenpost best aardig gevuld is. Dit keer een eerste prijs van € 750,00 vanwege het 750-jarige bestaan van de stad Wageningen. Normaal is dat vijftig euro minder. Maar ook de overige prijzen zijn niet mis. In de hoogste groep is de tweede prijs altijd nog € 350,00 en de derde prijs € 250,00. De winnaar van groep B krijgt € 150,00 en de winnaar van groep C ook nog € 100,00. Totaal circa € 2.500,00 aan prijzen geld is niet mis.

Dat laatste was te merken aan het deelnemersveld.  Liefst zes grootmeesters: Ivan Sokolov (2648), Jan Timman (2578) Roeland Pruijsers (2549), Alexander Dgebuadze (2528), Maarten Solleveld (2520), en Ruud Janssen (2475) gaven acte de présence. En ook nog even vijf internationale meesters waren van de partij, waaronder Sander van Eijk en Yochanan Afek.

Tal van sterke hoofdklassers en regionale krachten zorgden voor extra kleur. Bovendien en niet in de laatste plaats, de rest van het veld. Schakers en schaaksters die gewoon lekker een dagje op toernooi gaan en niet jagen op het ’grote geld’. Daaronder opmerkelijk veel  jeugd!

Zoals gezegd. Ivan Sokolov won. Hij klopte Jan Timman en ook Yochanan Afek trok ruimschoots aan het kortste eind. In de slotronde was een vroege remise genoeg om de winst in het toernooi veilig te stellen.  Zie het eindresultaat van de hoogste groep onderaan.

Ook een redelijke Bennekomse afvaardiging was present in deze 65e editie. Clubkampioen Hotze Tette Hofstra, Martin Markering en Noël Bovens kwamen uit in de hoogste groep, de van Lotringen & Goedings groep. Pas aan het einde van de dag was ook Martijn Pauw er even. Hij koos logisch voor het aanwezig zijn bij het kampioenschap van zijn club Ajax.

Pauw zag dat zijn clubgenoten het er maar matig vanaf brachten. Oké, Hofstra (afgelopen donderdag helaas geen kampioen geworden in Wageningen) had de pech twee keer een grootmeester te moeten bestrijden. Dat liep niet goed af. Voor het overige zat het niet echt mee. Hij kwam uit op 3 uit 7. Dat matige resultaat gold ook voor Markering en Bovens. Onderling speelden zij in de voorlaatste ronde remise en hier en daar werd wat gesprokkeld. Noël kwam uit op 2 uit 7 en Martin op 1,5 uit 7. Niet echt om over naar huis te schrijven. Gezellig was het gelukkig wel!

Harry Verhoef en Kees van Dijk buffelden in groep B. Verhoef was over zijn puntentotaal het meest tevreden. Hij kwam uit op 4 uit 7 en keek ook gedurig toe bij het werk van zijn dochter Amber van den Broek, die na enkele jaren ‘rust’ weer achter het bord plaats nam. Zij bleek het nog niet te zijn verleerd: 4 uit 7 in groep C. Overigens: Kees eindigde met 3 uit 7.

En dan was er het debuut van Kas Gorissen (10) en Maaike Gorissen (bijna 9) in een groot (senioren) toernooi. Beide zijn actieve jeugdspelers van Bennekom en kwamen uit in groep C. Kas kwam mooi voor de dag. Met de winst in de laatste ronde eindigde hij op 3 uit 7. Overigens smaakte Kas het genoegen om van plaatsgenoot Bram Markering (SV Wageningen) te winnen. Maaike werkte ‘’manmoedig’’ in de slotronde de hatelijke nul weg. Zij zette met een mooie combinatie  keurig haar tegenstander mat. Goed dat zij er waren. Het zal naar meer smaken!

Voor eindstanden zie Bevrijdingstoernooi

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives