Bennekomse schakers winnen van Rhenen 1

De Bennekomse Schaakvereniging heeft twee eerste teams: een achttal dat landelijk speelt en een zestal dat in de regionale competitie speelt. Dat laatste team kwam in actie tegen het eerste van Rhenen op maandag 13 september.

Het was wel even wennen: er was nog geen ronde in de interne competitie gespeeld en door de pandemieomstandigheden kon er het afgelopen seizoen helemaal niet gespeeld worden. Op papier was het Bennekomse team duidelijk sterker, maar op vier van de zes borden ging het lange tijd gelijk op. Alleen Harry Verhoef aan bod 4 en Gary Dinsbach aan bord 6 stonden duidelijk comfortabel.

De eerste partij die beëindigd was, was die tussen Chris van Oosterwijk aan bord 5 en René Hovestad. Chris had wat voordeel, maar Hovestad trok de zaak weer gelijk door een combinatie: remise. Gary Dinsbach had aan bord 5 al de hele tijd druk op de stelling van Ton Braams en veroverde een stuk. Niet veel later kon hij het volle punt binnenhalen.

Minder goed verging het Teunis Bunt aan bord 1. Hij speelde tegen Diederick Vos en de stelling leek gelijk. In het lastige pionneneindspel deed Teunis het niet goed en Vos kon vrij gemakkelijk winnen.

Aan de overige drie borden werd hard gestreden, tot ver in de tijdnoodfase. Harry Verhoef aan bord 4 had druk op de stelling van Gerard de Visser, maar kon aanvankelijk net niet doordrukken. Toen zijn tegenstander een tegenstoot plaatste op Harry’s koningsvleugel, moest er nauwkeurig gespeeld worden. Verhoef pareerde alles en stond daarna gewonnen. Ed de Beule en Corstiaan de Keijzer speelden een boeiende partij aan bord 2. Daarbij kreeg De Beule overwicht, maar het dame-eindspel was ook lastig met zo weinig bedenktijd. De spelers besloten er remise van te maken.

 

Toen waren alleen John Riksen en Cock Struijk nog bezig. Die partij leek op remise af te stevenen: ongelijke lopers en allebei een toren en een handvol pionnen. Riksen bleef het echter proberen, omdat hij het onderste uit de kan wilde halen. Hij won een pion, maar de stelling was nog steeds remiseachtig. Veel heen en weer geschuif waarbij geen van beide partijen wat op leek te schieten. Uiteindelijk greep Struijk in tijdnood mis en liet zo de remise glippen. Punt voor Riksen.

Daarmee kwam de eindstand op 4-2. Een mooie overwinning voor Bennekom. Zaterdag 18 september treedt het eerste team in de landelijke competitie aan tegen het tweede van UVS uit Nijmegen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief