Benno van der Veen eist titel in Rapid voor zich op

Benno van der Veen heeft bij schaakclub BSV Bennekom de titel in het Rapidschaak veroverd. Hij bleef in denksportcentrum De Commanderij in de finale met vier punten uit vijf partijen ongeslagen.

Rini Kreeft was de beste van de rest en won met 4 uit 5 afgetekend groep B. Jan Wouters en Martijn Pauw deelden met elk 4,5 uit 5 de eerste plaats in groep C.

Harde gevechten werden niet alleen in de hoogste groep, maar uiteraard ook in de beide andere groepen geleverd. Zowel in groep A, als groep B, was er tot op het laatste moment spanning wie met de eer zou gaan strijken. Terwijl in groep C, door de sterkte van Wouters en Pauw, dat snel meer duidelijk was

Al in de eerste ronde was er in de hoogste groep een verrassing. Hotze Tette Hofstra  verloor op tijd van John Riksen. Terwijl het er remiseachtig uit zag. Van der Veen liet Martin Markering struikelen en die was ook favoriet. Martijn Bakker, die kwam om kampioen te worden, zette Teunis Bunt aan de kant. Door deze uitslagen was de toon gezet.

De zes finalisten ging in het vervolg onverdroten door met elkaar het leven zuur te maken.  Hofstra herstelde zich tenkoste van Bakker. Van der Veen boekte zijn tweede punt door Bunt op een nul te zetten en dit had tot gevolg dat de Veenendaler in Bennekomse dienst de dans leidde. Dat bleef zo in de derde ronde. Van der Veen ontsnapte tegen Riksen met remise. Deze gaf in de spannende pot de bijna zekere winst weg. Bakker verspeelde naar het leek zijn titelkans door te verliezen van Markering, die door de zege nog mee deed

Slotronden

Het moest in laatste twee ronden gebeuren. Van der Veen kwam met Hofstra (die tegen Bunt zijn tweede verlies had geleden) tot remise en stond op drie punten. Remise in de slotronde zou de titel kunnen betekenen. Omdat Bakker won van Riksen, was hij met de slotpartij tegen Van der Veen op komst ineens ook nog kanshebber. Bunt kon eveneens daarin mee doen, maar dan moest wellicht het telraam er aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen.

De slotpartij tussen Bakker en Van der Veen gaf veel spanning. Beide spelers namen risico en Bakker wilde winnen. ;;Ik ging alleen voor de titel en dus de winst’’, luidde zijn reactie na afloop.  Want, Bakker had remise in de tas, maar liet dat liggen en ging er toen af. Dus was de titel voor Van der Veen.

Zie ook deze link: eindfase partij Bakker – van der Veen

O ja: Bunt won nog van Riksen en werd daardoor met drie punten tweede. Markering hield Hofstra op remise en eindigde als derde.

Groep B

Geen duimbreed wilde men elkaar ook toegegeven in groep B. Noël Bovens leek de beste papieren te hebben. Hij startte met drie uit drie en kon in ronde vier door een zege op Rini Kreeft al de eerste plaats opeisen. Die was ondertussen ontketend en reeg ook Bovens aan de zegekar. Beiden stonden op drie punten, evenveel als René Bakker. Deze verloor echter in de slotronde van Wim Thieme. Omdat Kreeft won van Chris van Oosterwijk en Bovens tegen Jaap van Donkelaar niet verder dan remise kwam, ging de eerste plaats naar Kreeft.

Groep C

De twee zwaargewichten Jan Wouters en Martijn Pauw heersten in groep C. Zij wonnen elk driemaal op rij en zaten toen tegenover elkaar. Die pot eindigde in remise. In de slotronde won Wouters van Jan Hooft en Pauw van Sjoerd de Rave. Deze eindigde met Hooft en Rinus van der Molen met elk twee punten samen op de derde plaats.

Eindstanden

Groep A

Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal
 1. Martin Markering
½ 1 0 ½ 0 2 (3)
 1. John Riksen
½ 0 0 1 ½ 2 (4)
 1. Martijn Bakker
0 1 1 0 0 2 (5)
 1. Teunis Bunt
1 1 0 1 0 3 (2)
 1. Hotze Tette Hofstra
½ 0 1 0 ½ 2 (6)
 1. Benno van der Veen
1 ½ 1 `1 ½ 4 (1)

Groep B

Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal
 1. Wim Thieme
0 0 ½ 1 1 2½  (4)
 1. Noël Bovens
1 0 ½ 1 1 3½ (2)
 1. Rini Kreeft
1 1 1 0 1 4 (1)
 1. Jaap van Donkelaar
½ ½ 0 0 0 1 (6)
 1. René Bakker
0 0 1 `1 1 3 (3)
 1. Chris van Oosterwijk
0 0 0 `1 0 1 (5)

Groep C

Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal
 1. Rinus van der Molen
0 0 1 1 0 2  (3)
 1. Jan Wouters
1 ½ 1 1 1 4½ (1)
 1. Martijn Pauw
1 ½ 1 1 1 4½ (1)
 1. Jan Hooft
0 0 0 1 1 2 (3)
 1. Ton Suuring
0 0 0 0 0 0 (6)
 1. Sjoerd de Rave
1 0 0 0 1 2 (3)

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief