BSV 1 delft na spannende strijd onderspit tegen PION/Mook Combinatie

Twee halfjes die hele punten hadden kunnen zijn deden BSV uiteindelijk de das om. Met een 3,5 – 4,5 zege keerde PION/Mook huiswaarts. Het was overigens gezellig druk in de Commanderij want wegens ruimtetekort speelde Wageningen 3 ook bij BSV. Zij wonnen wel, 4,5-3,5 tegen Voorst 1.

De wedstrijd begon zeer vredelievend, Martin Markering vond zijn stelling op bord 1 niet al te fijn en omdat hij ook nog arbitrale verantwoordelijkheden had, bood hij al snel remise aan. Tegenstander Hidde Knippenberg wou eerst nog kijken hoe het strijdverloop aan de andere borden zou gaan, maar na een klein uur besloot hij het aanbod aan te nemen. Op ongeveer hetzelfde moment dat Markering zijn aanbod deed, deed Luuk de Ruyter van PION/Mook op bord 2 ook een remiseaanbod. Hotze Hofstra stond iets minder en kon eigenlijk niets anders dan het aanbod aannemen. De derde remise kwam later in de wedstrijd. Diederic ’t Hooft begon op bord 6 niet lekker tegen de sterke Wim Molenkamp die zijn stukken beter neerzette dan ’t Hooft. Maar ’t Hooft bleek taai en toen hij voldoende vuurkracht in de stelling van zwart had gepositioneerd, konden beide spelers met goed fatsoen niets meer forceren en dan is remise de logische uitslag.

Op de andere borden waren de kansen wisselend. Invaller Chris van Oosterwijk had het van het begin af aan zwaar op bord 7. Hij verloor al snel een pion in de opening en verbruikte veel tijd. Die combinatie bleek hem te machtig en tegenstander Michel Auwens kon even voor de tijdcontrole een punt bijschrijven. Martijn Bakker daarentegen speelde lang een puike partij op bord 3. Zoals gewoonlijk was de opening een beetje dubieus, maar in het middenspel wist hij een gevaarlijke aanval tegen de koning van PION-veteraan (naar eigen zeggen 600 wedstrijden onafgebroken in het eerste gespeeld zonder er één te missen) te ontketenen. Dat leverde een pion in een gewonnen dame-eindspel op. Helaas werd Bakker toen iets te gretig en door een tweede pion te slaan gaf hij Wijnhoven de kans om met eeuwig schaak weg te komen. Hiermee was minimaal één matchpunt verspeeld want John Riksen verloor op bord 4  tegen John Pouwels. Riksen had, vrij ongebruikelijk, een stuk geofferd voor koningsaanval. Pouwels verdedigde echter uitermate taai en omdat Riksen ook nog wat kansjes miste, bleef zwart uiteindelijk het stuk voor.

Toen kwam het aan op Ed de Beule op bord 8 en Rembrandt Bruil op bord 5. Bruil voelde zich niet helemaal lekker en wilde daarom graag wat lager spelen dan normaal. Hij speelde daar niet zijn beste partij, maar had wel steeds overwicht tegen Wopke Veenstra. Met een gecombineerde aanval van g5 en toren op de onderste rij, maakte Bruil het wel fraai af. Toen kwam het aan op Ed de Beule. De Beule had tegen Toon Janssen continu overwicht, maar hij werd vlak voor de beruchte 40e zet te ongeduldig. De Beule dacht met e7 een pion te offeren om een stuk te winnen. Er zat echter een lek in de combinatie en ook hier kon de PION/Mook speler afwikkelen naar eeuwig schaak.  Hiermee was de nederlaag een feit. Voor BSV zit er niets anders op dan de wonden likken en het volgende keer beter te doen. De teams liggen in Klasse 3B dicht bij elkaar, dus er zijn nog voldoende kansen op een mooi eindresultaat dit seizoen.

Wat de gasten uit Wageneing betreft, die deden het dus beter. Zij kwamen met 3-0 achter tegen Voorst, door onder andere een nederlaag van BSV-er Harry Verhoef, maar vochten zich met vier achtereenvolgende overwinningen knap terug in de wedstrijd. Een plus remise van Frans Bonnier zorgde op het allerlaatst zelfs voor de volle buit

Rating
 
Rating
  Markering, M.A. (Martin) 1923   Knippenberg, H. (Hidde) 1843 ½ – ½
  Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2180   Ruijter de, L. (Luuk) 2204 ½ – ½
  Bakker, M.H. (Martijn) 2057   Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2081 ½ – ½
  Riksen, J.B. (John) 2036   Pouwels, S.J.H.M. (John) 2074 0 – 1
  Bruil, R.A. (Rembrandt) 2273   Veenstra, W.M. (Wopke) 1919 1 – 0
  Hooft ‘t, D.L.A. (Diederic) 1915   Molenkamp, W. (Wim) 2008 ½ – ½
  Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1749   Auwens, M. (Michel) 1829 0 – 1
  Beule de, E.C.A. (Ed) 1910   Janssen, A.H.A.F. (Toon) 1898 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 2005   Gemiddelde Rating: 1982 3½-4½

 

Rating
 
Rating
  Vries de, B.J. (Bram) 1893   Bosch van Rosenthal, J.J.B. (Jeroen) 1886 1 – 0
  Bonnier, F. (Frans) 1838   Jansen, M.A. (Michiel) 1853 ½ – ½
  Wiersma, J.F. (Co) 1818   Sloots, J. (John) 1866 1 – 0
  Otte, M.A. (Marco) 1811   Tienhoven van, R.M. (Richard) 1941 0 – 1
  Vos de Wael, L.A.I.R. (Alexander) 1845   Denys, K.F.J. (Karl) 1832 1 – 0
  Verhoef, H.A. (Harry) 1803   Dooper, L.L.A.H. (Lûtsen) 1841 0 – 1
  Waerdt van de, C. (Cees) 1730   Boer de, J. (John) 1568 0 – 1
  Paus de, P.L. (Pieter) 1747   Gelder van, J.C. (Jacques) 1673 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1811   Gemiddelde Rating: 1808 4½-3½

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief