Tweede team behoudt tegen Veenendaal 2 koppositie

Sinds de vorige ronde voert het tweede team van BSV Bennekom de poule aan en dat schept verplichtingen. Op maandag 5 maart werd aangetreden tegen het tweede van SV Veenendaal, dat onderaan bungelt, vechtend voor lijfsbehoud.

Toch was de winst niet vanzelfsprekend. Toen de wedstrijd een uurtje onderweg was, had alleen Noël Bovens aan bord 2 een veel betere stelling: hij won in de opening een pion, ruilde een stel stukken en stevende af op een gemakkelijker eindspel, waarbij hij nog wel goed moest uitkijken. Bij de andere borden was er niets alarmerends aan de hand.

Honderd procent Het eerste punt kwam binnen aan bord 1, waar Teunis Bunt zijn score van honderd procent veiligstelde. Zijn tegenstander, Bert Hogendoorn, stond met wit de hele tijd al wat minder, maar toen hij een pion verloor, koos hij een variant waarbij er ook nog een kwaliteit afging. Bovendien had zwart druk en activiteit. De speler van Veenendaal besloot het eindspel niet verder uit te spelen en gaf op.

Noël Bovens speelde, snel daarna, zijn eindspel tegen Jaap-Hille van Beelen netjes uit en haalde ook een punt binnen. Teun Alting had aan bord 7 een lastige stelling, waarbij zijn tegenstander opstoomde op de koningsvleugel. Toen die zelf remise aanbood, nam Alting het aan en bleef daarmee ongeslagen.

Halfje Aan bord 4 was Chris van Oosterwijk de volgende die een halfje incasseerde. Hij had de opening netjes gespeeld, maar had ook meer tijd gebruikt dan zijn tegenstander, Cees Capiteijns. De remise was dan een veilige weg.

Jan Wouters speelde aan bord 8 een opmerkelijke partij tegen Ron Eveleens. Jan had een stuk geofferd voor ruimte, maar de compensatie was al gauw verdwenen. Wel zaten er veel geniepigheidjes in de stelling, waarbij beide spelers het verschillende keren op elkaars dame hadden gemunt. Het leek erop dat Wouters zou gaan verliezen, maar toen de dames van het bord waren, zag de speler van Veenendaal een geniepig schaakje over het hoofd, waardoor Wouters ineens een kwaliteit meer had. Dat werd op degelijke manier verzilverd. 4-1 voor BSV Bennekom.

Spannend De spannendste partij werd gespeeld door Gary Dinsbach. Hij leek met zwart tegen Olle Carsouw onder druk te staan en hij had ook een zorgelijke pionnenstelling, met een geïsoleerde dubbelpion op de e-lijn. Dinsbach speelde het wel nauwkeurig, werkte zich los en kwam in een moeilijk dame-eindspel terecht, waar hij de betere kansen leek te hebben. Uiteindelijk bleek er niet meer dan remise in te zitten.

Harry Verhoef had aan bord 3 tegen Martjan van Dodeweerd actief gespeeld, maar daarbij was wel zijn damevleugel achtergebleven in ontwikkeling. Toren, paard en loper stonden lang op hun uitgangspositie. Het kostte wat moeite om al die stukken in het spel te krijgen, maar Verhoef had wel veel meer tijd dan zijn tegenstander. Toen alle stukken meededen, vond Harry steeds de beste velden en de tegenstander moest opgeven.

Bakker wint Met een voorsprong van 5,5 – 1,5 was alleen René Bakker nog bezig, tegen Nico Bosman. Eerder op de avond overwoog Bakker om remise aan te bieden, maar toen Bosman door een verkeerde ruil op d3 een kwaliteit verloor, ging hij er nog eens goed voor zitten. Het eindspel speelde Bakker niet vlekkeloos, maar toen hij zag wat het juiste plan was, voerde hij dat uitstekend uit: Toren ruilen tegen loper en pion en daarna de weg vrijmaken voor de vrije b-pion.

Veenendaal had al veel verloren in dit seizoen, maar altijd hadden ze minimaal twee bordpunten weten te behalen. Dit keer kwam het team niet verder dan anderhalve punt. 6,5 – 1,5, een mooie overwinning, die onderstreept dat het Bennekomse team terecht de koppositie heeft. Vier van de acht basisspelers (Bovens, Bunt, Van Oosterwijk en Alting) hebben nog geen enkele partij verloren.

Nog slechts een enkele ronde is er te gaan, tegen Rhenen. Die tegenstander is niet te onderschatten, maar de Bennekommers hebben er vertrouwen in.

Teunis Bunt

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief