BSV Bennekom 2 net uitgeschakeld door Voorst 1

De bekerwedstrijd tussen Voorst 1 (promotieklasse) en BSV Bennekom 2 vond plaats in de kantine van een bedrijf dat doet in biologische zaden. Voor ons gevoel was het gebouw ver verwijderd van de bewoonde wereld. Na een rit tussen weilanden en akkers door, vonden we de kantine die de speelzaal zou zijn. De ontvangst was vriendelijk, de koffie goed.

Foto’s website Voorster SC

Bennekom wist dat het niet gemakkelijk zou worden: Voorst speelt niet voor niets twee klassen hoger. In het eerste uur was daar nog niet heel veel van te zien. Noël Bovens speelde met wit aan bord 1 tegen de sterke Rudy Bloemhard en leek erg goed uit de opening te komen. Na de dameruil op d8 kon zwart niet meer rokeren en hij had bovendien een geïsoleerde dubbelpion op de f-lijn. Bovens rokeerde lang en bleef actief spelen.

Lastig Aan bord 2 had Teunis Bunt het met zwart lastig tegen John Sloots. Na 1. Pf3, d5 2. c4 speelde hij Pf6, waar een simpel e6 gemakkelijker geweest zou zijn. Zijn zwarte dame op c5, bleek enkele zetten later een kwetsbaar stuk. Hij leek steeds iets achter de feiten aan te lopen, wat hem ook nog eens veel tijd kostte.

Chris van Oosterwijk speelde energiek aan bord 3 tegen Michel Janssen. Hij had blijkbaar geen zin in de Pirc-verdediging en speelde na 1. e4, d6 zijn loper naar c4. Er kwam inderdaad een heel andere stelling op het bord, waarbij zwart zijn loper niet naar g7 speelde, maar naar e7. Op de damevleugel gingen de zwarte pionnen naar c6 en b5. Dat maakte weinig uit. Van Oosterwijk bleef gezonde zetten doen en had een mooi wit paard op f5.

Theorie Ook aan bord 4 was men al snel uit het theorieboek. Harry Verhoef speelde met zwart tegen Jeroen Bosch van Rosenthal. 1. d4, Pf6  2. c3, b6  3. Lg5, Pe4. Het leverde een onconventionele stelling op, waarbij op de koningsvleugel de witte pionnen ver oprukten, zonder dat direct duidelijk was of dat goed was. Tot na de twintigste zet werd er geen stuk en zelfs geen pion geslagen.

Aan de bovenste borden ging het even later mis: Bovens speelde zijn c-pion een plaatsje te ver naar voren (c4) waardoor hij een pion achter kwam. Uiteindelijk werd het een eindspel, waarbij Bovens een toren en vier pionnen had en Bloemhard twee paarden en vijf pionnen. De paarden bleken lastig te bestrijden. De vier pionnen werden er twee, terwijl Bloemhard er nog vier had. Uiteindelijk moest Bovens opgeven.

Rokeren Aan bord 2 had het Bunt veel moeite gekost om gerokeerd te raken. Toen hij rokeerde, kwam de witte toren binnen op d7, snoepte eerst een pionnetje op de damevleugel en daarna nog eentje. En toen zakte de hele boel in elkaar. 2-0 voor Voorst.

Aan bord 4 deed Verhoef het goed. Hij had een witte toren midden op het bord ingesloten en toen deed de speler van Voorst iets vreemds. Hij gooide zijn toren om, pakte hem vast en met de toren in de hand zette hij de h-pion naar voren. De wedstrijdleider, die erbij stond, verplichtte de speler van Voorst met de toren te zetten, waardoor hij geïrriteerd raakte. Die irritatie kwam misschien ook door de stelling. Verhoef stond intussen beter. Bosch van Rosenthal deed nog enkele zetten, gaf toen op en verliet de speelzaal in zijn auto het terrein.

Tijdnood Van Oosterwijk was in een eindspel terechtgekomen waarbij allebei de spelers een paard en een handvol pionnen hadden. Van Oosterwijk speelde het allemaal net iets beter. Beide spelers waren in tijdnood, maar de Bennekomse speler had nog twee minuten en zijn tegenstander slechts een halve minuut.

Toen deed Van Oosterwijk een rare paardzet: van d2 naar f2. Zo’n zet levert een tijdstraf op, wat in dit geval betekende dat zijn tegenstander extra tijd kreeg. Het maakte niet uit. Van Oosterwijk bleef geconcentreerd en vooral ook goed spelen. De ene na de andere pion werd veroverd en zwart was aan handen en voeten gebonden vanwege een witte vrijpion op de c-lijn. Uiteindelijk gaf de speler van Voorst op: 2-2.

Snelschaak Nu de wedstrijd geëindigd was in 2-2 moesten snelschaakpartijen gespeeld worden. Aan bord 4 kreeg Bennekom een reglementair punt, omdat de speler van Voorst al naar huis was, maar dat bleek weinig te helpen: aan bord 2 en bord 3 verloren de Bennekommers. Bovens probeerde aan bord 1 nog lang te winnen, maar toen de torens geruild waren, bleek het eindspel remise. Was het 2-2 geworden, dan zou Voorst toch door zijn gegaan. Het laatste bord valt dan af en daar had Bennekom een punt.

BSV Bennekom 2 is daarmee uitgeschakeld in de strijd om de OSBO Cup, maar de spelers konden met opgeheven hoofd naar huis: er was niets cadeau gegeven.

Voorst 1………1963 – BSV Bennekom 2………1814..2-2

1. Bloemhard,Rudy…2047 – Bovens,Noël…………1875..1-0

2. Sloots,John……1957 – Bunt,Teunis…………1891..1-0

3. Jansen,Michiel…1928 – Oosterwijk van,Chris…1747..0-1

4. Bosch,Jeroen…..1919 – Verhoef,Harry……….1744..0-1

Teunis Bunt 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief