Record BSV Bennekom na 3-1 bekerwinst in Almelo

BSV Bennekom heeft in Almelo geschiedenis geschreven. Door een 3-1 zege op het gelijknamige thuisteam, is de derde ronde van de landelijke beker bereikt. En dat is niet eerder in het 70-jarig bestaan van BSV Bennekom gebeurd.

Uitslagformulier toegevoegd

In een prachtige Ierse pub in Almelo bekerde BSV Bennekom tegen Almelo 1. Vanaf het begin leek Hotze Tette Hofstra wat moeilijk te staan in de opening, maar vanaf zet tien drukte hij rustig zijn tegenstander qua stelling en tijd terug. Op bord 2 begon Martijn Bakker al voor zet tien met het aanvallen van de witte koningsstelling en h3 leek een mooi aanknopingspunt om met zwarts g pion op af te gaan. John Riksen op bord 3 had de positionele stelling waar hij zich zo lekker in voelt,  maar dat die partij nog lang zou duren was wel duidelijk. Martijn Pauw op bord 4 zag zijn tegenstander als erg vroeg blunderen, waardoor een volle kwaliteit werd gewonnen.

Na ongeveer twee uur begon de stelling van Hofstra en zijn voorsprong in tijd wel erg serieuze vormen aan te nemen.  Martijn Bakker zijn stelling werd ook steeds mooier door met name de open g-lijn. Riksen had een miniem positioneel voordeeltje, maar dat is vaak genoeg voor Riksen in zulke stellingen. Martijn Pauw stond wel een kwaliteit voor, maar zijn tegenstander had wel mooie activiteit. Een overwinning voor BSV Bennekom leek dus na twee uur al wel in de maak.

Bakker had al zijn stukken op de witte koning gezet, toen wit blunderde met De2. Daardoor kon Bakker een volle toren offeren voor een mooi matje. Vijf minuten later ging de tegenstander van Hofstra in extreme tijdnood ook in de fout en de overwinning leek erg makkelijk te worden binnen gehaald.

Het was nog niet gedaan, want na 3,5 uur blunderde Pauw een kwaliteit weg, waardoor hij opeens een pion achter stond en ook nog met heftige tijdnood. Riksen had een moeilijk eindspel met D+T+5 pionnen tegen D+T+4 pionnen, waarin beide spelers moesten oppassen dat de tegenstanders toren niet binnen zou komen. Het zou dan direct uit zijn. Hofstra en Martijn Bakker moesten dus na één speciaal biertje voor de zekerheid stoppen met drinken. Snelschaak was nog mogelijk!

Na vier uur spelen verloor Pauw, maar omdat Riksen zijn tegenstander zijn eigen toren in de penning zette, kon Riksen zowel de torens afruilen, als een tweede pion winnen. Verliezen kon niet meer, dus was de teamoverwinning was binnen! Riksen speelde vervolgens binnen tien minuten de stelling netjes tot winst en dus was de overtuigende 3-1 zege binnen.

BSV Bennekom dus bij de laatste 32 teams van Nederland in de beker. Wat een record  voor Bennekom! De loting voor de derde ronde moet nog plaatsvinden.

Martijn Bakker

Uitslag

T Almelo 2015 BSV Bennekom 2102 1 3 Datum ?
1. Marcel Wildschut 2106 Hotze Tette Hofstra 2211 0 1
2. Johan op den Dries 1926 Martijn Bakker 2050 0 1
3. Alexandr Mityaev 1963 Martijn Pauw 2083 1 0
4. Alvin Jutba 2064 John Riksen 2064 0 1

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief