Eerste team sleept tegen Zevenaar gelijkspel uit ’t vuur

De stand in de schaakwedstrijd BSV Bennekom en Zevenaar was zaterdag na ruim vier spelen 3,5-3,5. Er restte in denksportcentrum De Commanderij nog één partij. Daarin probeerde Ed de Beule voor de thuisclub in tijdnood nog een half punt te scoren. Echter, tegenstander Toon Janssen stond met een pluspion op voordeel. Hij bewaakte het kleinood even onvoldoende. De Beule sloeg toe. Remise en 4-4.

Tot dat moment kon je een speld horen vallen in de speelzaal. De dammers van BDV (beide wedstrijden werden in de grote zaal van De Commanderij gespeeld) waren al gereed met de reguliere wedstrijd. Zij moesten nog sneldammen, om een winnaar aan te wijzen in de strijd om promotie naar de eerste klasse, maar wachtte netjes tot de spanning bij de schakers weg was. Want, de belangen waren voor BSV Bennekom groot. Want. door de 4-4 kwam het team op vijf matchpunten. Evenveel als vier anders teams. De kans op klassenbehoud blijft dan ook overeind.

Vraag bij het afsluitende bezoek aan de Bennekomse Chinees bij ’t carillon was of de 4-4 er ook zou zijn gekomen, als er geen communicatiestoring tussen teamcaptain Rini Kreeft en speler Ed de Beule  was geweest. Pauw vroeg toestemming voor remise. Kreeft reageerde met een gebaar positief. Pauw vatte het anders op en verloor door tijdnood zelfs nog. Het zou bij remise 4-3 zijn geworden. Nu werd het 3,5-3,5 en moest BSV Bennekom nog peentjes zweten.

Die tussenstand kwam tot stand door te beginnen twee snelle remises. Al na twee uur spelen kreeg Noël Bovens een remiseaanbod. Aanvaarden besloot de teamcaptain. Even later gebeurde hetzelfde bij kopman Hotze Tette Hofstra. De thuisclub kwam daarna op voorsprong door een mooie zege van John Riksen.  Hij produceerde ondekbaar mat.  Het voordeel werd teniet gedaan door verlies van Benno van der Veen.  Hij probeerde een koningsaanval van zijn tegenstander te pareren met een tegenaanval. Echter verdween er onderweg een toren bij de Bennekommer.

Omdat korte tijd later Martijn Pauw dus ongelukkig verloor, keek BSV Bennekom tegen een achterstand aan.  Teunis Bunt kon dat niet goedmaken. Hij stond iets beter, maar vond de winst niet. Het loper-paard-eindspel was potremise.  Martin Markering werkte de achterstand wel  weg. Hij speelde op bord 3 een sterke pot en veroverde een paard. Omdat daar nog wat pionnen bijkwamen, was het gedaan met de weerstand van tegenstander Arie Huysman: 3,5-3,5. En toen was daar de slotact van Ed de Beule.

Zie ook forum algemeen

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives