BSV Bennekom wint streekderby tegen Wageningen 2

Zaterdag 27 november was het dan zover: de schaakclash tussen de hoofdmacht van BSV Bennekom en het tweede schaakteam van Wageningen. Gastvrij zoals altijd werden we ontvangen door schaakvereniging Wageningen. Een streekderby geeft toch wel de nodige spanning. Wie gaat er dit keer winnen?

De hoofdmacht van schaakvereniging BSV Bennekom was verzwakt door het wegvallen van vaste spelers Rembrandt Bruil en Teunis Bunt. En super sub Sjoerd Meijer kon ook niet meedoen. Maar captain Ed de Beule had een tactische opstelling bedacht die perfect uitpakte. Op ons niveau is het mogen beginnen met de witte stukken nog steeds een klein voordeel. Alleen dat heb je op vier van de acht borden. En juist op die vier borden waren de BSV-ers geplaatst die goed met de witte stukken uit de voeten kunnen te weten: Hotze Tette Hofstra, John Riksen, Martijn Pauw en Ed de Beule zelf. En alle vier wonnen ze. En nog verdiend ook.

Hotze Tette Hofstra mocht aantreden tegen een bekende van hem, Kees Stap. Daar hadden we vooraf al rekening mee gehouden. Prettige bijkomstigheid is dat Hotze een zeer goed onderling resultaat heeft op Kees. In de opening leek Kees er goed uit komen. Met actieve zetten had hij optisch een voordeeltje. Maar Hotze sloeg al vrij snel toe in het middenspel. Won wat pionnen en speelde het gedegen uit.

Helaas had Jaap Donkelaar met de zwarte stukken al eerder zijn koning moeten omleggen. Fijn dat Jaap kon invallen en goed om te zien dat hij ervoor heeft gestreden. Maar het klasseverschil – wat ook uit het ratingverschil van bijna 500 punten blijkt – kwam al snel boven drijven. Eerst verlies van een pion en toen erger betekende voor Jaap niet anders dan opgeven. Gelukkig speelde Martijn Pauw een partij uit het boekje tegen Jef Verwoert. Een bekende speler voor BSV Bennekom die vaak meedoet aan het jaarlijks terugkerende BSV oliebollentoernooi. Martijn nam het initiatief vanuit de opening, richtte zijn pijlen op de vijandelijke koning die door weinig stukken afgeschermd was. Met een mooie combinatie maakte Martijn de klus af. Overwinning nummer 2 met de witte stukken van een BSV speler.

Ed de Beule voegde daar overwinning nummer 3 met de witte stukken aan toe. Meteen vanuit de opening druk zetten en met een aardige toren zet kwam Ed in een beter gevorderd middenspel terecht. Tegenstander Martijn Naaijer ging in de fout in een voor hem al lastige stelling. Hij gaf eerst een kwaliteit weg en daarna een vol stuk. Hij kon meteen opgeven. Tweede invaller Chris van Oosterwijk had het lastig tegen Eric Smaling. Met zwart kwam Chris al snel in de verdrukking. Zijn stukken en pionnen stonden niet allemaal op de ideale velden, die van zijn tegenstander wel. Met opgeheven hoofd aanvaarde Chris de nederlaag. De tussenstand was inmiddels 3 tegen 2 in het voordeel van BSV.

Zoals wel vaker was Martijn Bakker een beetje aan het bluf pokeren. Martijn gaf eerst een pion weg toen een tweede om maar een chaotische stelling over te houden. Tijdnood en het moeten oplossen van probleempjes bracht tegenspeler Frank Taylor van zijn stuk. In een inmiddels verloren stelling ging hij door zijn vlag. BSV had 4 punten en dus al genoeg al een gelijkspel. Maar er zat meer in.

Niet op het bord van Martin Markering die met zwart moest aantreden tegen Hans Dam. Degelijk zoals altijd speelde Hans vanuit de opening op klein voordeel. En bouwt dat vervolgens zetje voor zetje uit. Martin kwam niet meer uit de houdgreep en kon opgeven, zeker toen de dame en paard van Hans zijn eigen koning onafwendbaar mat ging zetten. Maar toen hadden we nog John. En ja met de witte stukken. John kwam al vrij snel een pionnetje voor, ruilde de dames, en kwam in een toren pionnen eindspel met een pion meer terecht. Dat zijn lastige eindspelen en kunnen zo maar in remise verzanden. Maar niet bij John. Urenlang bleef hij onvermoeid doorspelen en kon dat vieren met een klinkende overwinning. Dit betekende meteen de overwinning voor het gehele Bennekomse schaakteam, 5 tegen 3. Hiermee zet BSV Bennekom een belangrijke stap naar handhaving in de top van haar klasse. Gedeelde tweede achter streekgenoot Veenendaal.

Op naar de volgende ronde die dit jaar niet meer gespeeld zal worden dankzij Corona. Dan maar in 2022 in goede en gezonde omstandigheden.

Rating
 
Rating
  Stap, C.R.M. (Kees) 2102   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2207 0 – 1
  Taylor, F.H.B. (Frank) 1881   Bakker, M.H. (Martijn) 2066 0 – 1
  Vos de, C.M. (Clemens) 1949   Riksen, J.B. (John) 1988 0 – 1
  Dam, H. (Hans) 1987   Markering, M.A. (Martin) 1885 1 – 0
  Verwoert, J. (Jef) 1987   Pauw, M.R. (Martijn) 1937 0 – 1
  Smaling, E.M.A. (Eric) 1964   Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1749 1 – 0
  Naaijer, M. (Martijn) 1948   Beule de, E.C.A. (Ed) 1955 0 – 1
  Slijper, H.T. (Thomas) 1989   Donkelaar van, J. (Jaap) 1504 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1976   Gemiddelde Rating: 1911 3-5

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief