BSV mede-koploper in Klasse 3C van de KNSB na ruime overinning op HSG

Altijd leuk als de veelvoudig kampioen op bezoek komt, al spelen de Hilversummers na het vetrek van de sponsor al jaren een flink aantal niveautjes lager. In de competitie stonden de Hilversummers onder BSV en dus haalde de Bennekommers het wapen van de koude oorlog uit de kast. Het was 13,5 graden in de speelzaal. Niet dat dit een bewuste strategie was. De beheerder had vergeten de kachel aan te zetten en omdat dit allen op afstand kon, begon de scheidsrechter, Martin Roseboom, al heel bedenkelijk te kijken. Gelukkig heeft Netty, onze steun en toeverlaat achter de bar, de juiste connecties en wist ze met een paar telefoontjes de thermostaat op 20 te krijgen.

En dan nu het schaken. De kou in het begin weerhield de schakers er niet van er een verhitte strijd te maken. Het bleef lang spannend, maar rond de tijdnoodfase viel er veel de Bennekomse kant op. Uiteindelijk stond er 5,5 – 2,5 op het bord en dat had misschien zelfs ietsje meer kunnen zijn.

Toen de verslaggever na een uur of drie de speelzaal binnenkwam, dacht hij dat de BSV de overhand hadden, maar toen Martijn Bakker (bord 3) vroeg of die remise mocht maken tegen Gabri van de Schootbrugge besloot de non-playing captain (de captain had het te druk met z’n eigen bord) dat er toch maar doorgespeeld moest worden. Martijn Pauw (bord 5) leek goed te staan tegen Yvette Nagel, maar had twee pionnen in de aanbieding gedaan. Bij Rembrandt Bruil (bord 1)  tegen Vincent Spit was het ook niet helemaal duidelijk, al stond Bruil wel een kwaliteit voor, maar daar had wit een hele nare pion voor terug. Hotze Hofstra (bord 2) tegen Pascal Losekoot en John Riksen tegen Pablo Aguado Garcia (bord 4) hadden een te ingewikkelde stelling op het bord om in te schatten. Ed de Beule (bord 6) had een toren laten insluiten door Johan Lindeman en koos er voor een stuk voor drie pionnen te geven. Ook al te moeilijk. Diederic ’t Hooft (bord 7) was de enige die duidelijk beter stond tegen Han van Leeuwen, maar moest nog wel de winst vinden. Dat deed hij door net Te4 wel een zet of vier zijn toren in te laten staan. Die kon niet gepakt worden want dat zou zwart een super lange witte diagonaal in samenwerking met een open h-lijn opleveren. Uiteindelijk kon wit de ergste matdreigingen omzeilen, maar dat kostte twee pionnen en ’t Hooft had geen probleem dit uit te schuiven. Bij Sjoerd Meijer (bord 8) was er ook een kwaliteit van afgegaan tegen Dylan Meijer, maar het bezit van alle diagonalen was genoeg voor een halfje.

Toen barste het op verschillende borden los. Bruil kon met zijn koning naar het centrum lopen en zo de witte stukken en de pion op d6 onder druk zetten. Dat was te veel voor wit en toen deed het materieel overwicht zijn werk. Hofstra had een mijnenveld voor zijn tegenstander aangelegd, maar die liet zich ook niet onbetuigd. Misschien heeft Hofstra het ergens laten liggen maar de complicaties waren genoeg voor een halfje voor zwart. Pauw had vervolgens geluk dat  Nagel een stuk in de aanbieding deed, maar moest nog wel heel veel zetten doen met heel weinig tijd op de klok. Bakker forceerde niets en ging een gelijkstaand eindspel in dat gereduceerd werd tot pionnen op beide flanken. Bakker zorgde voor een afruil op de koningsvleugel en was toen ruim op tij om op de damevleugel een pionnetje over te houden dat niet te stoppen was. Pauw speelde misschien niet optimaal in tijdnood, maar wist wel af te wikkelen naar een eindspel van loper + pion op de koningsvleugel tegen twee pionnen van wit op de damevleugel. Die waren makkelijk tegen te houden voor zwart en de zwarte pion was dat niet.

Ed de Beule had misschien nog wel kansen, maar Lindeman kwam met de koning het centrum in lopen, ondersteunde een killing e-pion en de drie vrijpionnen van wit kwamen niet verder. De enige nul van de BSV-ers. Zoals gewoonlijk was Riksen nog als laatste bezig en hij had een complexe stelling weer eens afgewikkeld naar een gewonnen toreneindspel. Onkarakterestiek voor Riksen maakte hij een foutje en moest genoegen nemen met een halfje. Voor de overwinning maakte dat niet meer uit. 

Een mooie 5,5 overwinning en samen met Amersfoort 2 punten los van nummer 3. Nog een wedstrijd te gaan in 2022 tegen PSV Dodo / Barneveld 2 en het zou mooi zijn als BSV dit vast weet te houden. 

Rating
 
Rating
  Bruil, R.A. (Rembrandt) 2236   Spit, V. (Vincent) 2081 1 – 0
  Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2218   Losekoot, P. (Pascal) 2096 ½ – ½
  Bakker, M.H. (Martijn) 2051   Schootbrugge van de, G.V. (Gabri) 1866 1 – 0
  Riksen, J.B. (John) 1962   Aguado Garcia, P. (Pablo) 1883 ½ – ½
  Pauw, M.R. (Martijn) 2004   Nagel, Y. (Yvette) 1905 1 – 0
  Beule de, E.C.A. (Ed) 1925   Lindeman, J.W. (Johan) 1935 0 – 1
  Hooft ‘t, D.L.A. (Diederic) 1952   Leeuwen van, J.M. (Han) 1497 1 – 0
  Meijer, S.T. (Sjoerd) 1876   Meijer, D. (Dylan) 1605 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 2028   Gemiddelde Rating: 1859 5½-2½

 

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
7 21   7       4  
7 19       4 5    
5 15 1       5   4 5  
4 17.5         5  
4 17   4     4    
4 16   3         6
3 16 3     4      
2 14 4   4 3         3
2 12.5   3        
2 12         2 5  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief