BSV naar gedeelde tweede plaats in de landelijke competitie

Zaterdag 6 november trad de hoofdmacht van de Bennekomse schaakvereniging aan tegen het eerste team van schaakvereniging Oud Zuylen uit Utrecht. Een belangrijke wedstrijd voor de eerste plekken in de poule. Op papier waren beide teams aan elkaar gewaagd. De praktijk leerde dat BSV sterker was. Dat tekende zich af na ruim 2 uur spelen.

Onder de bezielende leiding van Ed de Beule die, voor het eerst in 30 jaar schaken voor BSV, zichzelf tot non playing captain had gebombardeerd – beet BSV op alle borden goed van zich af.

Teunis Bunt kon na lang gemanoeuvreer in en rondom het centrum van het bord zetherhaling niet voorkomen. Hij moest berusten in remise.

Maar Sjoerd Meijer overspeelde zijn tegenstander Piet Kooiman in het middenspel. Sjoerd won een pion. Dit was een vrijpion die steeds sneller naar voren marcheerde. Na wat stukkenruil ontstond een eindspel met drie pionnen voor Sjoerd tegen een vijandelijk paard. De pionnen waren te sterk en promotie tot een dame en winst van de partij was het logische gevolg.

Ondertussen had Martin Markering met een solide opening een gelijke stand bereikt. Hij won een pion maar zijn koning stond een beetje op de tocht. Gedecideerd wikkelde Martin af naar een remise.

BSV breidde de voorsprong verder uit met een mooie overwinning van Hotze Tette Hofstra en Martijn Bakker.

Hotze speelde in de opening de stukken en pionnen rustig naar de juiste plek. Net op het moment dat je denkt hoe nu verder slaat Hotze meteen toe met pionwinst door met een loper een pion weg te slaan rond de vijandelijke koning. Vervolgens ruilt hij wat stukken om de stelling van de tegenstander nog zwakker te maken. Maar Hotze laat een sterke zet van zijn tegenstander Ed van Eeden toe waardoor de stelling bijna kantelt. Met genoeg druk op zijn tegenstander dwingt Hotze voor de tijdcontrole een blunder af. Boem, weer een punt voor BSV.

Martijn Bakker kon voor het eerst dit seizoen meedoen en liet zich meteen gelden met een aanvallend opgezette partij. Met een stukoffer leek hij veel dreiging te krijgen. Zijn tegenstander Arie Schwartz gaf hem daartoe ook alle gelegenheid. En dat bleek funest. Martijn moet je dergelijke kansen niet geven. Weer een overwinning voor BSV.

Nog een halfje en BSV wint de match. En dat kwam snel van Martijn Pauw. Martijn Pauw had licht de overhand gedurende de opening en middenspel. Maar hij gebruikte zeeën van tijd. Met nog 1 minuut op de klok en zijn tegenstander Hemmo Mulder dik 40 minuten, ging Martijn maar snel alles afruilen wat kon. Mulder rook bloed en won een pion, maar Martijn Pauw bleef onder enorme tijdsdruk goede afwegingen maken en kon afwikkelen naar een remise eindspel.

BSV komt daarmee op 4,5 wedstrijdpunten en de zege is binnen. Maar saai werd het niet meer.

John Riksen speelde een van zijn klassieke partijen. Af en toe een pionnetje weggevend maar met oog voor details en initiatief. Op het moment dat het uitbetaald kon worden met een ogenschijnlijk betere stelling tot gevolg, greep John mis door een sterke loper van zijn tegenstander Jan Maarten van den Boogaart op het bord te laten staan. Een paar zetten later kon John teleurgesteld opgeven.

Het grote vuurwerk was al een tijdje aan de gang op het top bord. Rembrandt Bruil was, tegen een op papier sterkere tegenstander, een wurgslang techniek aan het toepassen. Met de zwarte stukken kwam Rembrandt zetje voor zetje beter te staan. Hij richtte zijn pijlen op de vijandelijke koning die dankzij een paard en toren nog in leven bleef. Ergens rond de tijdcontrole, toen Rembrandt in tijdnood kwam, zal de kans op beter zijn gemist. Maar ook in die fase bleef Rembrandt strijden voor winst. Remise verzoeken wimpelde hij af en zo ging Rembrandt na de tijdscontrole op zoek naar meer. Zijn tegenstander Robert Beekman, een ervaren rot in het vak, hield zijn hoofd koel en bleef met kleine dreigingen en oog voor de verdediging het Rembrandt lastig maken. Na 5,5 uur pittige strijd moest Rembrandt zijn meerdere erkennen in Beekman. Beekman zei na afloop sportief dat hij onverdiend gewonnen had en Rembrandt een beter resultaat verdiende. Maar de uitkomst bij schaken is en blijft een ongrijpbaar fenomeen.

Uiteindelijk wint BSV dus met 4,5 tegen 3,5 van Oud Zuylen Utrecht en rukt op naar de gedeelde tweede plek in de poule.

In de volgende ronde een echte streekderby: BSV mag dan naar buurtclub Wageningen.

Rating
 
Rating
  Bruil, R.A. (Rembrandt) 2163   Beekman, R. (Robert) 2268 0 – 1
  Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2207   Eeden van, E. (Ed) 2100 1 – 0
  Bakker, M.H. (Martijn) 2066   Schwartz, A.J. (Arie) 2023 1 – 0
  Riksen, J.B. (John) 1988   Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2004 0 – 1
  Markering, M.A. (Martin) 1885   Hummel, A.J. (Albert Jan) 2001 ½ – ½
  Pauw, M.R. (Martijn) 1937   Mulder, H.W. (Hemmo) 1987 ½ – ½
  Meijer, S.T. (Sjoerd) 1910   Kooiman, P.A. (Piet) 1877 1 – 0
  Bunt, T. (Teunis) 1904   Amerongen van, J. (Judith) 1683 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 2008   Gemiddelde Rating: 1993 4½-3½

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief