BSV teams beginnen goed in de externe competities

Afgelopen zaterdag won het vlaggeschip van BSV overtuigend met 5-3 van buurman ASV 3, ondanks dat op een aantal borden hele en halve punten weggegeven werden. De donderdag daarvoor sleepte het SOS team ondanks veel invallers de overwinning uit het Leusdense vuur (3,5 – 4,5).

Bennekoms SOS team begint de competitie met een overwinning 
 
Op donderdag 14 september trad het team van de Bennekomse Schaakvereniging aan tegen dat van Leusden. De wedstrijd begon voorspoedig. Ed de Beule pakte op bord 2 de opening van zijn tegenstander hardhandig aan, Martijn Pauw speelde nauwkeurig aan bord 1 en zette de tegenstander zo onder druk dat diens stelling bezweek en aan bord 5 stuwde Harry Verhoef zijn e-pion naar e5, wat hem materiaalvoordeel opleverde. Daarna had de tegenstander weinig meer in te brengen. 
 
3-0 voor Bennekom dus. Aan bord 4 worstelde Teunis Bunt met een voor hem onbekende opening, maar hij wist de stelling remise te houden, net als Martin Markering aan bord 2, die lang een stelling had die iets meer leek te beloven.  an bord 8 hield Dick Brehen de stelling mooi in evenwicht. Daarmee was het matchpunt binnen: 4,5 – 1,5. Alleen Micheal Issa aan bord 7 en Teun Alting aan bord 6 waren toen nog bezig. Zij bezweken jammer genoeg onder de druk van de tegenstander.  Daarmee kwam de eindstand op 4,5 – 3,5, een krappe overwinning, maar dat is ook een overwinning.  

De volgende ronde is op maandag 9 oktober. Dan speelt Bennekom thuis tegen Het Dikke Torentje.

Rating
 
Rating
  Staal, R. (Ronald) 1761   Pauw, M.R. (Martijn) 1918 0 – 1
  Beijer, B.J.G. (Berry) 1827   Beule de, E.C.A. (Ed) 1885 0 – 1
  Lindhout, P.P. (Paul) 1732   Markering, M.A. (Martin) 1917 ½ – ½
  Weijgertze, P.D. (Peter) 1632   Bunt, T. (Teunis) 1861 ½ – ½
  Leenen, J.D. (Hans) 1669   Verhoef, H.A. (Harry) 1783 0 – 1
  Uneken, B. (Bert) 1712   Alting, T.J. (Teun) 1632 1 – 0
  Willigenburg, D. (Dick) 1621   Issa, M.G.Y. (Micheal) 1365 1 – 0
  Ghidini, M.P. (Marcel) 1493   Brehen, D.J. (Dick) 1384 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1681   Gemiddelde Rating: 1718 3½-4

 

BSV laat kans op monsterscore liggen in derby tegen ASV 3

Het werd slechts 5-3, maar het had veel meer kunnen zijn als gewonnen en betere stellingen niet waren weggegeven. Maar goed, winnen bij onze vrienden van ASV is natuurlijk altijd goed voor het algehele BSV humeur!

De wedstrijd begon uitstekend. De stukken waren bij wijze van spreken nauwelijks uit het doosje (nou ja dit is enigszins overdreven, er was ruim een uur gespeeld) of Martin Markering had op bord 6 al een punt te pakken. Tegenstander Koen Maassen van den Brink wilde geen hoofdvariant van het Frans spelen, maar Markering beheerste de zogenaamde konings-Indische aanval beter en won snel wits cruciale aanvalspion op e5. Toen Markering met een truc ook nog een pion op h4 won, geloofde zijn tegenstander het wel. Daarna leek het ook crescendo voor de Bennekommers te gaan. Op verscheidene borden verschenen kansrijke tot zelfs florissante stellingen op de borden.

Maar plots ging er van alles mis. Markering zat heerlijk op een bankje in de zon van zijn overwinning te genieten, toen Martijn Pauw ineens met stoom uit zijn oren naar buiten liep. Pauw speelde een heel goede partij op bord 4 tegen Theo Jurries, kreeg een duidelijke plus op het bord, maar dacht een pion te winnen, door gebruik makend van een penning met zijn loper op b4 een pion op a3 aan te vallen. Helaas zat er een lek in deze penning. Het stuk kon gewoon geslagen worden. Zwart kon dan wel de toren slaan, maar helaas had Pauw er ook één op c5 die geslagen kon worden. Daarna moesten zowel Teunis Bunt op bord 7 als Diederic ’t Hooft op bord 8 genoegen nemen met remise terwijl ze zeer kansrijke stellingen hadden. Met name ’t Hooft had door agressief openingsspel de koning van wit de bibbers weten te geven, maar tegenstander Fred Reukink verdedigde goed en ’t Hooft moest genoegen nemen met een halfje.

Daarna zorgde kopman Rembrandt Bruil voor de gebruikelijke opsteker door op bord 1 Jan Knuiman met kleine middeltjes het leven zuur te maken. Natuurlijk waren deze middeltjes niet dodelijk, maar ze zorgden voor zoveel jeuk bij Knuiman dat deze niet altijd de beste voortzetting koos. En dat moet je tegen Bruil niet doen. Helaas werd dit punt gevolgd door een blunder van Hotze Hofstra. Hofstra speelde op bord 3 een gedegen partij tegen Johan Wolbers. Toen Hofstra de kroon op zijn werk kon zetten met een matvoering, vond hij een nog mooiere. Helaas zat er ook hier een lek. Hofstra ging zelf mat. En zo stond het 3-3.

Maar toen stond John Riksen op. Op bord 2 speelde hij de partij van de middag. Hij gaf tegenstander Sander Berkhout een vrijpion op de damevleugel, maar hij had goed gezien dat zijn pionnenfront in het centrum veel sterker was. Met secure zetten wist hij de witte vrijpion op c6 onschadelijk te maken en daarna de partij uit te schuiven. En toen moest het winnende punt van Ed de Beule op bord 5 komen. In een ingewikkelde partij met het nodige gemanoeuvreer ging Ed als eerste voor de koning en dat betaalde zich uit. Met mooi samenspel van dame toren en paard zette hij zijn tegenstander mat.

 

Rating
 
Rating
  Knuiman, J.J.E. (Jan) 1932   Bruil, R.A. (Rembrandt) 2271 0 – 1
  Berkhout, S. (Sander) 2110   Riksen, J.B. (John) 2020 0 – 1
  Wolbers, J.P. (Johan) 2033   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2194 1 – 0
  Jurrius, T. (Theo) 1964   Pauw, M.R. (Martijn) 1918 1 – 0
  Gerlich, R.J.H. (Remco) 1943   Beule de, E.C.A. (Ed) 1885 0 – 1
  Maassen van den Brink, K.J. (Koen) 1908   Markering, M.A. (Martin) 1917 0 – 1
  Schoenmakers, P.W.J. (Paul) 1788   Bunt, T. (Teunis) 1861 ½ – ½
  Reulink, F. (Fred) 1911   Hooft ‘t, D.L.A. (Diederic) 1915 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1949   Gemiddelde Rating: 1998 3-5

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief