BSV2 wint afgetekend in de SOS competitie van goede buur Wageningen 3

Op 31 oktober kwam het derde van buurman Wageningen op bezoek. BSV kampte met wat coronaperikelen, maar kon toch een zeer volwaardig team op de been te brengen. En hoewel het daar niet de hele tijd naar uitgezien heeft wisten de reserves van BSV een overduidelijke overwinning te behalen: 4,5 – 1,5.

Teun Alting speelde met zwart op bord 1 een heel solide partij tegen Rijk Timmer, die overigens wel een excuus had. Hij was zijn bril vergeten. Maar dat doet niets af aan het goede spel van Alting. Hij beheerste de c-lijn, kwam met toren en paard binnen en won snel een pion. Toen de tweede volgde geloofde Timmer het wel. Dick Brehen werd na een fout in de opening op bord 3 in eerste instantie helemaal weggespeeld door Marielle ten Have. Ten Have won twee pionnen en had ook nog eens een mooie aanval. Brehen had echter een truc in (de) stelling gebracht en dat won een stuk. Omdat Brehen ook nog eens de aanval overnam was het daarna snel gedaan. 

Jaap van Donkelaar en Gerben Kets speelden de spectaculairste partij van de avond op bord 4. Van Donkelaar kwam overwegend uit de opening en leek alle troeven in handen te hebben. Kets had echter nog wat noten op zijn zang en trok ten aanval tegen de witte monarch. Van Donkelaar reageerde te passief en ineens stond Kets gewonnen. De winnende zet werd echter pas in de analyse gevonden en was ook niet makkelijk. Van Donkelaar kon counteren en kon met de f-pion naar f7 marcheren. Dat dat een stuk kostte deed er niet toe. De pion op f7 was een reus en ondersteund door dame en paard werden zwarte koning, dame en paard volledig ingesnoerd. Mat of damverlies kon niet meer vermeden worden en van Donkelaar kon glunderend het punt incasseren. Al moet gezegd worden dat in dit geval ook Kets iets meer dan een nul verdiend had, al was het maar om het geboden vuurwerk te belonen.

Jan Wouters was op bord twee de volgende die op het scorebord kwam al ging dat niet vanzelf. Samen met tegenstander Jan de Bont maakte hij er een ingewikkelde partij van en op een gegeven moment moest Wouters nog oppassen ook. Hij gaf echter een pion en zoals wel vaker was het overgebleven toreneindspel remise. Sjoerd de Rave speelde een complexe partij met wisselende kansen op bord 6 tegen Jan Willem Koekbakker al was het de laatste die het merendeel van de partij de overhand had. Hij stond lange tijd één of twee pionnen voor en toen de Rave achter de verkeerde pion aanging om terug te winnen, liepen die van Koekebakker door.

Als laatste was Micheal Issa op bord 5 nog bezig tegen Henk Bakker. Dat werd een echte manoeuvreerpartij, waarbij Bakker enkele malen vervlakking uit de weg ging. Eén keer ging hij daarin te ver en Issa kon met zijn toren de witte stelling binnenvallen en een pion winnen. Dat had waarschijnlijk genoeg voor de winst moeten zijn, maar in vliegende tijdnood gebeurde er nog van alles. Issa won een stuk, gaf dat onnodig terug en toen de rook opgetrokken leek was er een potremise stelling op het bord gekomen. Waarschijnlijk had Bakker echter nog wat last van de rook, want hij greep als laatste mis door onnodig een gedekte vrijpion op te spelen. Issa was er als de kippen bij om deze te verorberen en maakte het overgebleven pionneneindspel  simpel uit.

Rating
 
Rating
  Alting, T.J. (Teun) 1636   Timmer, R. (Rijk) 1455 1 – 0
  Wouters, J.T.M. (Jan) 1701   Bont de, J.A. (Jan) 1388 ½ – ½
  Brehen, D.J. (Dick) 1388   Have ten, M.F. (Marielle) 1049 1 – 0
  Donkelaar van, J. (Jaap) 1493   Kets, G.A. (Gerbert) 1500 1 – 0
  Issa, M.G.Y. (Micheal) 0   Bakker, H. (Henk) 1309 1 – 0
  Rave de, S. (Sjoerd) 1313   Koekebakker, J.W. (Jan Willem) 1370 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1506   Gemiddelde Rating: 1345 4½-1½

Inmiddels zijn er ook in de interne weer twee ronden gespeeld, waarbij het opviel dat kampioen en de man in vorm, John Riksen twee keer niet wist te winnen. In ronde 5 speelde hij een veelbelovend pionoffer tegen Martin Markering, maar de meest logische voortzetting door een paard op e5 te posteren was wel lastig voor Markering, maar uiteindelijk niet het beste. Markering wist met zijn dame een geitenpaadje in de witte stelling te vinden en omdat de rechter er deze keer geen bezwaar tegen had, besloten de heren tot zetherhaling. Klinkt saai, maar in de analyse kwam er nog een kansrijk dameoffer op het bord dat Riksen uiteindelijk niet durfde te spelen. Objectief terecht, maar praktisch gezien…… In ronde 6 was het Riksen die tegen Harry Verhoef in de verdediging moest. Verhoef gaf geen krimp tijdens het gemanoeuvreer met subtiele zetten van Riksen en toen die geneutraliseerd waren won hij een pion. Riksen offerde nog een pion, kwam met de torens de witte stelling in en dat was genoeg voor remise. De computer zal uit moeten wijzen of er meer in gezeten heeft voor Verhoef.

Maar naast de partijen van Riksen was er nog meer moois te zien. Zo won René Bakker, ook al een man in vorm, een goede partij met zwart tegen Jan Wouters. Wouters kreeg druk en investeerde een stuk tegen een paar pionnen waardoor hij een sterke aanval kreeg. Bakker gaf echter geen krimp en als je dan niet al teveel materiaal hoeft terug te geven dan levert meestal een punt op. Ook Jan de Jonge is een man in vorm, die nog niet verloren had dit seizoen, maar in ronde 5 vond hij toch zijn Waterloo tegen Dick Brehen. Brehen deed het weliswaar niet helemaal goed in de opening, maar de Jonge gaf materiaal weg en toen was het snel klaar. Michel Issa speelde een degelijke pot tegen Sjoerd de Rave en remise zou een logisch resultaat zijn omdat ook de Rave niet veel fout had gedaan. Deze wilde echter meer en dan krijg je wel eens het deksel op de neus. Hij verzwakte zijn pionnenstructuur en Issa aarzelde niet om daar gebruik van te maken oor wat pionnen op te rapen. De Rave breide nog wat trucjes in de stelling, maar Issa ontweek ze allemaal kundig en kon een mooi punt bijschrijven. Jaap van Donkelaar draaide Sake van der Schaaf heel langzaam de duimschroeven aan en deze gebruikte heel veel tijd. Laat in de avond kostte deze combinatie van der Schaaf de kop.

De nummer twee van vorig seizoen, Chris van Oosterwijk is minder in vorm en mocht blij zijn dat hij nog een half puntje overhield aan ronde vijf en zes. Eerst wist Teun Alting met zwart een stuk te winnen in ronde 5. Van Oosterwijk had weliswaar twee mooie vrijpionnen als compensatie en wist het Alting ook lastig te maken, maar deze speelde zich met een mooie combinatie uit de problemen. Makkelijk te winnen was het daarna nog steeds niet, maar op winst spelen was zonder gevaar te proberen. Alting was echter tevreden met een halfje en daar kwam van Oosterwijk goed mee weg. Dat kwam hij tegen Gary Dinsbach in ronde 6 niet. Dinsbach zette van het begin af aan druk en van Oosterwijk moest steeds verder terug. Met een prachtige koperdiagonaal, torenlijn en dame wist Dinsbach zowel de dame= als koningsvleugel van van Oosterwijk zwaar onder druk te zetten. De aanval over de onderste rij met dame en toren was tenslotte dodelijk al dacht van Oosterwijk nog een slimme verdediging te hebben. Die kostte alleen maar meer materiaal en Dinsbach kon een fraai punt bijschrijven.

Ondanks twee weken afwezigheid gaat Teunis Bunt nog steeds aan de leiding, maar hij ziet de achtervolgers Harry Verhoef en John Riksen met rasse schreden naderen. René Bakker staat op een mooie vierde plaats en ook dit jaar staat Jaap van Donkelaar vooralsnog hoog met een zesde plek. Ook de vijfde plek van Teun Alting is het vermelden waard, want ook Alting is, net als Bunt en Riksen, nog ongeslagen.

 

Ronde 5    
John Riksen Martin Markering 1/2 – 1/2
Jan Wouters René Bakker 0-1
Chris van Oosterwijk Teun Alting 1/2 – 1/2
Micheal Issa Sjoerd de Rave 1-0
Jan de Jonge Dick Brehen 0-1
Jaap van Donkelaar Sake van der Schaaf 1-0

 

Ronde 6    
Harry Verhoef John Riksen 1/2 – 1/2
Gary Dinsbach Chris van Oosterwijk 1-0

Stand na ronde 6

Pl. Naam + Totaal
1 Teunis Bunt   265
2 Harry Verhoef 42,5 257,5
3 John Riksen 37,5 242,5
4 René Bakker   212,5
5 Teun Alting 65 172,5
6 Jaap van Donkelaar 55 147,5
7 Chris van Oosterwijk 0 145
8 Dick Brehen 45 140
9 Micheal Issa 40 135
10 Jan de Jonge   122,5
11 Jan Wouters 35 117,5
12 Martin Markering 40 115
13 Hans vd Weteringh   72,5
14 Sake van der Schaaf   60
15 Martijn Pauw   45
16 Sjoerd de Rave 0 22,5

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief