Drie teams BSV Bennekom door in OSBO Cup

Drie teams van BSV Bennekom hebben maandagavond in denksportcentrum De Commanderij de eerste ronde van de OSBO Cup overleefd. En dat is uniek. Niet eerder kwam de Bennekomse club met drie teams in het bekertoernooi uit, waarin totaal 28 teams deelnemen. Het betekende dat deze teams zijn doorgedrongen tot de laatste zestien.

Zie ook sport Ede Stad digitaal

Zie ook site OSBO

Zie ook Bennekoms Nieuwsblad

BSV Bennekom 1 trad met Hotze Tette Hofstra, Martijn Pauw, Ed de Beule en Nike van Niel aan tegen Elster Toren 2. Het werd 4-0, maar Elster Toren verkocht haar huid duur. Hofstra won niet zonder slag of stoot van Tom Derksen. Hofstra koos voor een frivole opzet, maar het tegenspel was tam. Pas toen de dame dreigend in de zwarte stelling kwam, was het gedaan met de Elster koopman.

Van Niel moest behoorlijk aan de bak. Hij stond tegen Hans Donker moeilijk en was zelf niet tevreden over zijn werk. Vanuit een goede verdediging werd toch een prima punt gescoord. Pauw kreeg in het duel met Rob Nieuwboer een overtuigende stelling en ook nog tijdvoorsprong. Hij drukte sterk door en won toen simpel. De Beule maakte het zich zelf wat moeilijk. Gevolg: een vreselijk lastig middenspel. Toch scoorde hij als laatste speler van de avond het (vierde) punt.

Mook gevloerd

Het tweede team was tegen Mook toen allang gereed met de klus. Wel begon het slecht. Een blunder tegen Huub Blom kostte Harry Verhoef al na twaalf zetten de partij. Terwijl Blom een fout maakte, dacht de Bennekommer dat hij door de paardzet onderuit ging. Verhoef gaf vervolgens onnodig plompverloren op. Teunis Bunt maakte dat goed. Een alternatieve pionnenaanval leverde stukwinst op. Jorg Benningshof sputterde nog even tegen, maar staakte toch de strijd. Door een remise van Gary Dinsbach (lastig eindspel) tegen Piet de Leeuw bleef het spannend. Martin Markering moest de zege brengen. En dat deed hij, na Niek Diepen op mooie matdreigingen te hebben vergast, door het pionneneindspel prima uit te spelen.

Voor de grootste verrassing zorgde het derde team. Het Arnhemse ASV 6 werd met 3-1 geklopt. René Modderkolk opende de score tegen oude rot Jan Vermeer. Hij won een kwal en meteen daarna een volle toren. Er volgde remises van Kees van Dijk en Teun Alting. Van Dijk verloor na een dubbel fianchetto het loperpaar, maar zorgde tegen Robert Naasz wel voor een degelijke afwikkeling. Een scherpe stelling kwam er bij Alting tegen Theo van Amerongen op het bord. In de afwikkeling misten beide de beste zet. Dus werd het remise.

Rinus van der Molen sleepte tegen Jacques Boonstra onder grote spanning het winnende punt uit het vuur. Hij won een pion, deed het niet helemaal goed, maar promoveerde toch eerder met een pion tot dame.

Persoonlijke uitslagen

Bennekom                            – De Elster Toren 2  4 – 0

1. Hotze Tette Hofstra (2205) – Tom Derksen (0)             1 – 0

2. Martijn Pauw (1993) – Rob Nieuw (1700)                      1 – 0

3. Eddy de Beule (1962) – Henri Schrader (1535)             1 – 0

4. Mike van Niel (1969) – Hans Donker (1700)                  1 – 0

Mook                            – Bennekom 2  1½ – 2½

1. Niek Diepen (1826) – Martin Markering (1872)            0  – 1

2. Jorg Benningshof (1874) -Teunis Bunt (1854)               0  – 1

3. Piet de Leeuw (1708) – Gary Dinsbach (1760)             ½  – ½

4. Huub Blom (1699) – Harry Verhoef (1798)                   1  – 0

Bennekom 3                      – ASV 6   3 – 1

1. Rinus v. d. Molen (1590) – Jacques Boonstra (1791)   1 – 0

2. Kees van Dijk (1611) – Robert Naasz (1742)                 ½ – ½

3. Teun Alting (1653) – Theo van Amerongen (1811)      ½ – ½

4. René Modderkolk (1672) – Jan Vermeer (1719)           1 – 0

Fischerschaak

Omdat de interne en 1/8 finale van beker werden verschoven, speelden acht spelers als alternatief het zogeheten Fischerschaak. Bij het Fischer Random schaak wordt de plaats van de stukken in de beginstelling door loting bepaald. Deze variant op het schaakspel is bedacht door Bobby Fischer, en gelanceerd in 1996 in Buenos Aires. Omdat de beginstelling niet meer vastligt is er ook geen openingstheorie meer, en komt het vooral aan op creativiteit en talent.

Er werden vijf ronden afgewerkt en de eindstand is: 1. René Bakker 5; 2. Chris van Oosterwijk 4; 3. Martien Smit 3; 4. Hans Gillet, Jaap van Donkelaar en Ronald Blijlevens 2; 7. Klaus Bodlaender en Sjoerd de Rave 1.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief