Eerste team BSV start slecht in avondcompetitie

BSV Bennekom speelde maandagavond de eerste wedstrijd in de nieuwe avondcompetitie van de gezamenlijke schaakbonden. In de hoofdklasse kwam SMB (Nijmegen) op bezoek. Zij hadden alle toppers bij zich en dat heeft de thuisclub geweten. Een dikke 5,5-2,5 nederlaag was het gevolg.

Zie ook Bennekoms Nieuwsblad

Noel Bovens op 7 tegen Peter Schut kreeg 2 c3  in het Siciliaan voor de kiezen en na veel ruilen werd al vroeg de vrede getekend . Hotze Tette Hofstra speelde tegen sterke Ilja Razdolski op bord 1 en ging in de denktank, toen zijn tegenstander een kwetsbare geïsoleerde pion op d4 kreeg. Hij stelde daar  mooi stukkenspel tegen de zwarte f-pion tegenover. Dat bleek te veel van het goed. Hotze ‘won’ de d4 pion en kreeg zijn pion naar d2. Ondertussen had wit de stoomwals richting de zwarte koning aangezet en de combinaties waren niet meer tegen te houden (0,5 -1,5).

Dame Ed de Beule offerde op zet twee al de g-pion pion tegen het Hollands. Tegenstander Jaap Amesz, ook al sterk, nam het zonder blikken of blozen aan. Ed had het moeilijk en na het binnenvallen van de toren op f3 schijnoffer op e5, kwam de toren helemaal binnen. Ed probeerde het nog door de dame te geven tegen toren en stuk, maar er was geen redden meer aan (1,0 -5,0).

Harry Verhoef kreeg een ineengeschoven halma-achtige pionnenstelling tegen Maarten Smit op bord 3. Daarbij werd zijn koning en zwarte loper al snel ingesloten was door witte pionnen op h6, g6 en e5. Vraag was wel of zijn tegenstander een gaatje kon creëren. Dat kon hij op de damevleugel, waarbij ook een pionnetje voor Harry verloren ging. Omdat de zwarte stukken nog steeds niets konden, was het daarna snel bekeken (0,5 – 2,5).

Initiatief Ook bij Chris van Oosterwijk op bord 4 was het koningsvleugel tegen damevleugel. Wel was het in dit geval de Bennekommer die tegen Jelle van Deemen het initiatief aan de koningskant had. De stelling leek veelbelovend, maar na het iets te optimistische g5 kreeg de tegenstander meer activiteit en hoewel Chris druk bleef houden, kon hij niet doordrukken. Sterker: nog er ging een pion van af. Dankzij meer activiteit wist Chris de tegenstander genoeg denkwerk te bezorgen, dat hij in remise berustte. Daarmee was de score op 5,5 -2,5 voor SMB geëindigd.

Teunis Bunt speelde een rustig damegambiet op bord 5 tegen Thomas Manschot. Misschien iets te rustig, want de ontwikkeling van de damevleugel kwam niet echt op gang. Dat werd na een tijdje fataal. Manschot veroverde de e-lijn en met een mooi dameoffer op b7 maakte hij het af. Die kon namelijk niet genomen worden vanwege mat achter de paaltjes. Niet nemen kostte een stuk, dus einde verhaal (0,5 – 3,5).

Oplossen Benno van der Veen en tegenstander Jan Willem Ottenheijm rokeerden beiden lang op bord zes, waarna het gemanoeuvreer begon. Zwart leek iets beter te staan, maar Benno kon het oplossen, waarna remise het resultaat was (1,0 -4,0).

Gary Dinsbach op 8 speelde tegen Jan Kasteel een Pf3 opening met kenmerkend spel voor wit op de koningsvleugel en zwart op de damevleugel. Gary speelde het actief, kwam beter te staan en won onderweg een pionnetje. Een wanhoop uitval met de dame, werd zwart fataal. De dame werd ingesloten en de stukken konden in het doosje.( 2,0 – 5,0).

Bennekomse S.V. 1 S.V. Strijdt met Beleid 1
Hofstra , H.T.J. (Hotze Tette) 2213 Razdolski , I. (Ilya) 2267 0 – 1
Beule de, E.C.A. (Eddy) 2046 Amesz , J. (Jaap) 2215 0 – 1
Verhoef , H.A. (Harry) 1800 Smit , M. (Maarten) 1781 0 – 1
Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1770 Deemen van, J. (Jelle) 1849 ½ – ½
Bunt , T. (Teunis) 1932 Manschot , T. (Thomas) 1629 0 – 1
Veen van der, B.K. (Benno) 1901 Ottenheijm , J.W.M. (Jacques) 1755 ½ – ½
Bovens , N.L.A. (Noël) 1883 Schut , P.F. (Peter) 1 720 ½ – ½
Dinsbach , G. (Gary) 1752 Kasteel , J. (Jan) 1805 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1912 Gemiddelde Rating: 1878 2½-5½

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief