Geen verrassingen in eerste bekerronde bij BSV

De eerste bekerronde in het verse seizoen bij schaakclub BSV Bennekom leverde eigenlijk geen verrassing op. De gevestigde orde liet zich niet pakken. Enige opvallende uitslag was wellicht het verlies van Teunis Bunt tegen Harry Verhoef.

Voor het eerst werd er in het bekertoernooi met een iets wat gewijzigde opzet gespeeld. Eerder werd het toernooi per ronde afgewikkeld in twee partijen met verkorte bedenktijd. In de huidige versie was het uitgangspunt één partij met normale bedenktijd, maar als beide spelers dat wilden, mocht ook de ronde zoals eerder in twee partijen worden afgewerkt, .Het merendeel van de 17 deelnemers koos voor het spelen van één partij. Om weer op een even aantal spelers te komen, moest nog worden ingegrepen.

Afmaken In deze eerste ronde had Martijn Pauw het met wit niet makkelijk tegen Jaap van Donkelaar en dat werd dus de langste partij. Na afruil van de dame en torens kwam een eindspel op het bord met twee paarden voor wit en één voor zwart met twee  pluspionnen. Na afruil van een paard kon wit de vrijpion veroveren en het afmaken.

Sjoerd de Rave kon het twee partijen vrij lang volhouden, maar was toch kansloos tegen Hotze Tette Hofstra. En dat had mede als oorzaak dat De Rave wellicht te angstig speelde. Teunis Bunt kreeg tegen Harry Verhoef een gezonde pion meer, maar nadat de dames waren geruild, sloeg de aanval van Verhoef na een prachtig loperoffer door. Benno van der Veen won de partij tegen Hans van de Weteringh met een zogenaamde Grand Prix attack.

Aftrekschaak Noël Bovens kwam in de eerste partij tegen Gary Dinsbach vrij makkelijk tot winst. Hij kwam een kwaliteit voor. Bovendien deed Dinsbach na een aftrekschaak zijn dame cadeau. De tweede partij werd een thriller met een eindspel van toren met pion tegen loper. Bovens claimde eerst dat het remise was aangezien er 50 zetten geen stuk was geslagen, maar dat kon hij niet waarmaken. Daarna ging Dinsbach door zijn klok.

Jelle van de Berg gaf het op tegen Teun Alting, terwijl die dacht dat het nog lang niet gewonnen stond. Jan Wouters kreeg tegen Chris van Oosterwijk een aanval op zijn koningsstelling met torens en dame te verwerken. En dat kon hij lang keepen. Echter nadat Wouters met zijn paard de dame aanviel, kon Van Oosterwijk door een slim zetje dat paard inrekenen en had hij het punt binnen.

Tegenzetten René Bakker stond met zwart overtuigend gewonnen tegen Rinus van der Molen en het wachten was op een beslissende aanval met één van de stukken die dreigend op de koningstelling stonden. Echter treuzelde Bakker en via een paar krachtige tegenzetten met een paardoffer, dat wel werd geweigerd, en doordat de dame ineens ruimte kreeg, liep Bakker binnen vier zetten mat.

Uitslagen Martijn Pauw – Jaap van Donkelaar 1-0,Gary Dinsbach- Noël Bovens 0-2, Chris van Oosterwijk –  Jan Wouters 1-0, Benno van der Veen  – Hans van de Weteringh 1-0, Harry Verhoef – Teunis Bunt 1-0, Rinus van der Molen – René Bakker 1-0, Sjoerd de Rave – Hotze Tette Hofstra 0-2, Jelle van de Berg – Teun Alting 0-1. Martijn Bakker kreeg een bye.

Contact BSV Bennekom schaakt elke maandagavond ( rookvrij ) vanaf 19.50 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden kunnen elk moment worden ingepast. De jeugdafdeling start al om 18.45 uur en ook daar zijn nieuw leden welkom. Zij krijgen wekelijks les en spelen competitie.

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief