Geert van Hoorn beste jeugdschaker in Bennekom

Het 31e BSV Jeugdschaaktoernooi is maandag in Bennekom gewonnen door Geert van Hoorn. Het twaalfjarige Westervoortse talent kwam, zag en overwon in Denksportcentrum De Commanderij. Hij scoorde 6 uit 7 en verblikte of verbloosde daarbij niet. Logisch dat de jeugdige speler bij de prijsuitreiking kon lachen. Zie ook www.edestad.nl  en schaaksite.nl/page.php?id=5026 en www.schaakverenigingdetoren.nl en www.osbo.nl

Onder dit verslag een fotoverslag

Het spreekt bijna van zelf dat de bijna negentig deelnemers aan het 31e Jeugdtoernooi van groot naar klein er weer een waar schaakfeest van maakten. En los van de vele vrijwilligers van de organiserende club, vaak ook onder het toezicht van hun enthousiaste ouders.  In veel gevallen gewapend met een camera, werden de verrichtingen van zoon of dochterlief gevolgd. En zij zagen gedurig in het kwartiertje tijd dat elke speler beschikbaar heeft voor de partij, de meest verschrikkelijkste dingen op het bord gebeuren. Even vrolijk werd daarna aan het volgende duel begonnen. Zelfs waren er ditmaal in de hoogste groep fanatieke spelers die elke gespeelde zet noteerden.

Toen Geert van Hoorn maandagmiddag met zijn moeder naar Bennekom vertrok, wist hij het eigenlijk al. Want, hij had het idee dat hij ging winnen, vertelt zijn trotse moeder. Geert daverde dan ook over vrijwel elke tegenstander heen.  Eigenlijk sloeg hij zijn slag al in de derde en vierde ronde. De concurrenten Dominic van Dijk uit Ede en Casper Wouters uit Apeldoorn werden daarin geklopt. Zij zouden uiteindelijk respectievelijk tweede  en derde worden.

Geert van Hoorn leek zelfs op weg om op een honderd procent score uit te komen. Dat lukte net niet. Tim Evendijk van De Cirkel uit Ede stak daar in de slotronde een stokje voor. Hij had nog niet gescoord en zette de speler van het Arnhemse De Toren mat achter de paaltjes. De brede grijns sprak boekdelen. Geert vond het wel mooi. Hij had immers door zijn winst in de zesde ronde op Hans Knottnerus uit Deventer, met 16 jaar de oudste deelnemer,  de eindzege al op zak. Concurrent Dominic van Dijk was ook geen bedreiging meer. Want, hij was in de vierde ronde met Casper Wouters remise overeengekomen en dat was achteraf een duur halfje.

De winst van Geert van Hoorn was niet vreemd, want afgelopen seizoen won hij het totale IJSCO-klassement in de Oostelijke Schaakbond (OSBO). Daarin worden alle resultaten van de dertien jeugdtoernooien in de regionale schaakbond opgeteld . Bij Millingen en De Toren zegevierde toen Geert. Bovendien kon hij bogen op de hoogste rating (getal waarin schaakkracht wordt aangegeven). Opvallend is dat de eindstand in Bennekom precies volgens die maatstaf uitpakte. Compliment dus voor de indelers. Overigens was Max van de Berg uit Buren met zijn zes jaar de jongste deelnemer.  Hij was één van de deelnemers in de 67 spelers tellende groep tot 12 jaar.

Regionaal werden er prima prestaties geleverd. Flink wat deelnemers van de schaakclubs De Cirkel, BSV-Bennekom  en SV Wageningen kregen uit handen van voorzitter Jan Wouters een beker of medaille uitgereikt. Zoals gezegd werd Dominic van Dijk uit Ede tweede in groep A. Hij scoorde 5,5 punten uit 7 en bleef een halfje achter bij winnaar Geert van Hoorn. Tim Evendijk uit Ede eindigde  met 1 punt als laatste in de hoogste groep. Christiaan van der Gaag uit Wageningen werd met 6 uit 7 eerste in groep B. Arne Jan van der Steen van De Cirkel uit Ede werd daar tweede en Arne van Rooijen uit Wageningen vierde.

In groep D was Timon Huizinga van De Cirkel net 5 punten tweede. Kas Gorissen van BSV Bennekom won met 5 uit 7 in groep F en Rowan van der Steen uit Ede pakte de eerste plaats (6 uit 7) in groep G. Voor Jacob Quak van BSV was plek 2 in groep H weggelegd en zijn clubgenoot Martin Gabbert werd daar vierde. Anne Martinez eindigde als derde in groep I. Maike Gorissen van BSV werd na loting tweede in groep J en Sara Martinez uit Wageningen derde. Vier spelers eindigden hier op alle fronten gelijk. Johan Hoksbergen (BSV) won met 5,5 uit 7 groep K. Hij bleef ongeslagen. Daan van Beek (BSV) werd hier tweede en Timo Stijf (De Cirkel) vierde.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives