GM Orlov wint AH-Bennekom BSV-schaaktoernooi

De prijsuitreiking: v.l.n.r. voorzitter BSV Bennekom Teunis Bunt, GM Erik van den Doel, GM Andrey Orlov (winnaar) en internationaal arbiter Huub Blom

De in Duitsland wonende Russische grootmeester Andrey Orlov heeft het derde Albert Heijn Bennekom BSV Schaaktoernooi gewonnen. Hij behaalde zaterdag, evenals de Nederlandse grootmeester Erik van den Doel, zes punten uit zeven partijen.

Zie ook Schaaksite

Zie ook Ede Stad digitaal

Zie ook Bennekoms Nieuwsblad 

Onderling werd het remise en zij stonden nog een keer een half punt af. Orlov scoorde wel een kwart punt beter in de zogeheten SB-punten, want ook de weerstandpunten waren gelijk. De geldprijzen werden gedeeld. Opvallend was het optreden van het achtjarige Eindhovense talent Tommy Grooten. Hij werd gedeeld derde in groep B met 5 uit 7.

Schaaksfeer Veel schaaksfeer kon worden geproefd bij deze derde editie van het Albert Heijn Bennekom Schaaktoernooi. De start leverde, ook al door de perfecte voorbereiding van internationaal arbiter Huub Blom, alsmede onder andere van vice-voorzitter Jan Wouters, vrijwel geen vertraging op. En ook verder op deze zaterdag ging alles op rolletjes. Het tijdschema werd gemakkelijk gehaald.

De grote zaal in De Commanderij zat vol met schakers

Er werd op de borden fel gestreden tijdens de partijen met een bedenktijd van 18 minuten per speler en een toevoeging van 5 seconden per zet. Dat laatste werkt vooral in de tijdnood, waarin bij een gewonnen eindspel de verliezende partij niet de tegenstander door de klok kan jagen. Ondanks de felle strijd behoefden de arbiter Blom nergens in te grijpen. Het werd dan ook een heel fijne schaakdag in denksportcentrum De Commanderij, waar uiteindelijk 83 spelers achter het bord verschenen.

Jeugdtalent Onder de deelnemers vier grootmeesters. Behalve Orlov en Van den Doel waren dat Alexandre Dgebuadze en Felix Levin. Daarnaast tal van sterke spelers, zoals Fide Meester Stefan Bekker uit Veenendaal, plaatselijk favoriet Hotze Tette Hofstra, Fide Meester Peewee van Voorthuijsen uit Amsterdam en Rembrandt Bruil het jeugdtalent van de organiserende club. Jammer genoeg haakten IM Piet Peelen en FM Jaap Vogel op het laatste moment door ziekte af.

Rembrandt Bruil (links) verloor van de latere winnaar grootmeester Andrey Orlov

Lange tijd heersten Orlov en Van den Doel. Dat ondervonden Hofstra en Bruil aan de lijve. Dgebuadze verspeelde in ronde twee al een halfje en Levin verloor vervolgens van Van der Doel. Orlov moest daarna de opkomende Bekker een remise toestaan. Bekker pakte zelfs in de vierde ronde mede de leiding door te winnen van Van Voorthuijsen. Levin verloor opnieuw en haakte af. Omdat Van den Doel en Dgebuadze remiseerde en Bekker van Bruil won, leidde hij alleen.

Slotronde Dat liet Van den Doel in de zesde ronde niet op zich zitten. Hij klopte Bekker en door dat Orlov zijn collega Dgebuadze vloerde, ging het de slotronde tussen  Van den Doel en Orlov. Zij maakten geen fout. Orlov won van de sterke opgekomen Arnhemmer Rik Roelofs en Van de Doel liet Van Voorthuijsen struikelen. En dus hadden beiden zes punten. Rekenmeester Blom moest aan het werk. Toen bleek Orlov eindwinnaar.

Hotze Tette Hofstra aan zet tegen Erik van den Doel

Orlov zei na afloop ’erg blij’ te zijn met zijn zege. Hij kon zich even niet herinneren wanneer hij eerder in Bennekom won. Dat was in 2009 en 2014. Van den Doel won in 2011, 2013 en 2017. Overigens werd Dgebuadze derde met vijf punten en Bekker gedeeld vierde met 4,5 punten.

Een goede prestatie leverde ook Bennekommer Martin Markering. Hij won onder andere van Hofstra en eindigde gedeeld als vierde met 4,5 punten. Hofstra en Bruil kwamen niet verder dan 3,5 punten. De jeugdprijs ging naar William Shakhverdian uit Ermelo.

Tommy Grooten in gevecht met oud-Bennekommer Peter van Hoorn

Wageningen Jeugdspeler Elmar Roothaan uit Wageningen zegevierde in groep B. Hij had concurrentie van René Bakker uit Bennekom, die knap tweede werd, Tommy Grooten en Fabian de Vries (Apeldoorn), die de derde plaats deelden. Beiden deelden ook de jeugdprijs. Schaakster Iris Roelofs uit Arnhem, eindigde als gedeelde tiende. Groep C kreeg Szaboics Buzogany uit Hoogland als winnaar. Hij scoorde zes punten en bleef de Apeldoorners Martin de Vries en Karin Pruijssers (beiden gedeeld tweede)  een half punt voor.

Een blije Bennekommer René Bakker, die tweede werd in groep B

Alle prijzen werden uitgereikt door voorzitter Teunis Bunt van BSV Bennekom. Hij verrichtte ook de opening.

Eindstand groep A
Eindstand groep B
Eindstand groep C

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief