Herman Grooten leert BSV-ers kneepjes van ’t vak

Schaken is een mooie en leuke sport. Een denksport, waar de liefhebber altijd in bezig blijft. Zo ook bij schaakvereniging BSV Bennekom. De club met een kleine zestig leden, waaronder flink wat jonge jeugd, laat driemaal per seizoen internationaal meester Herman Grooten opdraven. De Eindhovenaar verzorgt dan een training.

Maandag was het weer zover. De eerste sessie stond op het programma. Een twintigtal leden waren present in denksportcentrum De Commanderij. En zij moesten flink aan de bak. ’Meester’ Grooten houdt er namelijk van om zijn leerlingen aan het werk te zetten. Letterlijk! Het ging ditmaal om het combineren, met als basis een verdedigend stuk weg te jagen of weg te lokken. Doel: winnen door mat of materiaal winnen.

De twintig denkers beten er een kwartiertje hun tanden niet echt op stuk. Tal van goede antwoorden waren, soms na wat discussie, het resultaat. Herman Grooten begeleidt alles knap en heeft voor noodgevallen de laptop bij de hand. Daar zit een programma in dat elk meningsverschil beslecht.

Er moesten ook koningsaanvallen worden uitgevoerd. Vaak geforceerde combinaties. Doel: mat of materiaalwinst. De varianten vlogen door de zaal. Het tempo van ‘de meester’ was soms wel iets te hoog. Ook al omdat het best ingewikkeld was. Echter niemand had daar echt problemen mee.

Want, de lessen waren uiterst leerzaam en onderhoudend. Ook al omdat Grooten zich als een moderne leraar tussen ‘het volk’ beweegt.  De Eindhovenaar blijft dus niet achter de laptop zitten, kijkt wel links en rechts mee en reageert dan meestal ook op de suggesties van zijn leerlingen.

En er ging natuurlijk aan het einde van de avond  weer een opdracht mee naar huis. Elf kantjes tekst en diagrammen met zogeheten studies. Materiaal over het voeren van een koningsaanval. Om thuis de tanden wel op stuk te bijten.

De tweede sessie van Herman Grooten is op dinsdag 7 april 2015 en de derde laatste sessie is op dinsdag 26 mei 2015. Telkens om 19.30 uur!

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief