Het eerste SOS team wint afgetekend in Soest; John Riksen verstevigt leiding in interne

Het eerste team van de Bennekomse Schaakvereniging in de regionale SOS-competitie heeft de eerste drie ronden gewonnen en stond daarna bovenaan. Ronde vier en vijf moeten nog ingehaald worden. Op vrijdag 11 februari werd ronde 6 gespeeld.

Al voor 21.00 uur was het eerste punt binnen: de tegenstander van Harry (bord 4) deed uitval met zijn paard naar g5, zonder dat die goed was voorbereid. In de daaropvolgende combinatie verrekende hij zich en dat kostte een stuk. Kort daarna won Harry nog een stuk door een paardvork op b3 en daarna deed wit de stukken in de doos. Even later ging het mis bij Dick Brehen. Hij had de hele partij goed gespeeld en er leek niet veel aan de hand, maar Dick overzag dat er een stuk van hem gepend stond en dat kostte de partij. Aan bord 6 had Jan Wouters het niet gemakkelijk. Hij speelde tegen een Nederlands jeugdkampioen (onder de tien jaar). Die speelde snel en aanvallend. Hij won een paar pionnen, maar Jan verdedigde nauwkeurig, kreeg tegenkansen en won een paard. Daarna ging het snel.

Martin Markering speelde voor het eerst mee in dit team, aan bord 2, met zwart. Hij speelde een Wolgagambiet, waarbij hij niet een pion kwijtraakte. Zwart hield druk en wit vond niet altijd de zetten die bij de stelling pasten. Uiteindelijk ging wit nog vrij snel naar de afgrond.Toen waren er nog twee spelers bezig. Aan bord 3 speelde Chris van Oosterwijk de hele partij actief. Toen er een stel stukken werd afgeruild, kwam Chris met een pion meer uit de schermutselingen, hij won door een mooie combinatie nog een pion en schoof toen de partij bekwaam uit. Aan bord 1 was Teunis Bunt op papier veel sterker dan zijn tegenstander, maar dat was in de partij niet altijd te zien. Halverwege bood de speler van Soest remise aan en toen was de partij inderdaad in evenwicht. Maar Teunis bleef het proberen. Toen hij met de dame op g6 in de stelling van de tegenstander kon komen, veroverde hij een pion en later nog eentje. Toen zwart geen tegenspel meer vond, gaf hij het op. SSC 1922 – Bennekom: 1-5.

Tot nu toe heeft het Bennekomse team alle wedstrijden gewonnen en ligt stevig op koers om de poule te winnen.

Rating
 
Rating
  Ruiter, B. (Bram) 1388   Bunt, T. (Teunis) 1894 0 – 1
  Roerbag, T. (Teun) 734   Markering, M.A. (Martin) 1866 0 – 1
  Visser, W. (Wouter) 1575   Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1739 0 – 1
  Prinzen, R.J. (Rob) 1560   Verhoef, H.A. (Harry) 1761 0 – 1
  Floor, W. (Wim) 1483   Brehen, D.J. (Dick) 1443 1 – 0
  Terlouw, W. (Wouter) 1194   Wouters, J.T.M. (Jan) 1695 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1322   Gemiddelde Rating: 1733 1-5

 

Op de maandagavond daarvoor had John Riksen in alweer een boeiende partij van Martin Markering gewonnen. Markering was Riksen met een vroege g4 naar de strot gevlogen en kreeg een veelbelovende aanval. Zoals altijd verdedigde Riksen secuur en met een tijdige tegenaanval op de damevleugel wist hij het witte gevaar redelijk te neutraliseren. Met een tweede drieste poging probeerde Markering met weinig tijd op klok om ijzer met handen te breken, maar zoals meestal lukt dat niet en Riksen pareerde alle bedreigingen bekwaam en harkte tegen middernacht het punt binnen.  De andere topper tussen Teunis Bunt en Chris van Oosterwijk werd toch wel enigszins verrassend met gemak door van Oosterwijk gewonnen. Bunt speelde passief tegen van Oosterwijk’s f5 en kreeg een enorme aanval op zijn koning te verduren. Het enige wat hij daar tegenover kon stellen was een kluitje stukken in de linkerhoek van het bord. Van Oosterwijk maakte het met een klassiek dameoffer op h2 heel fraai af.  

Jan de Jonge had zijn avond niet. Hij gaf tegen Jan Wouters al vroeg een stuk weg en er was ook van de stelling gelijk niets meer over. Sjoerd de Rave tenslotte, vervolgde het scoren van hele en halve punten. Deze keer lette Jaap van Donkelaar niet op. De rave won een stuk en gaf het niet meer uit handen.

Ronde 14  
John Riksen 878
Chris van Oosterwijk 643
Martin Markering 601
Jan Wouters 564
René Bakker 523
Teunis Bunt 520
Jaap van Donkelaar 502
Gary Dinsbach 502
Teun Altingh 487
Harry Verhoef 375
Sjoerd de Rave 351
Micheal Issa 338
Jan de Jonge 265
Hans vd Werteringh 252
Sjoerd van de Veer 201
Joop de Bruin 138
Dick Brehen 74
Gerhard Bakker 59
Ed de Beule 56

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief