Het  tweede stoomt door: winst met 5-3 Doetinchem

De top aan het werk in Doetinchem

Het lijkt wel of het tweede steeds beter wordt. Afgelopen dinsdag stond de zware uitwedstrijd tegen het verre Doetinchem op het programma en er stond een koppositie op het spel. En dat leverde geen echte problemen op. Er werd met 5-3 gewonnen.

Als een raket schoot het tweede uit de startblokken en al gauw was er op enkele borden al enige tekening in de strijd te ontwaren. Rinus van der Molen speelde het uiterst scherpe Schots gambiet en zijn tegenstander had hier duidelijk geen Haggis van gegeten. Rinus plaatste het klassieke schijnoffer met de loper op f7 en toen zijn tegenstander dit niet aannam kreeg Rinus een geweldige aanvalsstelling.

Grafzet Mooie open lijnen en diagonalen en een pion die een mooi opmars naar c7 maakte. Rinus kon zich zelfs een grafzet als g4 veroorloven. Dit gaf zomaar een pion weg en zette de witte koning op de tocht. Maar Rinus vond gelukkig in tweede instantie het juiste vervolg en leek als eerste een (mooi) punt bij te kunnen schrijven.

Hans van de Weteringh was hem echter net voor. Hij speelde actief, won een kwaliteit, maar toen stokte het even. Zijn tegenstander kreeg vreselijke paarden en Hans moest de kwal weer teruggeven. Hij hield er nog wel een pionnetje aan over, maar met ongelijke lopers leek dit niet voldoende voor de winst. Een mooie truc bracht echter uitkomst en de tweede kwaliteitswinst was voldoende voor het punt. Rinus volgde kort daarna en zo stond het 2-0.

Jaap van Donkelaar (links) deed van zich spreken in Doetinchem

Jeugd Jaap van Donkelaar had het zwaar tegen de aanstormende jeugd en leek door de witte torens op mooie half-open lijnen weggedrukt te worden. Jaap bleef echter taai verdedigen en maakte gebruik van de onervarenheid van zijn tegenstander, Deze was zo blij dat hij een voordelige stelling had weten te bereiken, dat hij kennelijk niet wilde riskeren om dit nog te verprutsen en dus maar remise aanbod. Dit werd door Jaap met beide handen aangegrepen.

Naast hem kwam Gerard Bakker tot eenzelfde resultaat. Weliswaar had hij 2 stukken voor een toren, maar de tegenstander had oprukkende pionnen en het zag er best gevaarlijk uit. Een hele verstandige remise. De onderste helft had zijn werk gedaan en voor een 3-1 voorsprong gezorgd. Nu was het de beurt aan de bovenste helft. Die begon slecht. Teun Alting deed het niet helemaal goed in de Grunfeld opening en liep naar eigen zeggen de rest van de partij achter de feiten aan.

Teun Alting (rechts) liep achter de feiten aan

Frans Kopman Martin Markering speelde weer eens zijn lijfopening, het Frans. Deze keer zat hij voor de verandering echter achter de witte stukken. Martin speelde een oude variant van Fischer dat zijn tegenstander duidelijk niet kende. Het leverde een prettige stelling met continue druk op. Toen zijn tegenstander zich met e5 probeerde te bevrijden wist Martin door een indirecte penning op de e-lijn deze pion te bemachtigen.

Nog een pionnetje erbij winnen en het klusje leek geklaard. Toch was nog even de denktank nodig want een geïsoleerde dubbelpion naar de overkant krijgen is nog geen sinecure. Het kostte wat gemanoeuvreer, maar uiteindelijk lukte het om het zwarte paard af te snijden en de koning ter ondersteuning naar voren te brengen en kon het punt bijgeschreven worden. Minimaal een gelijkspel in de wedstrijd was binnen.

Compensatie Jan Wouters was de avond goed begonnen en leek met degelijk spel een mooie stelling opgebouwd te hebben, maar ergens ging het mis. Eerst ging er een kwaliteit af, maar met twee pionnen als compensatie was dat waarschijnlijk nog wel te doen geweest. Echter verdedigde Jan te actief en werden deze pionnen opgepeuzeld alsmede dames geruild. Hoewel Jan nog wat taaier tegenstand had kunnen bieden, het was niet meer te houden.

Dit betekende dat het van René Bakker moest komen. Die speelde de opening met zwart goed en kreeg aanval op de koningsvleugel. Toen dat vast leek te lopen, maakte hij op het juiste moment de switch naar de damevleugel. Dame en toren kwamen de witte stelling binnen en hoewel René daarbij een witte toren en vrije a-pion in zijn eigen stelling moest toestaan, wist hij de druk dusdanig op te voeren dat zijn tegenstander er niet meer uitkwam en door zijn vlag ging.

Koppositie Een mooie overwinning van René en het zorgde voor het tweede matchpunt en een fraaie koppositie. Jammer dat het nu winterstop is, want in deze vorm is dit team tot mooie dingen in staat. Hopelijk houden we die ook in het nieuwe jaar vast.

Martin Markering

PS: rest te melden dat één van onze spelers een verkeerde jas had aangetrokken. Dus kwam de teamcaptain er om half twaalf ’s avonds nog telefonisch aan te pas. Het bleek om de auto van Gerhard te gaan. Hij was zo sportief terug te rijden. Dus werd het een echt latertje!

Persoonlijke resultaten

 

S.V. Doetinchem 1

Bennekomse S.V. 2

Bijl , T. (Thomas) 1796 Markering , M.A. (Martin) 1939 z-w 0 – 1
Evertse , R. (Roel) 1858 Wouters , J.T.M. (Jan) 1745 w-z 1 – 0
Mark van der, C. (Niels) 1625 Alting , T.J. (Teun) 1696 z-w 1 – 0
Timmerman , I.R. (Iloy) 1613 Bakker , R. (René) 1646 w-z 0 – 1
Miltenburg , M.J.M. (Marcel) 1759 Molen van der, M. (Rinus) 1517 z-w 0 – 1
Hamer , H.J. (Henk) 1494 Weteringh van de, H. (Hans) 1490 w-z 0 – 1
Maranus , A. (Adri) 1516 Bakker , G. (Gerhard) 1541 z-w ½ – ½
Zaalmink , B. (Bram) 1308 Donkelaar van, J. (Jaap) 1412 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1621 Gemiddelde Rating: 1623 3-5

Uitslagen derde ronde

Stand na drie ronden

MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Bennekomse S.V. 2 6 16.5 5 4.5 7
2. Arnhemsche S.V. 5 5 15 4 6 5
3. Schaakstad Apeldoorn 2 5 13 4 4.5 4.5
4. S.V. De Elster Toren 2 4 14.5 3 6 5.5
5. S.V. Doetinchem 1 2 11.5 3 5 3.5
6. Twellose SC 1 2 8.5 2 2 4.5
7. S.V. Wageningen 2 0 10 3.5 3 3.5
8. S.V. De Kameleon 1 0 7 1 3.5 2.5

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief