Hoofdmacht BSV Bennekom begint goed in de KNSB

Uit tegen het eerste team van Pion/Mook combinatie (in Mook) is meteen een visitekaartje afgegeven voor een succesvol seizoen. Werd vorig jaar nog dik verloren van Pion/ Mook combinatie, ditmaal was BSV Bennekom de beste. Overtuigend werd er gewonnen met 5 tegen 3.

Captain Ed de Beule had er bewust voor gekozen bepaalde BSV’ers de witte kleuren te geven om te komen tot een goed resultaat. En zo geschiedde: 3,5 tegen 0,5 met wit dankzij overwinningen van Rembrandt Bruil, Hotze Tette Hofstra en Martijn Pauw. John Riksen kwam met wit tot remise.

Hotze was als eerste klaar. Hij kwam lekker uit de opening met de stukken op de aanval. Zijn tegenstander John Pouwels ging op avontuur met zij dame en toen die gevangen werd liet hij al snel zijn hoofd hangen en beruste in een nederlaag. Sjoerd Meijer kon weinig voordeel bereiken en besloot in een gelijke stelling het remiseaanbod van zijn tegenstander te accepteren. Martijn Pauw daarentegen had de hele partij druk op de stelling van tegenstander Michel Auwens. Met fraai spel wist Martijn hem op de knieën te krijgen. Zijn goede vorm in de zomermaanden zet Martijn voort. John Riksen pakte een pion in de opening maar moest die snel teruggeven, en vechten voor een gelijke stelling. Na ruil van de dames, kon John het toreneindspel vakbekwaam remise houden. De eerste tegenvaller aan BSV kant was voor Martin Markering. Zo leek zijn stelling in het vroege middenspel kansrijk, maar zijn tegenspeler Theo Wijnhoven maakte geen fouten. Toen Martin met zijn dame niet naar het optimale veld ging, werd zijn koning in het nauw gedreven hetgeen onafwendbaar mat zou zijn. Zo ver liet Martin het niet komen; hij feliciteerde zijn tegenstander met de overwinning.

Ondertussen waren Ed de Beule, Rembrandt Bruil en BSV-nieuwkomer Diederic ’t Hooft nog aan het vechten voor een goed resultaat. Ed had zichzelf opgesteld aan een hoog bord en trof de op papier beste tegenspeler, Luuk de Ruijter. Kwam Ed met de zwarte stukken nog goed uit de opening, maar in het middenspel werd de druk op zijn stelling opgevoerd. In lichte tijdnood deed Ed een mindere zet die vakkundig door zijn tegenstander werd uitgepond. Na bijna 70 zetten kon Ed opgeven. Gelukkig hadden Rembrandt en Diederic groot voordeel bereikt. Rembrandt speelde zijn geliefde spel aan het hoogste bord. Als een wurgslang gaf hij zijn tegenstander Wim Molenkamp steeds minder lucht. Die bezweek uiteindelijk. En dan was er nog Diederic. Hij speelt ook voor de Edese schaakvereniging en doet dit jaar (ook) met BSV Bennekom mee in de 3e klasse KNSB-competitie. Een aanwinst die zich meteen liet gelden. In een lastig toren en pionneneindspel wist Diederic de volle winst binnen te halen.

Hiermee was de 5 tegen 3 overwinning op Pion / Mook Combinatie een feit. Op 8 oktober speel BSV Bennekom de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Zuid-Limburg 4. Eensterk team dat verrassend de eerste ronde verloor van En Passant dat gemiddeld toch zo’n 200 ratingpunten moest toegeven op de Limburgers.

 
PION/Mook combinatie 1
Rtg
 
BSV Bennekom 1
Rtg
  Molenkamp, W. (Wim) 2033   Bruil, R.A. (Rembrandt) 2246 0 – 1
  Ruijter de, L. (Luuk) 2174   Beule de, E.C.A. (Ed) 1936 1 – 0
  Pouwels, S.J.H.M. (John) 2071   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2212 0 – 1
  Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2079   Markering, M.A. (Martin) 1865 1 – 0
  Auwens, M. (Michel) 1873   Pauw, M.R. (Martijn) 2023 0 – 1
  Knippenberg, B. (Bram) 1240   Meijer, S.T. (Sjoerd) 1878 ½ – ½
  Arents, A. (Arno) 1767   Riksen, J.B. (John) 1946 ½ – ½
  Zollinger, R. (Ronald) 1781   Hooft ‘t, D.L.A. (Diederic) 1931 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1877   Gemiddelde Rating: 2005 3-5

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief