Hotze Tette Hofstra beste snelschaker in Bennekom

Copyrights BSV Bennekom

Noël Bovens werd vorig jaar enigszins verrassend snelschaakkampioen bij BSV Bennekom. Afgelopen maandag heeft hij de titel niet geprolongeerd. Favoriet Hotze Tette Hofstra ging, na een barrage met Bovens, met de titel aan de haal.

Zie ook Bennekoms Nieuwsblad

Zeker was Bovens ook dit keer groot kanshebber. Hij kwam uitstekend uit de voorronden (6 uit 7) en deed het tot de barrage sterk in de finale. Tegen Hofstra ging het pas mis. Die deed het eigenlijk in de voorronden minder dan gewend. Hij scoorde daarin slechts 4,5 punten en haalde op het nippertje de hoogste groep.

Van de vijftien deelnemers (vijf minder dan in 2016) scoorde Martin Markering het best. Hij stond slechts twee remises toe en wel in de tweede ronde tegen Hofstra en daarna een heel snelle tegen Bovens. De overige vijf partijen brachten Markering een punt. Ook Hans van de Weteringh scoorde opmerkelijk goed in de voorronde. Hij pakte vijf punten, waaronder een zege op Hofstra. Markering en Bovens waren te sterk. Van der Weteringh kwam dan ook ruimschoots in de hoogste finalegroep.

Behalve Markering. Bovens, Van der Weteringh en Hofstra, plaatsen ook Harry Verhoef (5 punten) en Teunis Bunt zich voor de hoofdgroep. Bunt had van de drie vierpunters (Teun Alting en René Bakker) de beste weerstandspunten en belandde daardoor bij de beste zes. Overigens trokken na de voorronden zich wat spelers terug. Het was kennelijk te zwaar.

In de finale ging het er, mede door de bedenktijd van vijf minuten per partij en per speler, best hard aan toe. Het werd zelfs spannend rond de vraag of Bovens dan wel Hofstra de titel zou gaan pakken. Bovens verloor in de eerste de beste ronde van Hofstra, maar won verder alles. Hofstra vond zijn Waterloo in de voorlaatste ronde tegen Bunt. Omdat Bovens en Hofstra beiden in de laatste ronde wonnen (Hofstra van Markering), eindigden elk op vier punten. Een barrage was nodig.

En in die barrage liet Hofstra weer eens zijn klasse zien. In de eerste partij kreeg Bovens ook volgens Hofstra wel één mooie kans. Echter werd die gemist en dus sloeg de kampioen toe.. ,,In de tweede partij werd ik overklast’’, bekende Bovens naderhand. Hij zat er niet echt mee dat de titel niet was geprolongeerd. ,,Vorig jaar won ik met wat mazzel. Als Hofstra scherp is, is er geen kruit tegen gewassen’’, voegde hij er aan toe. Overigens eindigde Bunt als derde met 2,5 punten.

In groep B, die door het wegvallen van enkele spelers nog maar uit vijf spelers bestond, zegevierde Rinus van der Molen. De winnaar scoorde 3,5 punten uit vier en kwam alleen met Chris van Oosterwijk remise overeen. Gary Dinsbach werd tweede.

Eindstanden finale

Hoofdgroep 1 2 3 4 5 6 Totaal
Martin Markering  x 0 1 ½ 0 ½ 2 (5)
2 Noël Bovens 1  x 0 1 0 1 4 (2)
Harry Verhoef 0 0  x 1 0 1 2 (4)
Hans van de Weteringh ½ 0 0  x 0 0 ½ (6)
Hotze Tette Hofstra 1 1 1 1  x 0 4 (1)
Teunis Bunt ½ 0 0 1 1  x 2½ (3)

 Groep 2 1 2 3 4 5 6 Totaal
René Bakker x 1 0 0 1 2 (3)
Chris van Oosterwijk 0 x 0 ½ 1 1½ (4)
Gary Dinsbach 1 1 X 0 1 3 (2)
Rinus van der Molen 1 ½ 1  X 1 3½ (1)
Sjoerd de Rave 0 0 0 0 x 0 (5)

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives