Hofstra klopt Peng en Lanchava en wint Vis. toernooi

Met dank aan Jasper Reichardt

Het VIS. (vis-punt, dus) toernooi 2018 in Bunschoten is zaterdag gewonnen door Hotze Tette Hofstra. De schaker van BSV Bennekom eindigde in punten gelijk met wgm Tea Lanchava, maar werd toernooiwinnaar op basis van onderling resultaat. Paul-Peter Theulings en Rein Brouwer werden gedeeld derde.

Zie ook: forum BSV Bennekom

Op voorhand leek het toernooi een pikante strijd te worden tussen GM Zhaoqin Peng en WGM Tea Lanchava. Ze vochten ettelijke duels uit om de Nederlandse damestitel, met de meeste successen voor Peng (13 om 1). De laatste jaren gaan die titels naar de jongere generatie, maar dat neemt de rivaliteit nog niet weg. Ze waren natuurlijk niet de enigen; bijvoorbeeld Hotze Tette Hofstra of Paul-Peter van Theulings.

Kampioene De onderlinge gewaagdheid in de hoofdgroep bleek al snel; toen er na drie ronden gepauzeerd werd, had niemand meer dan twee punten verzameld. Een ronde later leek Hofstra  uitgeschakeld na een nul tegen medekoploper Theulings, met de andere medekoplopers Peng en Lanchava nog voor de boeg. Elk nadeel hep se voordeel, met zo’n programma vol koplopers kun je er ook van winnen! Dat gebeurde een ronde later door Hofstra tegen Peng en doordat Lanchava aan Theulings een eindspel ontfutselde, werd zij alleen koploper.

In de zesde ronde stond dan de langverwachte damestweestrijd op het programma. De winnaar van die partij zou vast en zeker het toernooi gaan winnen. Dat werd Lanchava, die daarmee op 5 uit 6 kwam. Alleen Hofstra (4 uit 6) had na een overwinning op Tjerk Hacquebord nog een kans. Ogenschijnlijk een vrij minieme kans, ware het niet dat het programma voor de slotronde Hofstra – Lanchava vermeldde. Zou het dan toch die “derde hond”… ja!

Indrukwekkend Na een volgens ooggetuigen indrukwekkende partij, kwam Hofstra in punten gelijk, zodat hij op onderling resultaat ook nog de beker mocht vasthouden. Daarachter kwamen – ook weer verrassend – Paul-Peter Theulings en Rein Brouwer bovendrijven als gedeelde nummers drie.

Ook in de B-groep ging de winst naar BSV Bennekom. Martijn Pauw bleef John Markus een halfje voor en kwam uit op vijf punten. Een heel peloton eindigde op vijftig procent. In groep C eindigde Harry Verhoef van BSV Bennekom op twee punten.

Eindstand hoofdgroep

1. Hotze Tette Hofstra 5
Tea Lanchava 5
3. Rein Brouwer 4
Paul-Peter Theulings 4
5. Zhaoqin Peng 3,5
Dick de Graaf 3,5
7. Laurents van Twillert 2,5
8. Tjerk Hacquebord 0,5

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief