Hotze Tette Hofstra is ‘Oliebol 2017’ in Bennekom

En de scalp in het Oudejaarstoernooi oftewel Oliebollentoernooi van BSV Bennekom was opnieuw voor Hotze Tette Hofstra, de beste schaker van de organiserende club. Evenals vorig jaar schreef hij het toernooi nipt op zijn naam. Hofstra regeerde in denksportcentrum De Commanderij uiteindelijk met zijn ijzeren hand, alhoewel het geluk van de kampioen hem niet ontbrak. Er kwamen overigens 57 schakers naar Bennekom.

Het werd dit keer weer eens slag tussen de schakers uit De Vallei, lees Bennekom en het Utrechtse, lees Amersfoort en Leusden. Zij bekampen elkaar in het Oudejaarstoernooi bijna traditiegetrouw in de hoogste groep, al ontbraken wat cracks uit De Vallei, zoals Stefan Bekker, Erik van den Dikkenberg en Jef Verwoert, op het schaakfeest. Bovendien liet IM Sander van Eijk, de oud-Edenaar die tot nu toe eigenlijk nooit heeft verzuimd, verstek gaan.

Onverbiddelijk Het maakte wel dat het in de hoogste groep dubbel spannend kon worden, omdat alleen Hofstra er wat bovenuit stak. Waar maken is ook een vak, want mannen als Gerard van Otten (Leusden), Arjan Tissink (Amersfoort) en outsider Martin Markering (Bennekom), zijn niet voor een kleintje vervaard. Bovendien, per partij en per speler is slechts een kwartiertje tijd beschikbaar. En de klok kan onverbiddelijk tikken en dan in de echt kleine minuutjes voor gekke dingen zorgen in de breinen van schakers.

De start was voor Hofstra niet best. Angstgegner Markering hield tegen hem huis. Want, Hofstra stond weliswaar materiaal voor,  maar wilde geen remise. ,,En het was volgens mij potremise’’, zei Markering er later over. Hofstra ging wat forceren en kwam bedrogen uit. Dat opende voor de rest perfectief. Ook al omdat Van Otten en Tissink beide wonnen. Echter, Hofstra zette meteen de boel enigszins op scherp. Hij won van Van Otten, zij het niet eenvoudig. Tissink zette Markering weer met beide benen op de grond. ,,Ik trapte in een truc’’, legde de verliezer uit.

Afhaken En het werd voor Markering in de derde ronde nog erger, want tegen Van Otten ging het moeilijk. Te moeilijk zelfs en dus haakte Markering af. Hofstra niet. Hij won van Gunie du Chatinier, die met 0 uit 5 zijn avond niet had. Tissink wel. Hij won van Benno van der Veen, die ook weleens beter scoorde en kon in ronde vier tegen Hofstra zijn slag slaan. Het zat Tissink echter tegen en zijn tegenstander maakte het op de hem bekende wijze weer hard af. Met als gevolg een nul voor de schaker uit Amersfoort.

Toch kon het in de slotronde nog spannend worden rond de vraag wie Oliebol 2017 zou worden. Hofstra, Tissink en Van Otten stonden samen namelijk op drie uit vier en Tissink moest tegen Otten. Terwijl Hofstra tegen Van der Veen aantrad. Die kreeg aanval en dus zweette zijn tegenstander peentjes. Hofstra trok de trukendoos nogeens open en maakte andermaal zijn speelwijze hard. Van Otten en Tissink besloten vervolgens tot remise en dus kon Hofstra weer juichen. Die liep dan ook best trots rond en nam glunderend uit handen van preses Teunis Bunt zijn prijs in ontvangst.

Sponsors Niet vreemd dat de loftrompet van menige deelnemer na afloop en naderhand ook nog via de moderne communicatiemiddelen richting organisatie werd opgestoken. En terecht, want er zit best veel werk in het perfect laten draaien van zo’n toernooi. Mooi ook dat daar dan weer sponsors aan meewerken. Zoals Kreeft Consultancy als sponsor van de oliebollen. Glob ‘O’ Plantes,  een exportbedrijf in bloemen in Wageningen en Honselersdijk, zorgde voor een welgevulde natura prijzentafel.

Uiteraard werd er ook, soms verbeten, gevochten in de overige groepen. Zoals in groep B waar Jan Dirk Vriend uit Apeldoorn weer afgetekend winnaar werd en Maarten Corpeleijn (Amersfoort) als tweede eindigde. Liefst drie spelers kwamen op twee punten uit. Johan van de Brink uit Veenendaal won ‘de toss’ en werd derde. In groep D  was zelfs een snelschaak match nodig om de winnaar aan te wijzen. En dat werd Jacco Heij uit Barneveld, dat overigens met vijf spelers goed was vertegenwoordigd.

Winnaars Overige winnaars: groep C Jeroen Winkoop (Barneveld), Groep E Johan van Pel (Barneveld), groep F Koen van Keulen (Arnhem), groep G Hans van de Weteringh (Ede), groep H met 4 uit 4 Jan Willen Ruitenberg (Opheusden), groep I met 4 uit 4 Reynier Vos (Rhenen), groep J met 4 uit 4 Harry Vos (Rhenen).

Foto’s Rinus van der Molen

Tekst Rini Kreeft

Scoringstabellen en standen volgen later

 

One Response to “Hotze Tette Hofstra is ‘Oliebol 2017’ in Bennekom”

 • Secretariaat says:

  Het was gewoon leuk mee te doen

  En daar trokken Koen en ik, op vrijdag 29 december ’s avonds, op naar Bennekom. Eerst van Arnhem-Zuid door een sneeuwstorm naar het station Arnhem CS gefietst, treinkaartje voor de fiets gekocht, de fiets naar boven, naar spoor 11 gezeuld en de trein in. U zult het niet geloven: de trein was op tijd!

  Van Ede-Wageningen naar de speellocatie in Bennekom fietsten we in één keer goed, maar de broek werd wel weer nat. In Bennekom de hele avond de jas aan en de das om gehouden; Koen en ik zijn de hele avond koud gebleven. Er waren nauwelijks ASV’ers. Waarom of waardoor? Niettemin waren er 57 deelnemers. Horst Eder kwam in groep F en had de pech, maar daarover later meer, dat Koen in dezelfde groep kwam.

  Ikzelf kwam in groep I, de op één na laatste groep, een groep van 5. De enige partij waarin het ergens om ging, was uiteraard die tussen Koen en Horst. Citaat Koen: “Ik kwam goed weg; hij gaf een stuk weg.” Daardoor werd Horst tweede in zijn groep, met 3 uit 5. Had hij in een andere groep gezeten, was hij vast groepswinnaar geworden, maar nu moest hij Koen met 4,5 uit 5 vóór laten gaan. Citaat Koen: “Gewoon een kwestie van geen fouten maken!”

  Ikzelf speelde met 1 uit 4 op mijn gebruikelijke niveau en gaf weer het nodige weg (in één partij 2 torens) en werd gedeeld 3e tot en met 5e, maar ook dat leverde een prijs op. Kortom, waar hebben we ons voor ingespannen? Als verwacht won Hotze Tette Hofstra van BSV en werd daarmee tot Oliebol van het jaar benoemd. En toen door de winternacht op de fiets weer naar het station. Daar moesten we een poosje in een tochtgat op de trein op wachten. Vervolgens de trein in en – hoe anders? – op de fiets naar Arnhem-Zuid: om 01.00 uur waren we thuis.

  Nogmaals, waar hebben we dat eigenlijk voor gedaan? Welnu, het was een gezellig – zelfs zonder al die andere ASV’ers – en goed georganiseerd toernooi, dat helemaal nergens om ging. Het was gewoon leuk mee te doen.

  Kees van Keulen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief