Jeugdige schakers stromen door bij BSV Bennekom

Hans Gillet (links) kwam tegen Michel Issa tot winst

Schaakclub BSV Bennekom heeft (eindelijk) resultaat van het vele werk van jeugdleider Jan Wouters en zijn assistent Hotze Tette Hofstra. Liefst drie jeugdleden en een ex-jeugdlid maakten hun opwachting op de eerste clubavond van het nieuwe seizoen.

Door het mogelijk te maken om een uur per persoon te spelen, in plaats van de gebruikelijke 1 uur en 40 minuten, hoopte BSV een betere doorstroming van de jeugdafdeling naar de senioren te bewerkstelligen. En afgaande op deze eerste avond lijkt dat aardig te lukken. En de jeugd weerde zich kranig.

Sake van der Schaaf (rechts) redde het niet tegen Tom Nijenhuis

Te snel Hoewel alleen Tom Nijenhuis wist te winnen van Sake van der Schaaf, na een enerverende partij met wisselende kansen, had dit ook op andere borden kunnen gebeuren. Michel Issa speelde de opening en het vroege middenspel erg goed tegen Hans Gillet. Deze werd eigenlijk weggespeeld, maar toen Issa de trekker over kon halen speelde hij te snel. Daarna maakte ervaring het verschil en Gillet wist een pion naar de overkant te dirigeren en daarmee de partij te winnen.

Jaap van Donkelaar (links) zag tegen Stan de Bruin zijn routine doorslaan

Stan de Bruin maakte helaas voor hem een fout in de opening en dat kostte een stuk. Hoewel hij nog van alles probeerde, bleef tegenstander Jaap van Donkelaar alles routineus pareren. Uiteindelijk moest De Bruin de koning omleggen. De laatste jongeling, Bram Markering, had nog vakantie voor dat hij voor een half jaar naar Ankara zou gaan vertrekken. en wilde een keer mee spelen.

Geruisloos Markering speelde de opening en begin van het middenspel degelijk en tegenstander Joop de Bruin was wel tot remise bereid. Markering vond echter dat daarmee de schaakavond te kort zou duren en speelde door. Dat had hij beter niet kunnen doen, want na een paar onnauwkeurigheden won De Bruin een kwaliteit en dat was genoeg voor de oude vos. Naast de jeugd was er in de onderste helft nog een partij en wel die tussen Sjoerd de Rave en Hans van de Weteringh. De laatste won geruisloos twee pionnen en schoof ht bekwaam uit.

Oude vos Joop de Bruin (rechts) was jeugdspeler Bram Markering te slim af.

Meester In de bovenste helft was de topper de wedstrijd tussen Hotze Hofstra en Teunis Bunt. Hofstra offerde een pion en hoewel er in het publiek gemompeld werd dat dit toch echt materiaal was wat zwart voorstond, bleek maar weer eens dat Hofstra een meester is in actieve stellingen. Bunt zag niet hoe de dreigingen te pareren en offerde uit arren moede een stuk Dat materiaalvoordeel wist Hofstra simpel te verzilveren.

Naast alle jeugd was het ook heugelijk om John Riksen weer achter het bord te zien. Door allerlei gezondheidsproblemen was hij meer dan een jaar uit de roulatie, maar de medische wonderen zijn de wereld nog niet uit en Riksen heeft er weer zin. Met pionoffers ging hij er voor tegen Jan Wouters, maar een moment van onachtzaamheid kostte hem een stuk. Riksen bleef actief spelen en hoewel Wouters waarschijnlijk wel gewonnen heeft gestaan, was al die activiteit voldoende voor een half punt.

John Riksen was weer present en kijkt toe bij Teunis Bunt, die Hotze Tette Hofstra voor moest laten gaan

Bijschrijven Noël Bovens boekte een Bovens overwinning op René Bakker. De laatste leek actief te staan en dreigingen te hebben, maar Bovens nam gewoon wat materiaal en toen de dreigingen doodgebloed waren kon hij het punt bijschrijven. Chris Oosterwijk en Martijn Pauw speelde een Siciliaan met veel onderhuidse spanning. die nooit tot uitbarsting kwam en dus was remise het juiste resultaat.

Clubkampioen 18-19 Martijn Pauw startte met remise tegen Chris van Oosterwijk (rechts)

Martin Markering speelde eens een andere opening dan anders tegen Teun Alting en dat werd al snel een konings-Indisch. Daar heeft Markering niet echt heel veel kaas van gegeten en hij bereikte dan ook niet veel. Sterker nog, misschien vroeg hij wel te veel van zijn stelling, want Alting leek de overhand te krijgen. Echter de tijd speelt ook een rol en toen Alting een mooi plan zag en met zijn paard de stelling van Markering binnendrong, bleek hij een hersenschim gezien te hebben. De witte loper op a1 bleek geen toren te zijn en dus was de pion die het binnengedrongen paard dekte gepend. Het paard kon dus gewoon geslagen worden. Daarna was het voor Markering niet moeilijk meer om de partij uit te schuiven.

Al met al een aardige eerste seizoen avond met niet al te veel verrassingen, maar door de inbreng van de jeugd wel eentje met potentie.

Tekst en foto’s Martin Markering, bewerking Rini Kreeft

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief