John Riksen bezorgt BSV Bennekom overwinning tegen UVS 2 in de KNSB competitie

Afgelopen zaterdag 5 november speelde de hoofdmacht van schaakvereniging BSV Bennekom uit tegen UVS 2 Nijmegen. Het leek wel lente qua weer. En de zon ging ook nog schijnen voor BSV. Een kleine overwinning van 4,5 tegen 3,5 werd bereikt, en dus twee matchpunten rijker.

En John Riksen was degene die bij een gelijke tussenstand in de laatste partij beide matchpunten verzilverde voor BSV. In een pracht partij zette John het spel positioneel en rustig op. Hij offerde zijn paard voor een aanval op de vijandelijke koning en tegelijkertijd cureerde hij een ver opgerukte vrijpion.  Zijn tegenstander Wouter Dinjens zat zo klem dat hij het stuk met twee pionnen erbij moest teruggeven.
In een mogelijk nog lang eindspel van dame en pionnen liep hij met zijn koning in een mat net. Na 5 uur spelen zegevierde John en BSV.

Maar daar ging genoeg aan vooraf.

Captain Ed de Beule had de gemakkelijk met wit spelende schakers van BSV hun geliefde kleur gegeven. En dat pakte perfect uit. Alle vier wisten ze te winnen.

Eerst Hotze Tette Hofstra. Die strafte een fout van Tsjisang Cheung genadeloos af. Op zet 11 of 12 was het al gedaan. Een lekker begin voor BSV.

Ook Rembrandt Bruil overspeelde met gedegen spel vanuit de opening zijn tegenstander Ruud van der Spoel. Die bleef taai verdedigen maar kon verlies niet voorkomen. Mooi gespeeld van Rembrandt.

Ed de Beule speelde de opening creatief door meteen een pion te offeren voor initiatief. En dat pakte heerlijk uit. In het verre middenspel met lichte stukken op het bord en de nodige pionnen kon zijn tegenstander Ron van Dijk geen kant uit. En vervolgens liep hij nog in een mat net midden op het bord. Weer een witspeler die wist te winnen.

En als laatste wit speler wist zoals hiervoor al is geschreven John Riksen te winnen.

Onze BSV’ers die met de zwarte stukken speelde, hadden het een stuk lastiger.
Uitzondering was Martijn Pauw die gelijk uit de opening kwam en het remiseaanbod van zijn op papier sterkere tegenspeler Dennis Breuker accepteerde.

Maar Martijn Bakker, Diederic ‘t Hooft en Sjoerd Meijer hadden het echt lastig.

Martijn offerde gelukkig nog wel een pion in de opening wat hem aanvallend spel opleverde. Maar waar hij dacht rond zet 20 de partij te gaan beslissen, had zijn tegenstander Diderick Holtland het toch beter gezien. De UVS-speler bleef overeind en sloeg toe met een tegenaanval.

Sjoerd Meijer kwam ongelukkig uit de opening en zag zijn koning al vroeg in onveilig gebied belanden. Dat werd vakkundig uitgespeeld door UVS-er Hans Quint.

Ook Diederic had het zwaar. Hij verloor wat pionnen op de dame vleugel. Hij dacht nog een aanval te hebben op de koning van zijn tegenstander Ruud van de Plassche maar die sloeg niet door. Ondertussen was een vijandelijke pion zo ver opgerukt dat die zou gaan promoveren tot dame. Diederick gaf zich toen gewonnen.

Al met al tegen een benauwde overwinning op een ervaren Nijmeegs team.

Na deze overwinning staat BSV Bennekom gedeeld eerste en droomt al voorzichtig van een huzarenstukje in haar geschiedenis- promoveren naar de 2e klasse KNSB!

De onderlinge uitslagen:

UVS 2   tegen BSV Bennekom 1   
Spoel van der, R.M.A. (Ruud) 1840               Bruil, R.A. (Rembrandt) 2236    0 – 1
Holtland, D.D. (Diderick)          2000         Bakker, M.H. (Martijn)  2051    1 – 0
Cheung, K.S. (Tsjisang)    1923         Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette)2218       0 – 1
Breuker, D.M. (Dennis)     2029         Pauw, M.R. (Martijn)              2004  ½ – ½
Dinjens, W.N. (Wouter)     1937         Riksen, J.B. (John)               1962  0 – 1
Plassche van de, R.A. (Ruud) 1939                       Hooft ‘t, D.L.A. (Diederic)     1952    1 – 0
Dijk van, C.H. (Ron)                 1758               Beule de, E.C.A. (Ed)   1925    0 – 1
Quint, J.H.M.M. (Hans)     1930         Meijer, S.T. (Sjoerd)             1876  1 – 0
Gemiddelde Rating:                   1920               Gemiddelde Rating:                 2028 3½-4½

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief