John Riksen pakt na lange afwezigheid de kop

Martijn Pauw (rechts) redde het niet

Lang moest BSV Bennekom John Riksen missen vanwege ziekte, maar hij is weer helemaal terug! Hij pakte meteen ook weer de kop.

In de topper tegen Martijn Pauw leek hij met zwart moeilijk uit de opening te komen met de koning in het midden en wat stukken opgesloten op de onderste rij. Toch was het lastig  een gaatje te vinden voor Pauw. Misschien was hij te voorzichtig, maar Riksen wist met subtiele zetjes steeds zijn stelling te verbeteren. Toen Pauw een cruciale loper ruilde, kwamen de zwarte paarden tot bloei. Hier en daar werd een pionnetje gegraasd en dat was voldoende voor Pauw. Hij verloste zichzelf uit zijn lijden door op te geven.

Teunis Bunt kreeg Martin Markering (rechts) in zijn greep

Lijdzaam Ook koploper Martin Markering moest lijdzaam toezien hoe Bunt het zoveelste openingsexperiment afstrafte door een fraai stukoffer dat twee pionnen opleverde. Markering gaf uit arremoede maar een kwaliteit terug, maar dat bracht geen verlichting. Pionnen, een toren en paard rukte op naar de zwarte onderste rij en dit werd Markering veel te veel. Koploper af dus en een terugval naar de derde plek.

Want op nummer twee staat fraai Hans van de Weteringh, die Hans Gillet door fraai positiespel aan de zegekar wist te binden. Materieel bleef het lang gelijk, maar Van de Weteringh bleef de witte stelling onder druk houden en Gillet bezweek uiteindelijk aan de binnenkomst van de zwarte toren in zijn stelling.

Sjoerd de Rave (rechts) speelde het eindspel niet goed

Jeugd Ook de jeugd was weer aanwezig en dat ondervond Sjoerd de Rave aan den lijve. Hij leek met een pion meer uit het middenspel te komen, maar rekende in het eindspel niet goed. Onno Koreneef was er als de kippen bij om eerder een dame te halen en dat was natuurlijk voldoende voor de winst. De andere jeugdspelers speelde tegen elkaar en de aanval van Michael Issa was veel krachtiger dan die van Tom Neijenhuis. Deze probeerde het nog wel, maar Issa pareerde alle dreigingen en won gedecideerd.

Jan Wouters in zijn karaktistieve houding achter het bord

Dat deed ook Jan Wouters met wit tegen Chris van Oosterwijk. Zoals wel vaker hanteerde Wouters de stijl van de oude meesters door een batterij op te zetten tegen de zwakke a-pion van van Oosterwijk. Toen deze aan de andere kant van het bord ging forceren, kwamen de zwaktes van zijn stelling bloot te liggen en maakte Wouters korte metten met de zwarte stelling.

Geen pijn Benno van der Veen en Noel Bovens deden elkaar geen pijn en ook Jaap van Donkelaar tegen Sake van der Schaaf eindigde in remise hoewel de laatste wel een slordigheidje van wit had kunnen afstraffen in het eindspel. Rene Bakker trok zoals gebruikelijk ten aanval. Het had slecht voor Rinus van der Molen af kunnen lopen, maar Bakker kon de trekker niet overhalen en met weinig minuten op de klok besloot hij het zekere voor het onzekere te nemen en in betere stelling met remise genoegen te nemen.

Stand aan kop

  1. John Riksen 155,5 (3 uit 4)
  2. Hans van de Watering 139 (4 uit 4)
  3. Martin Markering 132,5 (2,5 uit 4)

       4, Teunis Bunt 126,5 (2,5 uit 4)

  1. Jan Wouters 121 (2,5 uit 4)

Groep B

  1. Rinus van der Molen 81,5 (2 uit 3)
  2. Jaap van Donkelaar 67 (2 uit 4)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief